Руски медији: Украјина – Јанукович не признаје одлуку Раде о његовој смени

Председник Украјине Виктор Јанукович не признаје одлуку Врховне раде о његовој смени. Ослобођена бивша премијерка Јулија Тимошенко. Руководство Харковске области пребегло у Русију. Украјински граничари нису дозволили Јануковичу да чартером одлети са аеродрома у Доњецку

it-9

(Сва времена су српска)

23:41 Врховној Ради је поднесен нацрт одлуке о вршењу избора за одборнике кијевског градског савета  и градоначелника, истовремено са  превременим председничким изборима.

22:28 Како локални медији јављају, присталице украјинске опозиције су ушлe у зграду локалне управе у Харкову ради “вршења инспекције пословања“.

22:03 Сарадници Министарства спољних послова Украјине захтевају од Врховне Раде да вршилац дужности министра спољних послова поднесе оставку.

it-10

22:45 Како је објавио представник Кијевске духовне академије, стање око Кијевско-Печерске Лавре се нормализује, преговара се са радикалима.

22:21 Украјински радикали из покрета “Десни сектор“ изјављују да не планирају напад на Кијевско-Печерску лавру и остале храмове, агласине о томе су назвали провокацијом

22:13 Влада Канаде донела одлуку да делимично евакуише своју амбасаду у Кијеву

21:44 Званичне новине парламента “Голос Украины“ су објавиле закон о повратку на снагу Устава из 2004 године.

it-6

21:31 Украјински граничари нису дозвололили Јануковичу да чартером одлети са аеродрома у Доњецку.

21:19 Граничари нису дозволили бившем министру МУП Виталију Захарченку да напусти земљу због непоседовања потребних докумената. 

20:41 Јулија Тимошенко је говорећи  на тргу Независности у Кијеву позвала демонстранте да се не разилазе “све док они не изврше све што је планирано“.

20:52 Јулији Тимошенко је за време говора позлило, али се у 20:59 опоравила и наставила свој говор.

ХАРКОВСКО РУКОВОДСТВО ПОБЕГЛО У РУСИЈУ

Губернатор Харковске области Михаил Добкин и градоначелник Харкова Генадиј Кернес су напустили територију Украјине.

Према подацима прес-секретара вршиоца дужности шефа МУП-а Украјине Наталије Стативко, политичари су увече 22. фебруара прешли украјинско-руску границу. Ова информација је касније потврђена и у Државној пограничној служби Украјине.

Нешто раније, 22. фебруара Добкин и Кернес су у Харкову говорили на конгресу посланика југоисточних области Украјине и Крима. Учесници конгреса су изразили сумњу у легитимитет одлука Врховне раде и обећали да ће повратити уставни поредак.

(Глас Русије)

20:33 Како јављају медији, представници радикалног покрета “Десни сектор“ изјављују да нису спремни да оду са трга Независности у Кијеву.

19:53 Министар одбране Украјине, Павел Лебедев је изјавио да наставља извршавање својих обавеза.

19:42 Јулија Тимошенко кренула према улици Грушевског у Кијеву, како би одала пошту погинулима у сукобима.

18:54 Према подацима министарства здравља Украјине, 82 је погинуло у сукобима у Кијеву. Медицинску помоћ је затражило њих 622, а од њих је 405 хоспитализовано.

Јулија Тимошенко, бивши премијер Украјине је изјавила да очекује да ће Украјина у најскоријем времену постати члан ЕУ, и да ће то променити све.

18:44 Јулија Тимошенко стигла на кијевски аеродром Жуљани, и оданде се упутила на Трг Независности.

itar-ukr

18:27 Долазак Тимошенкове на кијевски аеродром Жуљани се очекује у 18:40.

17:11 Министарство спољних послова Пољске је демантовали извештај да је у Кијев допутовао министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски.

Ана Герман, саветник председника Украјине, каже: „Председник Јанукович не признаје одлуке Врховне Раде о његовој оставци и сматра да је она незаконита. Он се свега пола дана налази у радној посети Харкову – а то је било тумачено као да се тамо сам склонио“.

ЛАВРОВ СУМЊА У МОГУЋНОСТИ ДОГОВОРА СА УКРАЈИНСКОМ ОПОЗИЦИЈОМ

Министар Лавров: „Опозиција не само да није извршила ниједну од својих обавеза, него већ износи и нове захтеве“

Шеф министарства спољних послова РФ, Сергеј Лавров је у телефонском разговору са министрима спољних послова Немачке, Пољске и Француске изразио најозбиљнију забринутост неспособношћу потписника споразума од 21 фебруара да изврше своје обавезе.

„Опозиција не само да није извршила ниједну од својих обавеза, него поводећи се за наоружаним екстремистима и разбијачима чија деловања представљају директну претњу суверенитету и уставном поретку Украјине, износи и нове захтеве“

Министар Лавров је позвао министре спољних послова Немачке, Пољске и Француске да постигну да украјинска опозиција одмах изврши договоре од 21 фебруара. На саопштењу на сајту руског министарства спољних послова се каже. „Руски министар је наглашено позвао Немачку, Пољску и Француску – као стране које су активно пропагирале и посведочиле потписивање споразума од 21 фебруара, да искористе свој утицај на опозицију, како би постигле да она одмах изврши тај споразум и да се обуздају разуздани хулигани. Време је да се престане са завођењем у заблуду светске јавности и да се праве као да данашњи Мајдан представља интересе украјинског народа.“

17:09 Тимошенко изјавила новинарима да има намеру да учествује у председничким изборима у Украјини који су планирани за 25 мај

17:02 Јулија Тимошенко је пуштена из затвора. Напустила је харковску клинику “Укржелезница“, где се налазила на лечењу

16:11 Председник Савета Министара Аутономне Републике Крим, Анатолиј Могиљев одбацује оптужбе за сепаратизам

16:05 Како јављају масмедији, у Раду су дошли министри спољних послова Немачке, Пољске  и представник министарства спољних послова Француске.

16:03 У састав МУП-а Украјине ће бити укључен и представник “Десног сектора“

Врховна Рада је изгласала оставку Виктора Јануковича на положај председника Украјине.

15:39 Министар спољних послова Руске Федерације, Сергеј Лавров је у телефонском разговору са министрима спољних послова Немачке, Пољске и Француске изразио најозбиљнију забринутост због неспособности оних који су потписали кијевске споразуме од 21. фебруара да изврше споразуме.

15:30 Јанукович је на украјинској ТВ изјавио да је извршен оружани напад на његов аутомобил.

14:42 Медији извештавају да је министар одбране Украјине Павел Лебедев одлетео на Крим.

14:30 У украјинском парламенту очекују писмену изјаву Виктора Јануковича о оставци на место шефа државе. То је 22. фебруара новинарима изјавио  посланик “Баткившчине“, Николај Катеринчук.

13:52 Председник Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове, Михаил Маргелов сматра да сами Украјинци треба да одлучују какво државно устројство Украјина треба да има. А, да је ситуација толико сазрела да би, вероватно, требало да се нови Устав и ново уређење државе треба проверавати вољом народа, на референдуму. Под новонасталим условима, референдум – тј. мишљење већине,  би баш требало да пружи легитимност политичким реформама.

13:31 Бивши премијер Украјине, Јулија Тимошенко изашла на слободу.

it-5

13:20 Сајт администрације председника Украјине већ један сат не функционише, а проблеми су се запажали још од самог суботњег јутра.

12:56 Врховна Рада је 22. фебруара изгласала ослобођење Јулије Тимошенко.

12:55 Учесници  конгреса посланика месних савета Југо-истока Украјине су изнели захтев за образовање народних чета и издавање оружја тим четама. Општи став о томе је изнео шеф друштвене организације “Оплот“ (Утврђење), Јевгениј Жиљин.

12:43 Посланици месних савета Југоистока Украјине су прихватили резолуцију тог конгреса.

12:41 Како сматра конгрес посланика Југо-источне Украјине, легитимност одлука Раде је сумњива.

12:16 Рада је одлучила да на снагу поново ступа Устав из 2004 године – и без одлуке предсдника државе.

12:09 Нови председник Врховне Раде се изјаснио за што скорије формирање коалиционе владе Украјине.

А, Ољег Царев, заменик шефа фракције Парије Региона у врховној Ради је казао да је у држави дошло до оружаног преузимања власти, уз активну подршку страних држава.

11:53 Врховна Рада је прихватила оставку Владимира Рибака на дужност председника парламента. За то је гласало 326 народних посланика. На ту дужност је изабран посланик фракције “Баткившчина“, Александр Турчинов.

11:31 Председник комитета Савета Федерације за међународне послове Русије, Михаил Маргелов је по налогу председника веће авионом полетео у Харков.

10:27 Министарство спољних послова Руске Федерације захтева од украјинских органа за очување права, или од оних који контролишу, или покушавају да контролишу радикалне снаге у Украјини, да осигурају безбедност мирним грађанима.

10:26 Парламент Украјине је одлучио о формирању новог састава Уставног суда (УС), “са циљем елиминисања негативних социјално- економских и правних последица промене Устава које је донео УС својом одлуком од 30.09.2010.“

10:25 Кличко се изјаснио за спровођење превремених председничких избора за крај априла.

09:51 Како је изјавио лидер странке “Свобода“, Ољег Тјагнибок, Рада има обавезу да обезбеди територијални интегритет Украјине.

09:44 Није познато где се налази председник Украјине Виктор Јанукович. То је објавио 22. фебруара његов представник у парламенту, Јуриј Мирошниченко.

09:25 Украјинска опозиција намерава да у Врховној Ради постави питање о оставци председника Виктора Јануковича.

it-1

09:20 Украјински парламент  је упутио  администрацији председника прихваћени нацрт закона о повратку на снагу устава из 2004 године.

09:19 Председник Врховне Раде Владимир Рибак је замолио да прихвате његову оставку на место председавајућег парламента.

(Итар-тас)

21.02.2014:

17:30. УКРАЈИНСКИ ПАРЛАМЕНТ ИЗГЛАСАО ЗАКОН О ОСЛОБАЂАЊУ ЈУЛИЈЕ ТИМОШЕНКО

17:25. Jавља се да је Виталиј Захарченко отпутовао за Белорусију, и да је вероватно већ прешао границу.

17:19. ВРХОВНА РАДА ИЗГЛАСАЛА ОСТАВКУ МИНИСТРА МУП УКРАЈИНЕ ВИТАЛИЈА ЗАХАРЧЕНКА

Арсениј Јацењук је прочитао текст те одредбе: «Врховна Рада Украјине одлучује да се Виталиј Захарченко ослободи дужности министра унутрашњих послова Украјине, због његовог систематског и грубог кршења Устава и закона Украјине, превазилажење дужносних пуномоћја и овлашћења, што се изражавало у  издавању наредби о неоснованој примени средстава физичке принуде, специјалних средстава и ватреног оружја, а што је све узроковало масовно кршење уставних права и слобода човека и грађанина, на десетине убијених и стотине рањених грађана Украјине».

Како је Јацењук казао, та одлука ступа на снагу одмах. Међутим, Устав који је сада на снази не даје парламенту пуномоћ да смењује министре.

17:12. Посланици “Баткившчине“ Арсен Аваков, Арсениј Јацењук, Павел Петренко и Александр Абдулин су изнели на разматрање нацрт закона о ослобађању Јулије Тимошенко.

16:52. Владимир Лукин је објаснио зашто није потписао споразум: Како  му речи цитира ИТАР-ТАСС: «Било је неколико питања на која нисмо добили разумне одговоре. Нејасноћа се тицала личности о којима се преговарало, ко ће и за шта бити одговоран… Ситуација се веома брзо мења, јављају се нове личности, и веома је тешко фиксирати договоре».

16:49. Министар спољних послова Пољске, Радослав Сикорски: “ Русија ће, надамо се подржати закључени споразум“.

16:44. На споразуму нема потписа руског омбудсмана који је у Кијев био послат као преговарач.

16:36. На Мајдану је почео парастос за погинуле.

16:23. Председник Европарламента Мартин Шулц је поздравио потписивање споразума.

it-8

16:22. Текст споразума о регулисању кризе у Украјини:

Забринути трагичним случајевима губитака људских живота у Украјини, и стремећи ка томе да се одмах прекине крвопролиће, одлучни да се трасира пут ка политичком сређивању кризе, ми, долепотписане стране, смо се договирили о следећем:

1. У току од 48 сати по потписивању споразума биће усвојен специјални закон који ће васпоставити дејство Устава Украјине из 2004 г., уз оне промене које су до сада унесене. Потписници изјављују о намери да се оформи коалиција и влада националног јединства у року од 10 дана после тога.
2. Уставна реформа… ће бити започета одмах, и завршена у септембру 2014 године.
3. Председнички избори ће бити спроведени одмах после усвајања новог Устава Украјине, али не после децембра 2014 године.
4. Истрага о недавним актима насиља ће бити извршена под општим надзором власти и Савета Европе…

16:11. Опозиција мора у року од 24 сата да у МУП преда оружје којим незаконито располаже – у складу са постигнутим споразумом.

16:08. Служба Безбедности Украјине [СБУ] је изјавила да неће дозволити «посезања против територијалног интегритета државе».

Изјава заявлении СБУ: «Поједини народни посланици разних нивоа су почели да воде сепаратне преговоре са представницима страних држава. Већ се отворено врше консултације о могућој подели неких делова, што је нарушавање поретка установљеног Уставом Украјине. Полазећи од тога, СБУ предузима енергичне мере да се пресеку посезања против територијалног јединства и неприкосновености Украјине, као и за подврагавње учесника у таквој делатности кривичној одговорности»

it2

16:04. Устав из 2004 г. ступа на снагу до 16:00 сати 23 фебруара. У документу се каже: «Током 48 сати после потписивања споразума, биће прихваћен, потписан и обнародован специјални закон који ће васпоставити дејство Устава Украјине из 2004 године, уз измене које су до сада унесене», од тог тренутка, Украјина постаје парламентарна република.

15:56. ВРХОВНА РАДА ЈЕ ИЗГЛАСАЛА ВРАЋАЊЕ УСТАВА ИЗ 2004 ГОДИНЕ.

15:44. Изјава Државне Пограничне службе Украјине: донета је одлука да се пређе на поједностављено пропуштање преко граница оних грађана који су пострадали за време сукоба у Кијеву, и којима је потребно лечење у иностранству.

15:39. Сва војна лица унутрашње војске [МУП-а]  су напустила Кијев, јавља Vesti.ua.

 15:37. Неколико великих банака у Украјини је увело ограничење за скидање готовине са рачуна. UniCredit Bank је то ограничио на 1.500 гривни [122 €], а «Райффайзен Банк Аваль» на 2.500 гривни [203€] на дан по једној картици.

15:32. «Интерфакс» јавља, позивајући се на лидера  «Баткившчине» Анатолија Јацењука, да ће Врховна Рада  до краја дана донети закон о ослобађању свих ухапшених током нереда.

15:23. Reuters: Немачки министар спољних послова потврдио да ће Украјина вратити устав из 2004 г., што значи да ће пуномоћ за фопрмирање владе прећи из руку председника у руке Раде.

15:18. У Госдуми  (Парламенту) Русије је објављено о постојању спремности да се сарађује са н овом украјинском влашћу, па ма како она била «незгодна и тешка». Председник комитета за послове СНГ, евроазијске интеграције и везе са сународницима, Леонид Слуцки је, како јавља «Интерфакс», изјавио новинарима : «Украјина је за нас братска држава. Са том влашћу ћемо општити на свим нивоима»

15:08. Како јавља Kommersant.ua., кордони страже око зграде председника су уклоњени.

15:02. Lb.ua  наводи (приводит) списак опозиционих активиста и чланова снага реда који су погинули током сукоба у Кијеву. На списку је 75 лица.

15:00. Герман Греф:  Сбербанк је зауставио кредитирање у Украјини: «Привремено смо зауставили активне операције. Ни компанијама, ни грађанима сада није до активних операција. Али, наставиће се кредитирање великих компанија чије финансијско стање не изазива сумње».

14:57.  «ИНТЕРФАКС» ЈАВЉА ДА ЈЕ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О РЕГУЛИСАЊУ КРИЗЕ У УКРАЈИНИ.

it-7

Потписали су га председник Украјине Виктор Јанукович и лидери три опозиционе фракције: Виталиј Кличко, Арсениј Јацењук и Олег Тјагнибок.

14:52. “Десни сектор“ је окарактерисао изјаву Виктора Јануковича о превременим изборима као маскараду и хокус-покус, и изјавио: “Национална револуција се наставља!“: «Та његова изјава не садржи јасне обавезе о оставци лажног председника, о расуштању Врховне Раде, која је својом инерцијом и нерадом довела до ескалације конфликта, о кажњавању руководилаца управа снага принудe, као и извршилаца злочиначких наређења – чија последица је било убство стотина украјинских грађана», каже су у њиховом саопштењу (сообщении).

14:20. Како јавља МУП Украјине, у Кијевској области се образују одреди самоодбране и постављају се блокаде на путевима.

13:58. Како јавља немачки Bild, Лидер странке УДАР, Виталиј Кличко је изјавио да је опозиција спремна после допунских консултација са активистима Мајдана да потпише споразум о регулисању кризе у Украјини: “Спремни смо учинимо све како би сарађивали на мирном решавању. Ја сам министру спољних послова Немачке, Франку-Валтеру Штајнмајеру, саопштио да ћу се пре потписивања споразума лично консултовати са активистима Мајдана. После тога ћемо саопштење потписати“

Политолог Андреј Пионтковски о ситуацији у Украјини: « Наравно, можемо уз Life News понављати да су људи са Мајдана убијали сами себе, али нико у Кијеву то неће веровати. Тамо одлично схватају да су то чиниле структуре потчињене председнику Јануковичу. По неким подацима – његови лични телохранитељи. Због тога и већина људи са Мајдана данас на Јануковича гледа као на убицу и не слаже се се са продужавањем његовог мандата до децембра. А, колико ми је познато , како се јавља у вестима које сада стижу, баш то се предвиђа. С друге стране, у Москви, господин премијер Медевдев је, како ми се чини Јануковича назвао крпом». Читајте детаљније (Читайте подробнее )

13:49. «Интерфакс»: око 13:00, снаге реда су почеле да сакупљају своје ствари и да улазе у милицијске аутобусе који полако одлазе са улице Грушевског.

13:05. Министри спољних послова Немачке и Пољске, Франк-Валтер Штајнмајер и Радослав Сикорски су кренули на преговоре са активистима Мајдана о споразуму о регулисању кризе у Украјини.

12:55. Како јваља народни посланик Ина Боголовскаја, Савет Мајдана не подржава споразум о изласку из кризе, у оном делу који се односи на организацију превремених избора за председника у децембру и напуштања управних зграда: “Савет Мајдана сматра немогућим да се превремени председнички избори обаве у децембру. Они сматрају да мора доћи до моменталне оставке.“

12:44. ЕУ може ускоро да уведе санкције  Украјини. Маја Коцјанчич, секретар за штампу шефа дипломатије ЕУ Кетрин Ештон,  је изјавила: “У својим закључцима, Савет (ЕУ за спољне послове) је затражио да радне групе одмах отпочну са припремом објављених мера, и тај рад је почео. Али – такође је наглашено да ће примена тих мера бити обављана у зависности од развоја ситуације“.

Председник Украјине Виктор Јанукович је потписао документ о регулисању кризе у Украјини. Споразум предвиђа превремене председничке изборе у земљи и повратак Устава из 2004 године

12:31. По незваничним подацима, омбудсман Русије [Путинов представник] је одбио да потпише коначни документ о регулисању кризе у Украјини.

12:24. «Почела да се појављују саопштења о томе да народни посланици напуштају Партију Региона»

Главни редактор «Ъ-Украина» са лица места: «После изјаве Виктора Јануковича почеле су изјаве о томе да посланици напуштају Партију Региона. Тако је о свом изласку из ње јавио Виталиј Хомутињик (Виталий Хомутынник), шеф парламентарног комитета за питања пореске и царинске политике. Он је члан Врховне Раде од 2002 г., и цело време је био биран на листи Партије Региона.

12:11. Сада споразум о регулисању конфликта у Украјини треба да потпишу лидери опозиције и министри спољних послова Немачке, Пољске, Француске, као и опуномоћеник за људска права Русије Владимир Лукин.

12:00. Изјава председника Украјине Виктора Јануковича:

„Поштовани суграђани!

У овим трагичним данима, када је Украјина поднела тако тешке губитке, када су погинули људи са обеју страна барикада, сматрам својом дужношћу пред светлом успоменом на погинуле, да изјавим – не постоји ништа важније од људског живота. И – нема тих корака које сви ми не би били дужни да учинимо како би се успоставио мир у Украјини.

Објављујем кораке које треба учинити како би се васпоставио мир и избегле следеће жртве сукобљавања.

Изјављујем да покрећем иницијативу за превремене председничке изборе.

Такође, иницирам повратак на Устав из 2004 године, уз прерасподелу пуномоћја у корист парламентарне републике.

Позивам на почетак процедуре за формирање владе националног поверења.

Као председник Украјине и гарант Устава, данас извршавам своју дужност пред народом, пред Украјином и пред Господом Богом, у име очувања државе, у име очувања живота људи, у име мира и спокоја у нашој земљи“

11:29. На Мајдану скандирају: “Нема споразума. Јануковича у оставку!“

ДЕМОНСТРАНТИ  ПУЦАЈУ  И  ПОКУШАВАЈУ ПРОБОЈ  ДО  ЗГРАДЕ  ПАРЛАМЕНТА

Председник Украјине Виктор Јанукович, чију оставку захтевају демонстранти у Кијеву, пристао је да потпише документ о регулисању кризе у Украјини. То је изјавила председсникова служба за штампу, по завршетку председникових преговора са лидерима опозиције и представницима ЕУ и Русије.

it-3

10:49. Министар МУП-а Украјине Виталиј Захарченко: “Ови дани ће заувек ући у историју Украјине као дани жалости украјинског народа. Ја искрено саучествујем са породицама погинулих. Када данас видим људе који стоје у редовима за хлеб, у редовима пред банкоматима и пред бензинским пумпама, очи жена које из Кијева одвозе своју децу, као и окрвављене људе који су настрадали у сукобима, тешко ми је на души“.

10:37. Према подацима МУП-а, број жртава нереда је нарастао до 80 људи.

10:29. У зграду парламента је ушло неколико војника МУП-а, што је међу посланицима изазвало узнемиреност. Пре тога је Арсениј Јацењук изјавио да су они сви напустили скупштинску зграду.

10:21. По речима бившег министра МУП-а, Јурија Луценка, у Кијев су, ради чувања Евромајдана,  стигли милиционери из Лавова

10:17. На Мајдан је стигло неколико аутобуса са милицијом из Љвовске области [Западна Украјина]. То су представници оних рејонских одељења који су прешли на страну демонстраната. Њихов долазак је поздрављен аплаузима и усклицима “Слава херојима!“.

10:11. Заседање Врховне Раде [парлемента] је прекинуто за један сат.

10:07Извори «Ъ» тврде да је у Споразуму о  регулисању политичке кризе који треба да буде парафиран кроз један сат у председниковој  администрацији, бити и једна тачка према којој ће се избори за председника одржати најкасније у децембру опе године

10:04. По најновијим подацима МУП-а, током четири дана сукоба у Кијеву је погинуло 77 људи, а рањено 577.

10:00. «Донета је одлука за припрему нацрта закона о враћању Устава из 2004. године»

Главни редактор «Ъ-Украина» [ Коммерсанта-Украјина] са лица места: « Народни посланици су прихватили да се током следећег сата припреми нацрт закона о повратку Устава из 2004 г., и да га ставе на гласање. То је био предлог Арсенија Јацењука. Сада је заседање прекинуто до  11:00 сати».

10:47. Украјина је одустала од емисије еврообвезница у вредности од $1,98 милијарди, које је требало да откупи Русија.

it-4

10:41. За то време су демонстранти отворили ватру на страже на Институтској ул., и покушавају да се пробију до зграде Врховне Раде.

10:38. У врховној Ради избила туча после покушаја председника Владимира Рибака да објави прекид. Зато се заседање наставља.

10:36. Лидер опозиционе фракције «Баткившчина» Арсениј Јацењук позива на разматрање питања о ослобађању Јулије Тимошенко.

10:34. Председник Раде Владимир Рибак је изјавио да је потписао споразум о прекиду ватре и о забрани извођења антитерористичке операције.

10:22. За то време, на Мајдану је неколико хиљада људи: за сада је атмосфера мирна.

10:18. Врховна Рада Украјине започела пленарну седницу. У сали заседања се налазе 360 посланика из опозиционих фракција, неки који у њих не спадају, као и део из Партије Региона.

10:15. Како јавља влада Пољске, текст споразума о украјинском регулисању још није завршен.

10:05. Потписивање споразума о регулисању кризе у Украјини ће се обавити у подне.

 _____________

Александр Павлов, Марија Жолобова. Дмитриј Тихонов:

Зашто је Украјини потребно међународно посредништво

Ситуацији у Украјини муњевито излази ван контроле како власти, тако и опозиције. У регионима, опозиционари заузимају складишта оружја, у Кијеву јуришају на владине зграде. Власти су објавиле да се спроводе антитериристичке операције. Како тврди шеф Службе Безбедности Украјине (СБУ), Александр Јакименко, само је у току претходног дана “у руке злочинаца“ пало око 1.500 пушака. ЕУ и САД изнајвљују о неопходности да се за регулисање стања позову спољне силе, а по први пут у њих убрајају и Русију. Читајте детаљније (Читайте подробнее).

Под којим условима је опозиција гарантовала извршавање захтева закона о амнестији

Учесници демонстрација у Кијеву су напустили зграду градске управе. Они су то учинили у складу са захтевима закона о амнестији који предвиђа ослобађање и свих управних  зграда које је опозиција заузела у Кијеву и другим градовима Украјине. Читајте детаљније (Читайте подробнее ).

Како опозиција проширује географију протеста

Сукобљавање у Украјини се премешта на исток. У фебруару су лидери опозиције на кијевском Мајдану позвали на отварање “другог фронта“ у индустријским центрима – Харкову, Дњепропетровску, Запорожју. Владајућа Партија Региона је на конгресу у Харкову такође објавила општу мобилизацију под паролом “Фашизам неће проћи!“. Уз активирање посредничких напора ЕУ , с новом снагом се разбуктава спор о евроинтеграцији. Читајте детаљније (Читайте подробнее)

(Комерсант)

Са руског посрбио: Василије КлефтакисCategories: Вести над вестима

Оставите коментар