Маркус Безансон: Неочекивани уговори Грчке пре него што поново проври криза

(Bloomberg, 14. 2. 2017)

Грчки БДП је само у последњем кварталу опао за 0,4% након два претходна квартала економског раста, а грчко рачуноводство приказује економски раст 0,3% током 2016. године

Грчки статистички завод је прошлог уторка мејлом обавестио да је бруто друштвени производ опао 0,4% током последња три месеца 2016. године, након периода обновљеног раста у претходном кварталу од 0,9%. Просек процене Блумберговог опстанка Грчке је 0,4% раста, а према Блумберговим прорачунима процена за целу годину је раст грчке економије за 0,3%.

tabela-1-blum

Кликните на слику за увећање

Грчка је у преговорима с повериоцима сасвим затворена од када Ципрасова влада одбија да спроведе додатно смањење буџета, чиме ће одбацити могући фискални суфицит којим би се остварили предвиђани вишкови ради постизања циљева у 2012. години и касније. Земља ризикује наредну рецесију и још суровије мере ако тренутно не постигне договор за повлачење кредита „бејлаута[1], изјавио је у понедељак гувернер Грчке банке Јанис Стурнарас[2].

„Опоравак је током трећег квартала углавном остварен растом потрошње“, рекао је Тасос Анастасатос, економиста грчког одсека „Евробанк групе“[3] из Атине. „До краја прошле године већ су се јавиле сумње да ће људи донети другачије закључке, па ће услед њих опрезније трошити.“

За објашњење опасности од нове грчке кризе прочитајте чланак „Грчка финансијска `Одисеја`“ (Greece’s Financial Odyssey).

Планирање[4] новог „бејлаута“ за Грчку наставља се из штаба и није одређен датум до којег ће се у Атину вратити званичници који представљају Европску комисију, Европски стабилизациони механизам[5], Европску централну банка и Међународни монетарни фонд, изјавила је портпаролка Европске комисије Аника Брајтхарт новинарима у Бриселу.

Европска комисија је у понедељак саопштила да очекује раст грчке економије 2,7% током ове године и 3,1% у 2018. години. Неизвесност која се јавила приликом завршетка ревизије последњег „бејлаута“ јесте неугодност јер носи ризик по прогнозе, сматра Комисија. Стопа раста од 0,3% је у складу с извештајем ЕК, и упоредива са ранијим прогнозама од 0,3% пада[6].

Изглед текста на сајту Блумберга

Изглед текста на сајту Блумберга

Подаци објављени у уторак показали су раст на годишњем нивоу и доказују да је економија у много бољем стању од очекиваног, као и да више нису потребне мере штедње, изјавио је потрпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос. Влада неће дозволити мере којима би се уштедео ни један додатни евро.

Међутим, подаци од уторка показали су годишњи раст током четвртог квартала на нивоу 0,3%, што је мање од 2,2% како је предвиђено подацима ревизије током претходног квартала. Процена кварталног раста је са 0,9% смањена на 0,8%.

Честе и тешке ревизије у грчком БДП-у компликују анализе података о њеној економији, тврди ММФ у свом извештају протекле недеље.

Са енглеског посрбио и напомене написао: Душан Ковачев


[1] Дословно „договор за ослобађање средстава спасавања“ (a deal for the release of bailout funds). Преведено према стварном смислу, уместо превођења стилске конструкције која служи манипулацији дискурсом. Повлачење зеленашког дуга назива се „ослобађање“, баш као што се „бејлаут“ назива „спасавањем“, уместо принудном финансијском и фискалном управом коју међународни кредитори успостављају над државом.

[2] Јанис Стурнарас (Γιάννης Στουρνάρας) је од почетка низа „бејлаута“ које је „Тројка“ наметнула Грчкој био на челу министарстава финансија. Играо је важну улогу приликом укључења Грчке у Европску монетарну унију, а члан је Управног одбора ММФ.

[3] Грчки одсек „Евробанк групе“ располаже са преко 68 милијарди евра инвестиционог капитала и представља један од четири главна банкарска картела који је домицилно грчки. Осим тога, веома је моћан инвеститор у Румунији, Бугарској, Србији и на Косову и Метохији.

[4] Дословно „рад на комплетирању прегледа спасавања земље“ (work to complete the country’s bailout review). Преведено према стварном смислу, а не стилизованом дискурсу који тај смисао прикрива.

[5] Помињањем Европског стабилизационог механизма (European Stability Mechanism), равноправно уз енумеративно навођење свих установа злогласне „Тројке“, портпаролка ЕК је извела неупадљиво плашење Грчке принудним извршењем наплате дугова. Европски стабилизациони механизам је организација основана на снажно инсистирање Немачке мултилатералним уговарањем којим су многе чланице ЕУ, међу којима и Грчка, уговориле начин финансијске стабилизације од буџетске, финансијске и фискалне неодговорности. Уговорени механизам је на правној снази и предвиђа врло компликован процедурални систем постизања „одговорности“ који укључује дугорочне иницијативе држава чланица EСМ ради кажњавања „финансијски неодговорне“ чланице. Стилизовано речено, увођење ЕСМ у нови „Бејлаут“ значи да се Грчкој прети европским „топлим зецом“ у невероватно дугом slow motionу. Толико о стварном смислу четвртог „спасавања“ Грчке у рају на земљи званом Европска унија.

[6] Уместо „пада“, демагошки се користи израз „скупљање“, досл. contraction.Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s