Александар Лазић: „Отпор, стоко, отпор“

The_Devil_Wears_Prada_posteКада су Вука Драшковића, неуморног борца за своје добро, питали ко би га најбоље глумио у његовој неромансираној биографији – он је одговорио да би волео да га на филму играју Драган Николић или Роберт Редфорд, „ако је реч о физичкој сличности“. Далеко од заслужног грађанина Вука, ја нисам рачунао да ће ико екранизовати мој живот, још мање сам очекивао да ћу моја дојучерашњa прикљученија препознати у филму „Ђаво носи Праду“, а најмање сам се надао да ће ме на филму играти глумица Ен Хатавеј.

Исто (никад) није исто: Наравно, ја (за сада!) нисам женско, мој дечко (далеко било!!!) не ради у пекари, нисам радио у модном часопису, дакако да мој ex boss није тражио да му нађем Харија Потера у рукопису – али остале ствари су као преписане из мог дневника (да сам га водио). Наиме, ниво малтретмана који у филму трпи лик Ен Хатавеј готово да је исти ономе који сам јуначки подносио и ја док нисам дао отказ.

Запад је западно?: Немам увид да ли је оно приказано на филму и могуће на Западу (код нас јесте, мислим да нисам усамљен случај), или је то резервисано за трпљење само оних који би до највиших позиција? С друге стране, имам увид у то да сам био (скоро) на дну ланца исхране, после година савијања кичме није ме чекала никаква светла будућност, а Бога ми ни било шта бесплатно (Ен Хатавеј у филму макар ужица некакву бесплатну а маркирану гардеробу). Теза коју претходним реченицама хоћу да изнесем јесте да су и наши послодавци (ту ми је част цитирати рођеног себе: „Да Бог да никад не радио код српског приватника, и дао ти Бог да радиш за малтене било ког странца“) са Запада преузели само оно најгоре, па је тако чак испало да су очекивања ако си и неквалификовани берач кукуруза у Глибовцу – иста као да си квалификовани брокер на Волстриту (да не спомињем да си овде, заправо, роб на плантажи код газде коме заправо, у радно време, водиш рачуноводство или си му главни систем инжењер).

НАСА комуналац: А како је онда могуће да се у земљи Србији, и за најпростије послове типа комуналца, спроводи третман као да сте следећи НАСА космонаут? Прво и прво, мало је добрих послова (склон квантификовању свега живог и неживог, рекао бих да је мање од десет одсто послова који би се сврстали у ту категорију); нулто и пре првог, колико год да сте способни, млади, лијепи, паметни, с добрим просеком и имате дуге ноге – онај поменути посао нећете добити ако немате на потребној позицији течу, кума, земљака, тетку, стричевог дечка, ујниног швалера! Додатно, пречесто нема никаквих послова а још мање добрих. У тој констелацији српске транзиције, није тешко закључити да волимо и ми поштовање на послу, но трпимо јер знамо да други нећемо наћи. Али, да ли нам вреди покорност, трпљење, робовски однос – кад ни ово што зарађујемо очито није довољно за нормалан живот; другачије постављено, ми све више трпимо и све горе живимо. И, да ли је онда решење да још више трпимо?!

Otpor-stoko
Ко зна зашто то није добро:
Ако наставимо с причама „ко зна зашто је то добро“, „ја бих радио и за упола мању плату“, „ћути, добро је да примам било шта“ – наставиће се директна пропорционалност нашег трпљења и све горег живота. Није тешко приметити да цео свет, од арапског до оног у ЕУ, „гори“ – људи су на улицама због ствари које ми (више) и не примећујемо. У том смислу и нимало случајно, подсећам на графит из времена Милошевића: ОТПОР, СТОКО, ОТПОР. Дакле, отпор. Али, овога пута, својим снагама и својом памећу – без „Отпора“.Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags:

13 replies

 1. Ne znam kako ti je pošlo za rukom da mi prisluškuješ misli i prepisuješ dnevnik koji (ni ja) ne vodim.

  Bravo.

 2. He, he, Lazicu! Kako ne shvatas da si ti u bednoj poziciji roba koji rmbaci za bednu sicu dok ne crkne ili dok ne dobije otkaz upravo zato sto su vodje Otpora nagradjene za svoju destrukciju zivota miliona obicnih ljudi:
  Ivan Marovic offisom u Vasingtonu, a onaj drugi sizofrenik je dobio ostrvo u Mikroneziji!
  Upravo je danasnje stanje u radnom pravu u Srbiji posledica cinjenice da je STOKA poslusala poziv Otpora i na najbolji nacin potvrdila da je STOKA koja se zbog sarene laze zvane demokratija odrekla dostignutih radnickih prava koja su im donele kontinuirane radnicke i sindikalne borbe tokom citavog dvadesetog veka!
  Zato, poziv toj stoci na pobunu je isto sto i kamen bacen u bunar!
  Rezultat: buc!

 3. Одавно не видех краћи а духовитији коментар. Браво (за коментар :))

 4. Штивани г. Анђелковићу,
  Па шта Вас бринe што ја радим као роб кад сте Ви освојили слободу? Није ли слобода важнија од хлеба, као и од податка ко (ни)је финансирао „Отпор“?
  P.S. Сметнули сте с ума податaк да има нас робова који МОЖЕМО ДА ДАМО отказ а не само да отказ добијемо!
  P. P. S. Свако добро на „ослобођеном“ сајту, сматрајте да нисте обавезни да дежурате на овом блогу, неослобођеном и слабо посећеном!

 5. Andjelkoviću: Gospodine, ja jesam bio mali i za vreme Miloševića, ali nemojte pričati bajke da su tada imali radnici veća prava….. Ovo je priča da nisu dobili mnogo više nego što je bilo tokom miloševića, setite se da su tada i državne firme izbegavale da zaposlenim plaćaju doprinose. I drugo. Ako nas je nekada prešao „Otpor“, da li vi zagovate da više niakada i nikome ne pružimo otpor, bez navodnika?

  Autoru: Ovaj grafit Otpor, stoko jeste iz Miloševićevog vremna, ali nije iz Srbije, ako mi pamćenje još radi. Mada to ne umanjuje snagu ovog odličnog teksta

 6. Bravo za goscu!
  Nele je na vreme „procitao“ ovu nasu STOKU!

 7. Мирославе хвала на похвали али ово није „прочитао“ др. Неле Карајлић, ово је сарајевско Забрањено пушење.

  http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5%D1%9A%D0%B5#.D0.97.D0.B0.D0.B1.D1.80.D0.B0.D1.9A.D0.B5.D0.BD.D0.BE_.D0.BF.D1.83.D1.88.D0.B5.D1.9A.D0.B5_.28.D0.A1.D0.B0.D1.80.D0.B0.D1.98.D0.B5.D0.B2.D0.BE.29

 8. Postovni g. Lazicu, neubedljivi ste kad ironisete bez argumenata!
  Izvinjavam Vam se zbog „pertuisnja“ na koje sam nesvesno presao „u zaru borbe“.
  Dezuram, nego sta?!
  Pa, ja sam ovde, bez vlastite namere i saglasnosti, u najmanju ruku koautor, ako ne i autor, jednog od Vaseg nazovi prvog razmisljnja!
  Za tu zloupotrebu autorskog prava ce te morati da viknete drugu turu pica, kad prihvatite onaj moj poziv na prvu turu!
  Inace, moram Vas pohvaliti za novouvedeni manir lepog ponasanja: komunikciju sa komentatorima.
  Samo napred!
  Bice ipak nesto od Vas, samo imajte na umu da je put od razmisljoca do mislioca veoma dug!
  Pozdrav!

 9. Hvala Gosci na pojasnjenju!
  No, i „dr“ Nele je bio clan sarajevskog Zabranjenog?
  Lepa Vam je aplikacija!
  Ekoloska!
  Izvinjavam se zbog latinice, pa jos engleske!
  Pisem sa mobilnog.

 10. Све је то лепо како пишете, господине Лазићу. Али, где су ту решења? Ови јалови викенд перформанси су пуко замајавање Курте спрам Мурте. Можда је прилика да почнемо са „малим“ победама, али победама, тако што ћемо почети да чистимо рибу од репа а не главе.

Trackbacks

 1. “Отпор, стоко, отпор” | P R E V R A T
 2. “Отпор, стоко, отпор” | moesiotes

Оставите коментар