Бошко Мијатовић: Жртвовање Србије

ЕУ и Вучић играју игру која се зове Косово за власт, односно „ти нама Косово, а ми теби власт“. Део тог пакета је и медијска подршка ЕУ Вучићу у смислу одржавања илузије да је Србија пред вратима ЕУ

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

Извештај о напретку Србије на путу ка ЕУ био је још једна прилика за лажну игру Европске уније и председника Вучића пред Србијом и њеним становницима. Европска комисија је, као, озбиљна када разматра „напредак“ Србије, а и Србија је, као, озбиљна када се труди да „напредује“. Па је закључак Брисела увек, годинама, од како пратим ове извештаје, да је Србија постигла одређени или умерени напредак, али да и даље постоје озбиљне слабости које захтевају појачане напоре владе.

Опет, ето, ЕУ и Вучић играју игру која се зове Косово за власт, односно „ти нама Косово, а ми теби власт“. Игра је одавно јасна сваком ко се иоле труди да разуме политичка збивања у Србији и око ње, али ме, повремено, поново изненади њено ружно лице. Део тог пакета је и медијска подршка ЕУ Вучићу у смислу одржавања илузије да је Србија пред вратима ЕУ: ето, само што нисмо ушли и тако решили све проблеме. Један израз тога је онај део извештаја у коме се донекле позитивно говори о Србији, значи први део напред наведене реченице („одређени или умерени напредак“), с којом се овде барата ради илузије о похвалама и могућности да за коју годину стигнемо у ту Европску унију. А добар део Вучићеве популарности почива на илузији да је ЕУ на дохват руке, па и европске зараде са балканским трудом.

Постоји, свакако, и други део исте реченице, онај о озбиљним слабостима у Србији, али он није намењен српској јавности – не истиче се на РТС-у – већ служи као довољно покриће Европској комисији за стварни негативан став према учлањењу Србије. Али, и тај критички део извештаја уме да буде ублажен, односно блажи него што је реално и што би требало да буде. На пример, крајње неповољно стање медијске сцене у Србије, боље рећи медијска контрола од стране владајуће коалиције као важан темељ њихове власти, стално пролази без одговарајуће оцене европских фактора. Али, ти исти Европљани веома су брзи да осуде блаже манипулације медијима од стране Орбана у Мађарској и владајуће странке у Пољској. Послушном се гледа кроз прсте, а непослушнима ударају пацке. Или, уопште се не осуђује аутократска владавина Александра Вучића, који је преузео апсолутну власт на рачун уставних институција – од парламента надаље.

И тако, Европска унија (такође и САД) ради трговине око Косова подржава Александра Вучића у његовој владавини Србијом, која уопште не личи на европску, демократску, просвећену, већ удаљује Србију од Европе, враћа је у стара времена за која смо мислили да су за нама! ЕУ, значи, ради својих геополитичких циљева практично жртвује Србију: да политички назадује, а економски углавном стагнира. И све то ЕУ чини уз велику реторику о слободама, демократији, људским правима…

(Србија и свет, 19. 4. 2018)

Advertisements

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s