Александар Лазић: Колико „масних копита“ вреде „Видовдан“ лажи

al-nikad-granicaНа сајту „Видовдан“, који воде „овлашћени“ Вучићеви аналитичари Б. Радун и Д. Анђелковић, појавио се текст с насловом Артемије: „И ја сам Шарли“, непотписан – тј. „потписан“ псеудонимом Василије Мишковић. Овде се нећемо бавити како се јуришна аналитичка екипа Александра Вучића и истурено медијско одељење Треће Србије догегало да буде бедем који ће штитити епископа бачког Иринеја (Буловића); нећемо се бавити ни тиме да ли је у праву епископ Иринеј или – како они пишу – „монах Артемије“, нити улазити у суштину тог спора. Бавићемо се само истинитошћу исказа Артемије: „И ја сам Шарли“.

Као што се види, занимљив је наслов; међутим, и овлаш прегледом се види да он НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ са осталим текстом! Метафора? Можда ако сте таблоидно гласило. (Занимљиво, у самом том „Видовдан“ тексту се критикују „опскурни и таблоидни сајтови“, а они објављују типичну бедастоћу „жуте штампе“, у којем наслов нема никакве додирне тачке са остатком текста.)

v-222015

Текст на „Видовдану“

Дакле, Артемије НИЈЕ РЕКАО „И ја сам Шарли“; није ни могао да каже (напише) он, јер се текст псеудонима В. Мишковића односи на критику Иринеја Буловића коју је потписало Уредништво сајта Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу (ЕРПиКМ у егзилу). (Одмах да кажем да осврт на Видовдану сигурно није писао епископ Иринеј: о њему можете мислити и ово и оно, али је неоспорно његово познавање језика и беспрекоран стил, те му се никад не би могло десити да, као В. Мишковић, пише „ми бисмо требали“, „у вези преношења“ итсл.) Дакле, отворена је лаж да је Артемије било шта рекао; а да су „видовданци“ преко псеудонима Василије Мишковић написали „Артемијеви“, то би имало мало смисла, за почетно разматрање макар.

Сада да видимо да ли је Уредништво сајта ЕРПиКМ у егзилу негде рекло (написало) „И ми смо Шарли“. Помно читајући њихову критику наступа Иринеја Буловића на РТС-у– и опет не улазећи да ли је оправдан њихов став да је епископ бачки „најгорљивији заступник и бранитељ лажног пророка Мухамеда“ – нигде нисмо могли наћи експлицитан став „И ми смо Шарли“, нити било какво оправдање карикатура. Суштина става Уредништва сајта ЕРПиКМ налази се у овим реченицама:

„Зашто би сви православни верници морали да осуде карикатуре које су објављивали неки левичарски листови на Западу, и којима се изругују Мухамеду? Зашто би то био толики императив за православне вернике? Зашто би се православни верници мешали у то што поједини листови у протестантским и римокатоличким земљама исмевају Мухамеда.“

e-222015

Текст на сајту ЕРПиКМ у егзилу

Из тога извући да то Уредништво, а преко њих и „монах Артемије“, кажу И ЈА САМ ШАРЛИ представља врхунац манипулације и немушту одбрану епископа бачког; претпостављам да ће се и сам Иринеј Буловић одрећи неписмене пашквиле „кровног псеудонима“ сајта коме сам још ономад предложио да име промени у „Вучићевдан“.

Ако сам им тада поручио и да „традиција Видовдана јесте слободарство а није улизиштво“, сада бих додао да се у оно што они (као) баштине још мање може уклопити бесрамно лагање, ма колико да прија „масно копито“  – израз је Слободана Антонића – којег су се очито докопали.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

da-m-ne-i

„Да можда не“ о случају „Шарли ебдо“, гости епископ бачки др Иринеј, надбискуп београдски Станислав Хочевар, рабин Исак Асиел и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић (РТС, 15. 1. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3hbCategories: Разномислије

3 replies

 1. Истинољубље није на цијени. А како би и било када смо у небивалом расколу, који ће нас, ако не побједи здрава еклисиолошка свијест, братољубље и икономија, све начинити папкарима, без знакова навода.

 2. Дао сам коментар у вези текста Славише Лекића. Па сам скренуо пажњу на радну биографију поменутог. Том приликом, сам споменуо, да ни Видовдан није бољи. Неки су се успротивили расправи о пореклу лица и новина. Сада видимо, да то није безначајно. Моћников двојац, преко ТВ нам сервира јевропејство, преко Видовдана некакву националистичку варијанту, да се Власи не сете. Свако ко чита Видовдан стиче утисак, да су на спркој страни. А онда убаце, повремено и неки овакав текст. И читаоци могу мирно, да поверују, јер је то објавио „националистички“ сајт. А Моћников двојац, ако се не сетимо „развоја“ обојице као „аналитичара“ можемо прихватити и као јевропејце и као националисте. А они су само обични људи којима су паре постале најважније.Можда уживају и у медијским наступима. Свако има своја мала задовољства!

 3. Док јавно не окаје, ја ћу опет и опет да га подсетим на Косовску:
  Мучеништво заборава нема, али и и издаја!

  Срђан Крунић
  25. децембар 2014. · Измењено · ·

  ВЛАДИКО,
  ПРВО ИЗВАДИ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ИЗ ОКА СВОГА
  (види Матеј 7,3; Лука 6, 41)

  Дража Анђелковић српске теологије, Његово преосвештенство епископ новосадско-бачки господин др Иринеј (Буловић) је традиционално предбожићно разговарао са госн. Милорадом Вучелићем за његов недељник Печат(1). Ту између антологијских пасуса српског родољубља, геополитике и православне теологије владика каже и следеће:

  „Најсвежији пример, већ спомињан у „Печату“, јесте наш угледни професор(2) који признаје нашу кривицу за Први светски рат (додуше, „подељену“ са стварним кривцима) и саветује нам гордо клечање пред онима због којих је Србија у Првом светском рату остала без половине свог одраслог, репродуктивног становништва. Не би ме толико болело да не знам за његов несумљиви допринос историји српске државности и да није родом из распете српске Метохије, где стицајем околности мога живота, познајем и улицу у којој се родио. Нисам ту да му пресуђујем, али не могу ни да ћутке пређем преко његове изјаве, све у нади да то није његова последња реч у животу.“

  И то све каже, оно што би рекли „мирне душе“, човек који се сам по својим речима моли(3) за имплементацију ткз. бриселског споразума и који је да скратимо доказни поступак сломио косовску политику СПЦ(4)?!

  Молитвено се надамо и акционо се трудимо да велеиздајничка испомоћ актуелној режимској инсталацији у Србији није последње дело у владикином животу.

  – – –

  1) http://www.pecat.co.rs/2014/12/vladika-irinej-bulovic-episkop-backi-hriscanstvo-je-istorija-spasenja-a-ne-mitologija-i-fantazija/

  2) владика мисли на Радоша Љушића, види: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:524208-Rados-Ljusic-Ultimatumi-Srbiji-i-danas-su-bolni-kao-onaj-iz-1914

  3.1) http://eparhija-backa.rs/novosti/intervju-episkopa-backog-dr-irineja-kuriru

  „Да ли сматрате да је актуелна власт могла да нађе боље решење за КИМ?

  – Одговор је једноставан: решење сваког државног питања, а поготову пресудно важног, са последицама које данас нико не може да у потпуности сагледа, пре свега мора бити у складу са Уставом земље. У уређеним државама о неуставним решењима нико не би ни расправљао. Које је боље решење од понуђеног, ваљало би расправити и договорити. О понуђеном је наша Црква изнела свој званични став и ја ту немам шта да додам.“

  Па за месец дана ћурак наопако емотикон wink

  3.2) http://spc.rs/sr/briga_za_srbe_sveta_duzhnost

  „Молимо се Свемогућем Господу да примена постигнутих споразума* доживи неславну судбину многих претходних „договора“. Понављам: страдање српског народа и Цркве Христове на Косову и Метохији несметано траје. Оно се из Брисела и Берлина не види. На сву срећу, видеће се барем свака српска грешка и пропуст у примени споразума постигнутог у Бриселу.“

  * владика мисли на ткз. бриселски, први, и одакле му тада, молићу лепо, помен о множини споразума када се о другом и н-том споразуму тада још није говорило у јавности, иако смо ми за њих наравно знали;

  И да се не враћамо на његово лагање и мешетарење уз испомоћ садашњег митрополита Порфирија, онда његовог викара, у вези лажирања текста декларације о КиМ од стране ове дртине од човека који глумата у болничком кревету на фотографији доле: за неупућене: Његовој Светости су поднели на увид један текст на саглашавање а други преправљени, наравно о српску штету су, послали у републичку скупштину на усвајање:

  Мсм морамо леба да зарадимо: нас родољубље не плаћа, ми му дајемо од својих уста!

  4) http://srb.fondsk.ru/news/2013/06/05/ne-idite-od-mene-svi-koii-chinite-bezakone.html

  види и ово:

  http://www.nikadgranica.org/da-li-crkva-zaista-podrzava-briselsku-izdaju/

Оставите коментар