Новак Драшковић: Младићева осуда и фантазија о Вучићевом десном заокрету

Једино што је нама остављено да у овом часу учинимо јесте да покажемо своје неслагање с „победничком правдом“, да не прихватимо улогу пораженог и баласт који нам је њоме намењен. То смо могли да урадимо једним масовним окупљањем

Протест у Београду поводом пресуде Хашког трибунала генералу Младићу (Фото: РТС)

Пре неколико дана изречена је осуђујућа пресуда генералу Младићу. То је пресуда коју смо сви очекивали и с којом смо се сви одавно помирили. Пресуда која је написана пре него што је злочин о коме суди и почињен, пре него што је почео и сам рат који је до злочина довео. Иза пресуде стоји гола сила, а до њене промене, преиначења, или другачијег историјског тумачења доћи ће када и ако та сила буде надјачана.

Једино што је нама остављено да у овом часу учинимо јесте да покажемо своје неслагање с „победничком правдом“, да не прихватимо улогу пораженог и баласт који нам је њоме намењен.

То смо могли да урадимо једним масовним окупљањем. Један протест који би сабрао неколико десетина хиљада људи у двомилионском Београду би у овом тренутку био довољан да нас сачува љаге мирења с постмодерним колонијализмом и ропским положајем који нам је у њему додељен.

Пре неколико дана, у центру Београда се окупило око 200 људи, махом на позив једне опозиционе парламентарне странке. Власт је ћутала. Вучић, њен темељни камен, гледа у будућност.

Поред власти, ћутала је и „опозиција“. Не она самозвана грађанска, која је отворено подржала пресуду, већ она „патриотска“, Радикална, Заветна, Алтернативна, Авангардна, Хиљадутристаосамдесетдеветна, Конзервативноомладинска, Српскорускорускосрпскопокретна, Српсколижна, Народнослободарскопокретна…

Апологете десних апологета Вучића (да, и то постоји), актуелног господара Србије представљају као оног гвозденог певца што стоји на крову старих кућа и показује смер дувања ветра. Десничари само треба да му дуну здесна, и окрену га на нашу страну. Ево, само што нису.

Наравно, таквом наивном (или безобразном) погледу који саговорника покушава да сведе на интелектуални и емотивни ниво детета, чињенице не иду у прилог. А оне кажу да Вучић временом не да није ближи националној и сувереној позицији (о демократији нећемо, ово је озбиљан напис), већ се од ње удаљава и у оним аспектима где за то има најмање потребе и где се то од њега ни не очекује.

Тако остајемо без одговора на питање зашто председник није позвао сваког двадесетог члана своје странке у престоницу и у свет послао слику једног угроженог, али непокореног народа.

Немамо одговор ни зашто није, под условом да сам то не сме отворено да уради, мобилисао своје десне прилепке, прикључке, сметала и маскоте, и њима поверио тај задатак.

Покушаћу да одговорим: зато што Вучић никада неће направити национални salto mortale, нити је таква могућност икада постојала. Зато што се он не креће удесно, ма како се поједини дувачи трудили да га представе, већ и себе и њих води налево круг, на пут без повратка. Зато што „системски играчи“ и „мењатељи ствари изнутра“ не мењају систем, већ себе, њему уподобљавајући се. Зато што они не служе да маневарски простор власти, али и целог народа прошире, него да га додатно сузе. Нису они ту да појединце или масе „освесте“, већ да последње свесне међу нама преведу жедне преко воде.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Новака Драшковића, 25.11.2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар