Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд: Наредне четири године одлучујуће за будућност БиХ и све њене народе

Шта шефови дипломатија Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд поручују грађанима БиХ

Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд

Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд

Хиљаде вас је 12. октобра изашло на биралишта широм Босне и Херцеговине како би гласало за политичке странке и вође које ће представљати вас и вашу земљу наредне четири године. Наредне четири године ће бити одлучујуће за будућност Босне и Херцеговине, за све њене народе. Како би се та будућност ефикасно уобличила, неопходно је брзо формирање ваше владе, као и да она себи одреди за приоритет рад на конкретним реформама с циљем стабилизације економије и стварања услова за развој. Ми смо јуче, на конференцији у Берлину, ставили на сто нови предлог, осмишљен да обнови ЕУ перспективу ваше земље, као и да помогне при фокусирању деловања ваше нове администрације.

Немачка и Уједињено Краљевство имају предисторију снажног ангажовања у Босни и Херцеговини. Ми желимо да ви успете – и желимо да вас видимо као чланицу Европске уније, члана европске породице. Међутим, само је један пут ка Европској унији – пут реформи које ће помоћи Босни и Херцеговини да достигне стандард управљања и економског развоја земаља чланица ЕУ.

Зато смо предложили да ЕУ тражи да се политичари које сте ви изабрали обавежу на два начина:

  1. Писменом изјавом којом се обавезују на спровођење институционалних реформи на свим нивоима државе, а које су осмишљене да државу учине функционалнијом и омогуће јој да ефикасно ради са ЕУ; и
  2. Прихватањем обавезе да ће са ЕУ договорити мапу пута за свеобухватни план реформи на основу којег ће Босна и Херцеговина напредовати на путу придруживања ЕУ, укључујући и имплементацију политичких и економских критеријума из Копенхагена. Реформе које предлажемо су уско повезане са Споразумом за раст и запошљавање, који је објављен почетком ове године.

Ако ваши политичари успеју ово да ураде, онда ћемо ми заузврат од Европске уније тражити да, након дугог периода одлагања, на снагу ступи Споразум о стабилизацији и придруживању, тако да БиХ може да очекује и преко потребне финансијске инвестиције које га прате. Након тога, биће потребно да видимо конкретне кораке на мапи пута, који треба да укључују и бољу функционалност и делотворност владе, те спровођење економских реформи.

Ако се тај иницијални план реформи у потпуности имплементира, онда би Немачка и Уједињено Краљевство подржали подношење апликације за чланство у ЕУ.

Зашто је ово важно? Зато што мислимо да нема више времена за губљење. Економска ситуација у вашој земљи је изузетно забрињавајућа.

Да будемо јасни, овде се не ради о томе да међународна заједница жели да намеће нове законе у БиХ. Не желимо да се враћамо у време кад су се закони и одлуке доносили по међународном налогу.

Желимо да демократски систем Босне и Херцеговине буде ефикасан. Желимо да ваша земља буде независна и јака. Желимо да ваша нова влада преузме вођство, а ми ћемо бити великодушни у пружању подршке онима који одлуче да крену ка бољој будућности.

Овај приступ не мења услове приступања Европској унији и не представља снижавање стандарда. Ако Босна и Херцеговина жели да се придружи Европској унији и ако жели да ужива у предностима чланства, онда ће морати да испуни услове за чланство који важе за све будуће чланице. То укључује и решавање питања права мањина које је истакнуто у случају Сејдић–Финци, што је важно питање које ће Европска комисија размотрити када буде изразила свој став о апликацији Босне и Херцеговине за чланство.

Међутим, овај нови приступ значи да ми препознајемо да постоји велики број других важних политичких, друштвених и економских реформи које, такође, морају бити спроведене, а можда се могу остварити и раније.

Реформе које тражимо су оне које ће имати практичан и позитиван утицај на људе широм земље. То су реформе за све, не само за неколицину. Њихов циљ је отварање нових радних места у приватном сектору, што би помогло да се смањи егзодус младих и отворе нове могућности за стварање благостања.

Босна и Херцеговина и њени грађани не заслужују ништа мање од овога и ништа мање него што су њени суседи у Хрватској постигли, и на чему Србија и Албанија успешно раде. Ми смо убеђени да је то оно што велика већина грађана Босне и Херцеговине жели: функционалну, делотворну државу, која напредује на путу ка Европској унији.

Међутим, ми ово не можемо да урадимо сами. Потребни су нам партнери у Босни и Херцеговини са визијом и осећајем одговорности, лидери којима је циљ општа добробит, а не само привидна добробит за њихово бирачко тело.

Ви, као грађани ове земље, такође, имате улогу у томе. Ви сте ти који вашим политичарима дајете мандат, и ви сте ти који треба да их усмеравате и позивате на одговорност. Босни и Херцеговини треба више радних места и правде, мање корупције и криминала, боље здравство и образовање – и функционалан политички систем који може довести до остварења ових циљева. Још увек има времена да се Босна и Херцеговина промени и да постане интегралан део Европе, да својим грађанима, без обзира на њихову етничку припадност, понуди добро управљање, правду, безбедност и просперитет. Време је да се почне с радом.

(Политика, 6. 11. 2014)Categories: Преносимо

1 reply

  1. лажи, лажи и још лажи….господа су, згодно, заборавила на објаву ЕУ да до 2026. нема пријема нових чланица (сада је 2014!!!), а и та најава је, у светлу општег противљења даљем проширењу садашњих чланица, упитна…а ССП и инвестиције које навиру ко лавина видело се од 2008. наовамо на примеру Србије. Нема ЕУ ништа да понуди никоме, и „кандидати“ има да буду вечити кандидати, јер ће тако да се држе на ланцу……

Оставите коментар