Александар Вучић: Влада и ја припадамо протестантском делу Европе

Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је на Копаоник бизнис форуму да је ова Влада „поставила темеље за оно шта треба да радимо у будућности“ и да је донет план, као и мере фискалне консолидације.
vucic-kop-2

Премијер Вучић је рекао да је план ове Владе био „да не трошимо више него што смо зарадили, и да истовремено на дуги рок обезбедимо раст привреде“.

– Све то лепо звучи и неки планови су у контрадикцији, али смо ми направили план којег се држимо стриктно и потпуно. Донели смо неколико системских закона у складу са законима које поседују најмодерније државе, од закона о раду до закона о пензијама и стечају. Они који немају симпатије ни према мени ни према Влади, морају да признају да смо преузели конкретне кораке – рекао је Вучић на почетку Форума.

Премијер је рекао да су донети план и мере фискалне консолидације.

– Прва смо земља у овом делу Европе која је то урадила. Ретко нам је било важно да размишљамо неколико година унапред – нагласио је премијер, и додао да смо се раније подсмевали онима који су имали дугогодишње планове.

„Ускоро почетак дуалног образовања у Србији“

– Ускоро долази и потпредседник швајцарске Владе, како би нас научио о систему образовања. Знам да се то многима неће свидети – рекао је премијер Вучић.

Он је најавио почетак дуалног образовања у Србији, и додао да је тај пројекат започео давно, најпре обраћањем локалним самоуправама и бизнисменима.

-То значи да би већ у средњој школи деца требало да сазнају шта је то рад, шта је то посао. Ја сам ишао у Земунску фабрику сатова ИНСА и тада сам научио шта је нешто што мораш да урадиш и како то да урадиш. Данашња деца појма немају. Мој син појма нема. Кад у споменем водомер, каже „Шта причаш ти“. Е, то желимо да променимо – рекао је Вучић.

Он је, међутим, истакао да ће на такав начин образовања који у себи садржи и учење на радном месту, наш приватник да пристане када буде сигуран у будућност свог посла, у стабилност свог бизниса.

– Нећемо ми то моћи ове године, али се надам да је следећа година раста и успеха у образовном систему. И Вербић то зна и ради на томе – каже Вучић.

Учинцима у образовању, али и у осталим секторима, Влада ће се бавити крајем априла, рекао је Вучић новинарима на Копаоник бизнис форуму.

vucic-kop

„(Министар образовања Срђан) Вербић то одлично зна и верујем да ће имати снаге да то тешко питање покрене, то је најозбиљнија реформа која нам предстоји после мера фискалне консолидације“, истакао је Вучић.

Премијер је очекује „велике промене“ у сфери образовања за 2016-2017. годину, што ће Србију приближити развијеним земљама света.

– Ако из школа на време будемо слали да науче посао, имаћемо образовану и мотивисану радну снагу – рекао је премијер додавши да ће у том смислу, такође, бити потребна помоћ домаћих привредника.

„Решење за проблем јавних финансија“

Премијер Вучић каже да је у односу на претходну годину, када је реч о јавним финансијама, постигнут напредак, али да је највећа бољка с којом Србија мора да се суочи – недостатак предузетничког духа и иницијативе, као и недостатак домаћих инвестиција.

Он је истакао да смо се овога пута определили за озбиљну стратегију која ће да донесе решење проблема у јавним финансијама.

– Када сам недавно пролазио кроз источну Србију, један сељак ми је рекао ми „а шта то мене Вучићу брига за јавне финансије, ако оне иду преко мојих леђа?“. Када повећавате плате и пензије, а за то немате економско тло, то је јако неозбиљно – каже Вучић.

Премијер Александар Вучић каже да ће враћање неких пензија на ранији ниво бити могуће тек кад оздравимо земљу, и додао да је циљ владе да то уради да би дошло до веће потрошње.

Он је истакао смо повећали непореске приходе, а у марту очекујемо и нове приходе од Електромрежа Србије. Бруто домаћи производ нам је већи сада него у јануару последње две године, што представља изненађење због смањења плата у јавном сектору, рекао је премијер.

vucic-vlahovic

„Стране компаније осећају озбиљан помак у пословању“

Вучић је истакао да су нам акцизе износиле 33 милијарде у 2015. години, да смо борбом против шверцера цигарета и дувана успели да обезбедимо да стране компаније осећају озбиљан помак у пословању.

Додао је да је и наплата царина нешто повећана, а ПДВ нам је био 69 милијарди динара, три милијарде више него прошле године, да су нам расходи ове године 21 милијарду мањи него прошле године, а приходи 17 милијарди већи од онога што је било ко од нас могао да предвиди.

– Долазимо до онога што су наши изазови. Сем озбиљнијег улагања у капиталне пројекте, као највећа бољка остаје нам не само недостатак новца и недовољно учешће банкарског сектора у инвестирању, него и недостатак предузетничког духа и идеја. Приватна иницијатива је у Србији добрим делом нестала – каже Вучић.

Вучић је истакао да се нада да ћемо проблем Азотаре и ФАП-а и Железаре успети да решимо.

– Оно што ме брине је Петрохемија, али даћемо и ту све од себе. Наш проблем је што немамо домаћих инвестиција. Поставља се питање како да подстакнемо домаћу потрошњу и производњу. Да нам сада успе приватизација ПКБ-а, Телекома, Аеродрома, ми не знамо како бисмо потрошили половину тих пара, јер немамо пројекте. И то је огроман проблем Србије и зато вас молим за стручну помоћ и подршку како бисмо га решили у наредних шест месеци – каже Вучић.

Дух „лако ћемо“, Влада и ја нећемо да прихватимо

Премијер је рекао да нема „лаких решења“ и да дух „лако ћемо“ не може да прође.

– Урадили смо то јер смо желели да направимо бољу успешнију Србију и без обзира на политичку цену. Дух решења „лако ћемо“, Влада и ја нећемо да прихватимо. Преко лаких решења докопали смо се беде из које се и сада вадимо. Прихватили смо тежи пут и ићи ћемо до краја. Увек је лакше ићи ка лакшим решењима и имамо те примере у окружењу и Европи. Ми припадамо оном делу Европе, протестантском, који зна да само тешким радом може да се дође до успеха – навео је премијер.

Вучић је додао да „морамо јасно недвосмислено да кажемо да ћемо ово да решимо и болним путем“.

– Рак не лече ни андол ни витамини – закључио је премијер.

vucic-kop-3

Истичући да економска ситуација „јесте лоша, али не онолико тешка колико су сви предвиђали“, Вучић је указао на чињеницу да је остварена уштеда када је реч о капиталним издацима, нагласивши да је то лоше.

– На капиталне издатке смо у овој години потрошили свега 540 милиона, и то не мења драматично стање нашег дефицита, већ показује да смо неспремни, да немамо идеје и пројекте и да, када имамо новца, не знамо шта с њим да радимо – рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће ревизија ММФ-а у мају бити успешна.

Можда нови ребаланс

Приходи у јануару и фебруару 2015. за 17 милијарди динара већи од очекиваних, док су расходи били за 21 милијарду мањи, рекао је премијер.

– Ако се овако настави можда ћемо морати да правимо ребаланс буџета, али биће то добар ребаланс – казао је Вучић.

Српски Давос: Највећа имена економије и бизниса на једном месту:

Тактовима химне „Боже правде“ отворен је 22. по реду Копаоник бизнис форум. Више од 600 људи из сфере економије, бизниса, политике и медија, попунило је до последњег места конгресну салу у хотелу „Анђела“.

vucic-ostali-kop

Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије, на отварању 22. Бизнис форума је истакао да је Србија имала негативну стопу раста БДП-а, делимично и као последица временских непогода.

Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, рекла је да Србија има два избора – први је да успе и други је да успе.

– На том путу обавезног успеха допринос сваког од нас је изузетан. Да ли је дошао тренутак да престанемо да обожавамо лични интерес и да поштујемо општи интерес? – рекла је Табаковић на Копаоник бизнис форуму.

Министар финансија Душан Вујовић, на почетку обраћања је рекао да смо „чудан народ“, и додао да Србија уместо дефицита има суфицит од две милијарде динара

Зорица Лазаревић, Горица Авалић

Фото: Танјуг

(Блиц, 3. 3. 2014)

ММФ: Од 1. априла скупља струјa у Србији

– Знам да вас највише интересује трогодишњи аранжман из предострожности који је ММФ одобрио Србији. Циљ овог програма је да се подигне економија и обезбеди више послова у Србији. Да се обезбеди стабилност финансијског програма Србије – рекао је Дехенг Ким, стални представник ММФ-а у Београду који је један од панелиста Бизнис форума на тему „Макроекономски оквир“ који води Мирољуб Лабус.

Како је Ким рекао, договорено је да струја поскупи 15 одсто после грејне сезоне, односно од 1. априла. Он је додао и да је договор са владом да се из јавног сектора отпусти пет одсто људи, међутим уколико дође до природног одлива од 3,5 одсто и уколико не запошљавају нове раднике, онда неће бити отказа.

Међународни монетарни фонда (ММФ) одобрио је 23. фебруара Србији трогодишњи аранжман из предострожности. Услов за склапање аранжмана је спровођење економског програма који обезбеђује смањење фискалног дефицита, реформу јавног сектора и заустављање пораста јавног дуга, односно његово довођење на силазну путању од 2017. године.

– Похвално је јачања кредибилитета плана реформи, и предузете су тешке али неопходне мере у прошлој години, укључујући реформе тржишта рада и пензионог система. Тек предстоји тежак рад а овај програм подршке ММФ-а нуди прилику властима да врате јавни дуг на одржив ниво, поново успоставе равнотежу макроекономских политика, повећају отпорност финансијског сектора, унапреде компетитивност и потенцијал за раст у средњем року – рекао је Ким, напомињући да се нада да ће реформе ићи у позитивном смеру.

На Панелу о Макроекономским оквирима учествовао је и Небојша Савић, председник Савета гувернера, који је изнео да постоје три фазе развоја конкурентности у Србији.

– Прва фаза се односи на расположиве природне факторе, друга је привлачење инвестиција, а у трећој фази су кључне иновације. Србија се тренутно налази у другој фази, а кључ садашње фазе је подизање продуктивности. Стварајући услове за трећу фазу, морамо да отклонимо слабости у логистичкој и административној инфраструктури и да појачамо иновативност. Када смо ушли у ову фазу оставили смо много незавршеног посла из прве фазе, као што су неразвијена логистичка административна инфраструктура – рекао је Небојша Савић.

Он је додао да је таргетирање инфлације доминантан концепт стратегије монетарне политике.

(Блиц, 4. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3E8Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. ja od konja,ocekujem samo da bude konj.

Оставите коментар