Љиљана Смајловић: Фајгељ највећу опасност представља сам за себе

Рушење Вучића

smajlovic-nova

Љиљана Смајловић

Ко руши Александра Вучића? Далеко од тога да се ругам идеји да га неко руши, напротив. Много је оних којим смета, а многи којим смета имају пара и утицаја напретек, поседују и „меку” и „тврду” моћ.

Али све ми се више чини да међу онима који руше Вучића има и оних који му желе добро.

Кажем то зато што ме је запрепастила вест да је ухапшен Андреј Фајгељ. То што је јуче пуштен не мења ништа јер тужилац изгледа намерава да га кривично гони, и то због „насилне промене уставног поретка”, то јест кршења члана 309 Кривичног закона Србије.

Нисам Фајгељев истомишљеник. Није ми било симпатично кад је као директор Културног центра у Новом Саду забранио студентску изложбу јер је проценио да један рад „скрнави лик Христа”. Свеједно сам му понудила да у „Политици” објасни свој поступак. Код нас је мало људи који имају храброст својих уверења, већина се држи конвенција и сталешког мишљења.

Није ми на крај памети да браним његову насилну политичку реторику. Знам да ни Европска конвенција о људским правима, ни први амандман на амерички устав, не штите баш сваку врсту политичког говора. Право на слободан говор не даје вам ни право да викнете „Пожар!” у препуном биоскопу јер паника која тако настане угрожава живот људи који ће нагонски да појуре према излазима да се спасу.

Али будимо озбиљни. Злосрећни Андреј Фајгељ највећу опасност представља сам за себе. Његова „Јутјуб” проповед против Александра Вучића сада има десетине хиљада улаза више него пре него што је ухапшен, али сигурно не угрожава ни уставни поредак ове земље, ни премијера с највећом подршком у новијој историји Србије. Зато ми је хапшење Фајгеља неразумљиво и неприхватљиво. Оно је знак неке нервозе којој не видим смисла.

Ја сам лаик, али полицији и тужиоцима неко стручан мора да каже да није ни европски ни демократски да се кривични закон користи за спречавање неодговорних политичара да јавно износе неодговорна, погрешна или погрдна мишљења.

А кад би се то смело, тужиоци у Америци би ових дана имали пуне руке посла. Тамо је у току предизборна кампања у којој се републикански кандидати такмиче у томе ко ће пре да затражи да се затварају џамије, муче заробљеници, да се у посебне регистре као сумњиви заводе сви људи исламске вероисповести. Ових дана један црначки активиста претучен је на предизборном скупу Доналда Трампа. Кандидат је на Фокс телевизији изјавио да је човек који је покушао да прекине његов скуп заслужио то што му се десило јер је био „несношљив”. Трамп иначе и даље убедљиво води на листи кандидата за републиканског председничког такмаца.

Можда мешам жабе и бабе, али ми није јасан свет у ком је професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у затвору, док је Доналд Трамп све ближи кандидатури за председника САД. Ту нешто није у реду.

Наслов: Стање ствари

(Политика, 24. 11. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6wc



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Видим да Љиља чита Стање ствари.

  2. Пре бих казао да Љ.Смајловић на неки начин меша „grandmothers and frogs“. Какве везе има Фајгељев случај са Д.Трампом? Иначе- сматрам да би победа у САД било ког републиканског кандидата (па макар то био и Д.Трамп) за Србе и Србију била далеко боља од победе било ког демократског – а не дај Боже још да то буде и мадам Клинтон, како се треба и бојати.

  3. Преститутка Љики и њене баљезгарије у формату соц. патолошке поетике..

    п.с. Опа, нова фоткица, мммм, које маче :Д

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading