Александар Вучић: Црква у Србији не одлучује, али хвала патријарху за став да не уводимо санкције Русији

Премијер Србије: Београд не намерава да уводи санкције Москви

Србија није уводила и неће уводити санкције Русији. То је премијер Србије Александар Вучић изјавио у ексклузивном интервјуу са првим замеником генералног директора агенције ИТАР-ТАСС Михаилом Гусманом.

Александар Вучић: Ја једно исто говорим и вама, и на Западу. Извор: Reuters

Александар Вучић: Ја једно исто говорим и вама, и на Западу. Извор: Reuters

„Србија је данас слободна земља. Она јесте на европском путу, али Србији нико не може да нареди да поквари своје односе са Руском Федерацијом. И Србија је показала да је земља коју треба поштовати“, нагласио је Вучић.

О односима са Русијом

Интервју је вођен на премијеровом матерњем језику, али је он рекао и неколико реченица на руском. „Као што знате, ја учим руски језик, али не говорим течно. Српски и руски народ су веома блиски, и ми имамо много заједничких пројеката. У будућности нам предстоји да много тога урадимо заједно и ја желим да кажем да је Србија слободна и независна држава, да је Србија на европском путу, али Србија није уводила нити ће уводити било какве санкције Русији“, изјавио је премијер на руском језику.

Он је такође рекао: „Кад год сам срео патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја, прво или друго питање је било какви су сад односи са Русијом“. По Вучићевим речима, поглавар СПЦ му је рекао: „Црква сматра да не треба уводити санкције Русији“. „А ја сам њему рекао: ‘Црква у Србији не одлучује, али велико Вам хвала за Ваше мишљење. Веома је важно да знамо шта црква мисли’“, рекао је Вучић.

„Ја сам човек који се труди да на рационалан начин руководи Владом Србије, да увек и у сваком тренутку чини оно што је за Србију најбоље. Ја од наших руских партнера не скривам да смо ми на европском путу“, рекао је председник Владе, истакавши да никада није „осећао никакав притисак“ од стране руског руководства. „И ја сам то, као што знате, говорио свуда на Западу, јер код мене не постоје две различите приче. Ја једно исто говорим и вама, и на Западу. И исто то говорим у Београду. Ја и на Западу кажем: да, ми јесмо на европском путу, али ми нисмо уводили, нити ћемо уводити санкције Русији“, одлучно је изјавио Вучић.

Он је подсетио да је већи део српског народа „невероватно везан за руски народ историјским, културним, религијским и другим различитим везама“. „И све што је толико тешко погодило и руски и украјински народ, и све што се сада догађа на југоистоку Украјине, српски народ заједно са свим словенским народима осећа, и веома пати“, рекао је Вучић.

Говорећи о везама између руског и српског народа, премијер је испричао како му је један житељ Републике Српске рекао: „Ви у Србији никада нећете схватити колико људи из Републике Српске воле Србију“. „А други је рекао да Руси никада неће схватити колико део српског народа воли Русију. То је традиција нашег народа. И мада мој посао није традиција, него рационални рад, ја не могу, наравно, да се правим да не знам шта значи традиција и шта значе добре историјске везе“, признао је српски премијер.

О извозу српских производа

Србија треба да извози у Русију само најквалитетнију робу, нагласио је Александар Вучић.

„Када ми своје производе извозимо у Русију, то треба да буде најквалитетнија роба. Никада више не сме да се догоди да производ који је извезен из Србије не одговара највишим стандардима“, рекао је Вучић. „Руско тржиште је веома захтевно, и ми треба да изађемо на њега са најбољом могућом робом“, изјавио је премијер, нагласивши да „Србија може да одговори највишим европским стандардима“.

„Не желим више да чујем од премијера [Русије Дмитрија] Медведева речи, које су нажалост тачне, а које је он изговорио пре пар година, да је део јабука увезених из Србије лошег квалитета, јер је неко хтео да заради новац на превару“, рекао је Вучић. „Јабуке из Србије више никада неће бити лоше. Потрудићемо се да оне буду најквалитетније. Ја хоћу то да променим у главама наших људи, да забораве на брзу и лаку зараду“, био је категоричан српски премијер.

„Русија је велико тржиште. Њој је потребно много и воћа, и поврћа, и меса. Ми желимо да привучемо руске инвестиције, руске инвеститоре, нарочито у сфери прераде воћа, поврћа и меса, како бисмо овде створили мануфактуре, мање фабрике које би прерађивале сировине и могле извозити своје производе у Русију. И не само у Русију, него и у земље Европске уније, у Турску, у земље Евроазијске уније Казахстан и Белорусију, и тако даље. То је оно што Србија нуди“, саопштио је председник Владе.

„Данас ми имамо 502 предузећа која смо предложили за јавну приватизацију. За неколико предузећа су се пријавиле и руске компаније. Чак су упутиле и писма о намерама. Према томе, очекујемо да ће руски инвеститори учествовати у приватизацији појединих предузећа“, објаснио је Вучић. „Ми заиста желимо најбоље инвеститоре, такве који ће се бринути и о радницима, и о интересима компаније, који ће развијати компанију“, додао је он.

Најперспективнији правци сарадње

По мишљењу премијера Вучића, најперспективнији правци руско-српске сарадње су енергетика и развој железнице.

„Имамо много питања која треба решити у области енергетике. Ви знате да је ‘Гаспром’ већински власник српске компаније НИС. Потребно је да размотримо будућност наших односа по том питању, да све решавамо као партнери“, рекао је премијер Србије. „Треба видети како и докле смо стигли по питању ‘Јужног тока’“, истакао је он. „И шта да радимо ако нам неко заврне вентил, како и одакле Србија да се снадбева гасом“.

„Када смо водили преговоре о ‘Јужном току’, Србија је имала прилично тешке услове, али захваљујући жељи председника [Русије Владимира] Путина да нам изађе у сусрет, брзо и лако смо се договорили“, подсетио је Вучић. Он је при томе истакао да по питању „Јужног тока“ „не зависи све од Србије, него од Русије и Европске уније“. „Не може ‘Јужни ток’ да почне на граници Србије и Бугарске, нити да се заврши на граници Србије и Мађарске. Он треба да прође кроз Бугарску, кроз Мађарску, Аустрију и све остале земље. Што се тиче Србије, ми смо свој посао обавили на одговарајући начин, а остало зависи од других“, истакао је он, нагласивши да сматра да је споразум о изградњи гасовода „добар за Србију“.

Говорећи о сарадњи са компанијом „Руске железнице“ (РЖД), Вучић је подсетио да је Србија са њом потписала споразум о добијању кредита у висини од 800 милиона долара, који ће усмерити на развој и модернизацију железничке мреже на својој територији. „Већ је утрошен 91 милион. Резултат сарадње можете видети на железничкој линији Београд-Панчево. Радови одлично теку. Знате, ту је увек било одређених проблема. Сада први пут могу да кажем да ти радови заиста теку добро“, констатовао је српски премијер.

„Први пут радови заиста теку добро, и ја мислим да ће бити завршени у року“, уверен је Вучић. Он је подсетио да је не тако давно српска страна „сама себи нанела штету“, јер „није имала довољно добрих пројеката за новац који је узела“. Премијер је рекао да су власти смениле руководство железнице у Србији. „Ми очекујемо именовање новог руководства и убрзање те врсте сарадње, убрзање израде тих пројеката, како бисмо могли да утрошимо новац на развој наших пруга, и како би наши возови могли да се крећу неупоредиво брже, боље и безбедније него што је то било досада“, рекао је он. „У сваком случају, успоставили смо сарадњу са РЖД и очекујемо да ће оно што је већ потписано бити квалитетно одрађено, и да ће се та сарадња убудуће наставити кроз нове пројекте“, изјавио је Вучић.

„Према томе, ми у свим областима имамо велике могућности. Ја увек говорим о економији, јер је то за све људе питање од животне важности. Али, наравно, и у култури, и у спорту, и у свакој другој области друштвеног живота имамо добре политичке и економске односе, и развијамо их. Мислим да би они могли бити још бољи, неупоредиво бољи. Разуме се, ми можемо знатно да унапредимо наше односе у свим сферама друштвеног живота“, закључио је Вучић.

Руски текст на порталу ИТАР-ТАСС.

Наслов и опрема: Стање ствари

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 9. 9. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар