Марија Тодоровић: Виртуална актуализација Библије

Све је Писмо богонадахнуто, и корисно за учење, за карање, за исправљање, за васпитавање у праведности, да буде савршен Божији човјек, припремљен за свако добро дјело

(2Тим. 3, 16-17) 

Светска истраживања, из године у годину, понављају да је Библија најчитанија, најпревођенија и најпродаванија књига свих времена. Но, и поред тога, шокира податак да постоји велика необавештеност, када је реч о Библији, како у јавности тако и код верника.

Фотографија преузета са интернет странице http://dss.collections.imj.org.il/habakkuk

Фотографија преузета са интернет странице http://dss.collections.imj.org.il/habakkuk

Данас, када живимо у доба развоја информационих технологија који обликују свет и културу, указала се могућност да Библија постане и најдоступнија књига.

Старе Библије и ретки грчки и јеврејски текстови сада су нам доступни на разним веб сајтовима. У бескрајној мрежи интернета трагачи за знањем могу пронаћи најразноврсније информације, мапе, тумачења, манускрипте Светог Писма Старог и Новог Завета. 

Библија је на интернету доступна и у аудио форми и у форми слике (стрипа), филма – можете је читати, слушати и гледати.

На популарним друштвеним мрежама постоји много страница, на свим језицима света, које сваког дана објављују одређене стихове из Библије који су везани за празнике, читања Писма на богослужењима и које су инспирисане вечним темама као што су – Бог, љубав, истина, слобода… и то називамо актуализацијом Светог Писма.

Библија, која је од самог почетка претендовала да пружи универзалну поруку свим поколењима, не престаје да надахњује, охрабрује, пружа утеху, даје одговоре на егзистенцијална питања која муче човека, и преко 2000 година заокупља пажњу истраживача – јер је она извор од кога онај који пије „неће ожеднети до века“ (Јн 4, 14).

Библија је, пре свега, књига Цркве, јер се живот Цркве састоји у сталном обнављању разумевања Светог Писма. Језик Цркве (језик богослужења) јесте језик Библије, не само у буквалном смислу, него и у смислу да су читава структура богослужења, обреда, символике и сликовитости, као и дух богослужења, у целини непосредно повезани са Светим Писмом и дубоко укорењени у њему. Без познавања Светог Писма не може се разумети ни богослужење. Значење Светог Писма се очитује у литургији и то нам даје кључ за тумачење Писма. На пример, символика воде у крштењу (Ја дакле крштавам вас водом за покајање; а Онај који иде за мном, јачи је од мене; ја нисам достојан Њему обућу понети; Он ће вас крстити Духом Светим и огњем. Мт.3,11) или смисао везе између силаска Св. Духа и Педесетнице (И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују. Дап. 2, 4) се не може схватити уколико се нисмо бавили тим темама у Старом и Новом Завету. Сви чинови у литургији (благосиљање, благодарење, покајање…), њихово значење и њихове духовне димензије дате су нам у Светом Писму, али једино кроз божанствену литургију оне се могу представљати у новом, јединственом смислу.

Дакле, актуализација Библије се увек чинила у оквиру Цркве, али је увек била присутна и у музици, књижевности, ликовној уметности. Данас, актуализацију Светог Писма на интернету можемо повезати са феноменом поновног читања! Текстови Библије који су давно записани сада се актуализују на тај начин што се, и у виртуалном свету, егзистенцијално дотичу живота људи који их тумаче.

У том смислу ћемо поменути и ПОУКЕ, православни портал, који нас упознаје са читањима Светог Писма (од почетка Великог поста до Васкрса, од Васкрса до Духова, од Духова до почетка Великог поста), празничним читањима, читањима у посебним приликама, а као посебан део овог пројекта издвајамо Свето Писмо са преводима и упоредним местима http://www.pouke.org/svetopismo/index.php. Овде можемо пронаћи Библију преведену на неколико језика (српски, руски, грчки, хрватски, енглески, мађарски, немачки, француски, шпански…). Библију на српском језику можемо и читати и слушати. Креативни тим Поука је и помоћу мапа покушао да приближи читаоцима разна места из СП: Авраамово, Јаковљево, Јосифово путовање као и мисионарска путовања апостола Павла, изглед Палестине у Христово доба, Храм у Јерусалиму… Веома је значајно и то што овде постоји и преглед упоредних места за напредније познаваоце Библије и преко 200 библијских тема, те је довољан само један клик да добијемо одговоре који се налазе у Старом и Новом Завету.

Свето Писмо на сајту Поуке.орг

Свето Писмо на сајту Поуке.орг

Дакле, довољан је само један потез мишем да започнете фантастично путовање кроз време и простор ванвременске Библије. Срећан пут! Благо онима којима је пут чист, који ходе у закону Господњем (ПС, 119,1).Categories: Српско православно стање

Оставите коментар