Александар Живковић: Aфера Есмарк – пад „тендера“ или пад владе?

Наравно да је питање из наслова овог чланка реторичко. Нити је било правог (лијепе ли ријечи) тендера за Железару у Смедереву, нити ће влада Србије због ове бруке да падне. Грађани Смедерева, јављају владини медији, једнодушно подржавају одлуку мудрог Вође.

esmark

Али Вођа и његова влада су, хтјели-не-хтјели, пали. Толико су намјештали (лијепе ли ријечи) тендер за Есмарк, да би било равно државном самоубиству допустити им даље одлучивање о судбини Телекома, ПКБ-а или било које значајније  фирме. Осјећај политичке одговорности код нас не постоји, влада би могла да се позове на већ устаљену праксу (лијепе ли ријечи) тендера од првобитне продаје Железаре, непотребне приватизације Књаза Милоша, толико других разорних приватизација у којима су учествовале све (лијепе ли ријечи) „транзиционе“ владе. Читава библиотека је о томе написана, а да има слободе говора, била би снимљена и цијела нова кинотека. Међутим, влада Александра Вучића може да има само вербално оправдање у претходним случајевима. Пропагандна машинерија коју је покренула у своје сумњиве кадровске, привредне и економско политичке аквизиције, од бајки о „супер-министру“ Лазару Крстићу па надаље, учинила је да она нема више никакав ауторитет ни у грађанству Србије (повјерење дијаспоре ионако не тражи играјући се са формирањем Управе за дијаспору и Србе у региону), ни у страним пословним круговима, нити код наших повјерилаца (није се ни покушало реструктурирање дуга у складу са „појефтињењм новца“ на спекулативном тржишту, прва мјера коју је предлагао професор економије Ђорђе Ђукић). Домаћи тајкуни су почишћени више дужничким ропством и банкротом до којег су довели своје фирме, него неком систематском политиком владе. Чак и у сферама безбједоносно-мафијашке спреге влада је уништила систем, какве-такве контроле. Цар је го и (лијепе ли ријечи) пала је влада.

Наравно, медијско-политичким манипулацијама, корупцијом опозиције, даљом капитулацијом на Космету и „инстант“ привредним ријешењима, Вучићева влада ће обезбједити свој опстанак, на вријеме које више није тако извјесно. Оно што код афере Есмарк не треба да остане непримјећено јесте рушење мита о „америчком савезништву“.

zelezara-konf-2015

Када је након Бриселског споразума, тадашњи премијер Дачић поведен у наградну шетњу по америчким пословним гигантима, „Данас“ је објавио славодобитни уводник о томе како се још нијесмо научили предностима које доноси савезништво са САД, које знају да буду „поуздан савезник“. На страну то што сем англосаксонске породице (британско-канадско-аустралијске) САД не његују савезнички однос ни према блиским земљама, на страну и то што су редови величине између САД и Србије такви да се само комично може да говори о „савезништву“, случај Есмарк показује да никакве озбиљне америчке помоћи српској привреди неће бити. „Није проблем што ми (наше елите – прим. А. Ж.) нећемо да будемо вазали, већ што нико неће да нам буде сизерен“, писао је још 2001. Драгослав Ранчић. Жалосна довијања једног од учесника (лијепе ли ријечи) „молитвеног доручка“ Драгомира Анђелковића у послиједњем „Печату“ како је наводно Америка, за разлику од Њемачке, осим ситнице од инсистирања на пуној независности Косова, незаинтересована за Војводину, Рашку, а нема ништа против опстанка Српске, па тиме и спремна за наше аргументе у склопу „државотворног лобирања“, из исте су ментално-моралне матрице као и домановићевска прича о дочеку „америчког капитала“ у Железари.

Тек када се распадне мит о „америчком савезништву“ на врху наше друштвене пирамиде, моћи ћемо да закључимо: ПАЛА ЈЕ ВЛАДА!


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3szCategories: Не само о економији

3 replies

 1. Уколико претпоставимо да је ово тачно:
  „Esmark je fantomska firma iz Holandije, Milo Đukanović ima firmu na istoj adresi (FOTO)
  7
  OBJAVLJENO: 17/02/2015 • POLITIKOVANJE
  Sudbina “Železare Smederevo” je mračna. Firma koju je Vlada Srbije označila kao strateškog partnera, “Esmark Europe V.B”, zapravo je fantomska firma iz Holandije. Na istoj adresi fantomskog “Esmarka” nalazi se i firma koja je većinski vlasnik “Željezare Nikšić” za koju se spekuliše da je u vlasništvu premijera Crne Gore, Mila Đukanovića.
  Ovo su činjenice:
  1) Američka firma “Esmark” ima sediše u Pensilvaniji i Čikagu.
  2) Zaključkom Vlade Srbije od 12. januara 2015. godine firma “Esmark Europe B.V.” iz Holandije označena je kao strateški partner za “Železaru Smederevo”.
  3) Prema podacima sa sajta “Bloomberg.com”, firma “Esmark Europe B.V.” registrovana je 2014. godine.
  4) Firma “Esmark Europe B.V.” registrovana je na adresi Jan van Goyenkade 8, Amsterdam, 1075HP, Holandija.
  5) Na istoj adresi, Jan van Goyenkade 8, nalazi se i firma pod nazivom “MNSS B.V.” Međutim, prema podacima sa sajta “Bloomberg.com”, pojavljuje se i adresa Koningslaan 17.
  6) Firma “MNSS B.V.” većinski je vlasnik “Željezare Nikšić”.“

  свака анализа, која полази од озбиљних намера Владе је бесмислена, као и овај текст. Већ имамо довољно примера, да нас кувају постепено, као жабу. Очигледна је идеја, да нам се нешто пласира, што је мање или више немогуће, па се онда појављује лик, који све решава паметно и у корист народа. Заиста је невероватно, да и господин Живковић, са толико искуства, знања и познатих око себе, дозвољава себи, да комедију око скоро непостојеће фирме уопште узме „у оловку“. Железара је имала смисла, донекле, у претходном времену, када је на нивоу Југославије постојао организован систем од руде до тенка. Донекле је то могло да се организује од ЈУ стила, а ту су биле и Кошице и ко зна још ко, када су Кинези куповали све количине челика произведене у целом свету. А ми имали непотребно наоружање! Кинези сазидаше мостове, Амери одоше и сада неко прича бајке о обнављању рада железаре. Очигледна је жвака за смедеревску сиротињу, која у несрећном лику види спасиоца и малу наду да преживи. Уосталом, „драма“ из дана у дан је само доприносила, да заборавимо на правосуђе на Косову и Метохији, које је прешло у надлежност „косовских закона“. И још нам сада сервира наставак у виду МЕНАЏМЕНТА, који ће обезбедити производњу и пласман, јер боже мој, на залихама има сировина у некаквим милионским вредностима, па ће то са менаџментом, да буде замајац будуће производње и продаје. Комедија још није готова!

 2. Живковићу, аферим!

 3. Да поновим: Видети: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_steel_producers
  Ко на листи већих светских продуцената (има их бар 50-так) пронађе ЕСМАРК: алал му ћуфте!

Оставите коментар