Жене у црном: Стоп Путиновој тиранији

Жене у црном у среду су испред амбасаде Русије у Беогарду, у црнини и ћутећи, одржале једносатни мирни протест под слоганом “Не рату у Украјини”. Активисткиње и активисти ове НВО су у присуству неколико десетина полицајаца у Делиградској улици, истакли транспаренте исписане на руском, енглеском и српском језику са порукама противљења ратним сукобима. 

Фото: Анадолија

„Нет војне“, „Stop the war“, „Стоп тиранији Путина“, „Дезертери су алтернатива рату“, „Стоп руској војној инвазији у Украјини“, „Солидарност са свим побуњеницима против рата“, „Оружјем се не постиже мир“…

Предсједница Жена у црном Сташа Зајовић рекла је да овим протестом желе да искажу противљење против војне инвазије Русије у Украјини.

Она је казала да не постоји ниједан разлог за остваривање империјалних циљева Путинове владавине, јер ће се, како је истакла, као и у ратовима на простору бивше Југославије, обогатити властодршци, олигарси и произвођачи оружја, а да ће цивилно становништво – жене, дјеца и стари платити највишу цијену политике која се води геостратешким интересима.

„Таква политика потпуно ниподаштава људске животе, било руске, украјинске, чеченске или било које друге“, рекла је Зајовић у обраћању новинарима током протеста.

Она је додала да мирним протестом изражавају солидарност са пријатељима из “Руске антиратне акције” који су устали против „тираније Путиновог режима ризикујући да као огромна мањина буду изложени огромној репресији“.

„Ми смо у контакту са њима, а исто тако нам је стало да украјински мировни протест искаже озбиљно противљење ономе што раде украјинске десничарске организације профашистичког типа, које се веома окрутно обрачунавају са свим мањинама, пре свега, са руском мањином у Украјини“, рекла је Зајовић, додавши како је сада веома важно да се повежу украјинске и руске антиратне акције.

„Један од наших слогана је да се одбије учешће у рату и промовише право на одбијање мобилизације, јер знамо да ће овај рат бити само још веће јачање милитаризма, војног апарата и милитаризације целокупног друштва“, казала је Сташа Зајовић.

Фото: Анадолија

Према њеним речима, то значи да ће у Русији јачати ксенофобија, хомофобија, исламофобија, а да у Украјини може да јача русофобија.

„Сукоби на етничким основама некима ће послужити за богаћење. Решење путем оружја је најгоре“, подвукла је она, изразивши сагласност да производња етничких сукоба као изговора за инвазију личи на сукобе у Југославији.

Једносатни скуп је прошао без инцидената.

(Агенција Анадолија/Е-новине, 5. 3. 2014)

Чедомир Јовановић: Територијална целовитост и интегритет Украјине морају бити сачувани

Београд – Лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да конфликт у Украјини треба да буду решен на миран начин, дијалогом и договором, а територијални интегритет државе сачуван.

Јовановић је пренео отправнику послова амбасаде Украјине у Београду Александру Кириченку жељу за мир у његовој земљи изразио забринутост због најновијих догађаја.

Он је истакао и да је то и “порука грађана са којима се срео приликом обиласка Србије у предизборној кампањи”, саопштила је ЛДП

Јовановић је навео и да је обавеза власти у Београду “да о свему што се дешава у Украјини има јасан став заснован на међународном праву”.

Лидер ЛДП је нагласио и да не смемо заборавити да су украјински војници “овог тренутка на Косову где чувају српски народ и српске манастире”.

“Морамо имати поштовања према ставу Украјине која није признала Косово и поред великих притисака са којима се суочавала позивајући се управо на међународно право на ком данас мора бити заснован и званични став Београда према свему што се у Украјини дешава”, рекао је он.

Он је нагласио и да “територијална целовитост и интегритет Украјине морају бити сачувани” и да “таква порука треба да оде из Београда у Кијев, Москву и читав свет”.

Лидер ЛДП је нагласио да украјинска криза није само претња за грађане Украјине, “него ће начин на који ће (та) криза бити решена у будућности представљати модел за решавање свих отворених територијалних проблема”.

“Ми као народ који има велико искуство у грађанским ратовима деведесетих година, у овом тренутку треба да чувамо свој мир тако што ћемо своју политику градити на међународном праву”, рекао је он.

Он је изразио задовољство “што ће путем амбасаде Украјинцима, Русима, грађанима Украјине бити пренете наше жеље за очување мира, наше саосећање са сваком жртвом и велика брига да се не оде даље у овом неразумном сукобу”.

Кириченко се захвалио Јовановићу на изнетим ставовима пожелевши му успех на изборима, додаје се у саопштењу.

(Танјуг/Срби на окуп, 5. 3. 2014)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Драго ми је да видим да све стране поступају у складу са жељама ових шармантних и мирољубивих дама. На подручјима где председник Путим има утицаја до сада ни један метак није био испаљен.

  2. Интересантно: док видиш латиницу – одмах знаш с’ ким имаш посла. Чудо колико се грозе ћирилице, мада би на њу привукли део знатижељника, баш као сад странке пред изборе.

Оставите коментар