Небојша Малић: О управљању утисцима

malic-240Атлантска Империја – политички ентитет који чине САД, НАТО и ЕУ – заснива се на опсени, на „управљању утисцима“, стварању виртуелне стварности која би у главама њених становника требало да замени ону истинску. У тој виртуелној стварности, Империја значи благостање, сви проблеми нестају призивањем магичних фраза попут „слободе“ и „демократије“, а свако ко се усуди да то оспори постаје „назадан“ и „екстремиста“. 

Кључ за стварање и одржавање ове опсене су медији – „слободни и независни“ под контролом пет-шест мега-корпорација повезаних са владајућим гарнитурама. За време агресије на Југославију 1999. године, у редакцијама Си-Ен-Ен-а били су „саветници“ ЦИА-а за психолошко ратовање; данас они више нису ни потребни јер су медији усвојили властодржачки поглед на свет.

Када су у тај систем одлучили да силом утерају и Србе, прво су створили „слободне и независне“ медије, за чије оснивање су платили (мимо своје воље, као и обично) њихови порески обвезници. По рецепту „ред забаве, ред пропаганде“ империјални медији придобили су јавност, која би се окретала њима за „сервисне информације“ и холивудске лимунаде, несвесна да се тиме увлачи у свет управљача утисцима. Неколико година таквог програмирања било је довољно да припреми терен за Жути Октобар – а онда је наступила друга фаза медијске кампање: „преумљавање“ народа.

За пропагандну обраду уопште није потребно да се народу намећу погрешни одговори; довољно је да се, условним рефлексом, јавност научи да поставља погрешна питања. Таблоидизација новина и телевизије, „ријалити“ програми, режирани интервјуи и „сучељавања“, све то је усмерено искључиво да произведе емотивни, а искључи разумски, одговор у јавности.

Притом се веома плански урушавају домаћа култура и национални идентитет. Увезени забавни програм првенствено је про-западна пропаганда. Скоро сви садржаји су на латиници. Рекламе, којих је све више, углавном су за увезене производе – и нису чак ни аутохтоне, већ се (лоше) преводе са страних оригинала. То понекад има смешне последице, када рекламе психолошки калибриране за западну публику наиђу на другачију реакцију код српске. Али упорним понављањем, оне намећу вештачке и стране обрасце понашања, размишљања, па чак и извитопереног говора (на основу рогобатних превода).

По узору на моделе преписане од Империје, форсира се краткорочно размишљање, а руши се било какав континуитет догађаја. Историја почиње од јуче, или чак од сутра. Живи се у тренутку, а емоције се обрађују редом хедонизма – који треба да убеди јавност да је „у се, на се и пода се“ једино што вреди у животу – па онда редом очаја, који поручује да нико не може да промени постојеће стање, да је подаништво Империји неизбежно, да је свака борба узалудна и штетна.

Тако се јавност, било у Империји или у Србији, држи у омамљеном стању путем медијских наркотика. Људи су свесни да им је живот узурпиран и обесмишљен, али им се стално говори да је то нормално и да ништа не могу да учине да се томе супротставе. Уместо стварности, нуди им се вештачка визија меда и млека који, ето, само што нису – и флоскуле попут „демократије“ и „напретка“ и живота „као сав нормалан свет“ из реклама. Тиме се јавност систематски, циљано и намерно претвара у становнике земље Ждерача Лотоса, из Хомерове „Одисеје“.

27. април 2014, Вашингтон



Categories: Противу дезинформација

3 replies

  1. Dobar tekst. Ocigledno je da IMPERIJA medijski pokriva veci deo sveta. Dobro bi bilo da nam autor – u nekom sledecem tekstu – kaze : kako joj se odupreti ?

    Medijska manipulacija postoji i kod nas. Secam se vremena kad se u svetu rusio komunizam. Samo kod nas – u Srbiji, Partija je odugovlacila, igrajuci ulogu zastitnika naroda (Niko ne sme da vas bije . . .)
    Direktor “TV Bastilje” (Mitevic) i njemu slicni u Ljubljani i Zagrebu, sirili su medjunacionalnu mrznju – kao nasi Gebelsi.
    9 marta 1991 je bio dan ustanka Beogradjana protiv medijskog terora.

  2. I kod njih u SAD je slično. Pogledajte samo MSN- nema ozbiljne vijesti; sve u stilu koja se slavna ličnost razvodi, a koja ne. A u ex Yu samo papagajski ponavljaju te vijesti. “Rusi povećali cijenu gasa Ukrajini”, a ustvari ih svode na ekonomsku cijenu, jer su očigledno prestali razlozi za beneficiranu cijenu tj povoljniji status u odnosu na ostale kupce. Ali većina je tu vijest shvatila kao “zločesti Rusi,šta rade jadnim Ukrajincima”. Ni Al Jazira nije ništa bolja…ali bar nema previše redakcijskih komentara.
    U svakom slučaju treba razmišljati svojom glavom, iako u tome nismo ponajbolji, većina nije baš sklona čitanju “između redova” i analitičkom razmišljanju.

  3. Цитат: “За пропагандну обраду уопште није потребно да се народу намећу погрешни одговори; довољно је да се, условним рефлексом, јавност научи да поставља погрешна питања.”
    Човек се разликује од животиње по томе што не реагује условним рефлексом, већ има могућност промишљања. Тако је бар у теорији.
    Међутим у Земљи чуда закони су суспендовани, па чак и биолошки, тако да је анализа бриљантног Н. Малића исправна.
    У Србији постоји пар милиона Павловљевих паса (Друга Србија) која завија у црно остатак популације већ деценијама.
    Неки од њих чак посећују овај сајт (деда ђоле испод мене).
    Мислим да је време да назовемо ствари својим именом:
    1. постоје ГЛУПИ људи,
    2. ГЛУПОСТ је предуслов за управљање утисцима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading