Санда Рашковић Ивић искључена из ДСС-а

Против останка донедавне председница Демократске странке Србије у тој партији гласало осам чланова Председништва од 11 присутних

Санда Рашковић Ивић (Фото: А. Васиљевић)

Санда Рашковић Ивић (Фото: А. Васиљевић)

Донедавна председница Демократске странке Србије и шефица посланичког клуба те партије у парламенту Санда Рашковић Ивић искључена је из странке.

Ту одлуку донело је Председништво ДСС-а на предлог страначког Извршног одбора упућеног још у уторак увече. Други закључак ИО да би из ДСС-а требало да буде искључен и доскорашњи потпредседник Славиша Ристић, Председништво није прихватило.

За екскомуникацију Санде Рашковић Ивић, само неколико дана после двогодишњице од њеног постављења на чело ДСС-а, гласало је, како сазнајемо, осам од 11 чланова Председништва, које иначе има 24 члана.

„Председништво је прихватило предлог Извршног одбора о брисању из евиденције чланства народне посланице Санде Рашковић Ивић, у складу са чланом 6 Статута странке. Одлука је донета уз два гласа против, од којих је један члана Председништва, Вукосава Томашевића”, наводи се у саопштењу ДСС-а.

Томашевић није желео за наш лист да образлаже свој став, а како сазнајемо од саговорника блиских врху ДСС-а, против одлуке о искључењу Санде Рашковић Ивић била је и Горица Гајић, народна посланица.

Према незваничним информацијама, директор странке Зоран Вучковић био је уздржан. Из истих извора сазнајемо да су за искључење Славише Ристића гласала свега два члана Председништва.

Као разлоге за поступак његови иницијатори из ИО навели су да је Санда Рашковић Ивић одбила да из посланичког клуба искључи Ђорђа Вукадиновића, иако су страначки органи то захтевали.

Сукоб партијског руководства са бившом председницом ДСС-а, која је пре два и по месеца сама поднела оставку на ту функцију, кулминирао је претходних дана, а у центру тог раскола било је питање подршке заједничком кандидату опозиције на наредним председничким изборима у Србији.

Рашковић Ивић је поједине страначке колеге оптужила да желе сарадњу и коалицију са премијером Александром Вучићем и да је то узрок подела и сукоба са онима који не желе да деле власт са Српском напредном странком. С друге стране, ново руководство ДСС-а оптужило је некадашњу шефицу да жели сарадњу са грађанском опозицијом на наредним председничким изборима, па чак и да ради за америчке интересе у Србији.

Они који су гласали за искључење Санде Рашковић Ивић, свој став су, како смо незванично чули, бранили потребом да се „ситуација у странци рашчисти”. Па и по цену распадања посланичког клуба који је окупљао шест чланова, али су међу њима и Санда Рашковић Ивић, Ђорђе Вукадиновић и Славиша Ристић. За формирање једног посланичког клуба у Скупштини Србије који парламентарним групацијама омогућује већу видљивост и дужу минутажу за говорницом, потребно је најмање пет чланова.

Рашковић Ивић: Постигли су циљ – посланичког клуба више нема

„Одлука је била очекивана, а њихов циљ – рушење посланичког клуба ДСС-а је постигнут. Верујем да су сада господи из централе ДСС-а сви проблеми у странци решени, пошто више нема клуба”, казала је Санда Рашковић Ивић за „Политику” у првој реакцији на одлуку Председништва странке да је искључи из ДСС-а.

Уз поруку дојучерашњим саборцима „Срећне вам моралне ране, јунаци”, рекла је да остаје самостални посланик. На питање о даљим корацима у скупштини, те да ли је можда већ разговарала са Ђорђем Вукадиновићем да се прикључе неком клубу, одговорила је: „Има времена, не треба нигде журити. Свакако да ћу видети како најцелисходније могу да наставим скупштински рад”.

(Политика, 21. 10. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

  1. Zena i nema kapaciteta za tako visoku funkciju u stranci,Mislim da je doneta dobra odluka,koju i ja podrzavam,cak i po veliku cenu po stranku.

  2. “”Раде.
    Свака част на подршци. Ипак је смена нелегитимна. 8/11, а има их 24. Значи тако је и она могла њих да снени.

  3. Ја не знам шта сада треба да представља ДСС, без Коштунице и Санде, с Леоном Коеном и А. Поповићем у сенци? Оно је био некакав кредибилитет, а ово…? Какав пад, од 2000, наовамо. Штета.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading