Кијев: Монаси УПЦ морају да напусте Кијевско-печерску лавру до 29. марта; РПЦ: Врхунац безакоња

Од средине новембра 2022. Служба безбедности Украјине врши претресе у црквама УПЦ и епархијама широм земље. Неколико архијереја оптужено је за велеиздају и „ширење пропагандних теза међу парохијанима“

Кијевско-печерска лавра (Извор: Спутњик/Стрингер)

Монаси канонске Украјинске православне цркве морају да напусте здање Кијевско-печерске лавре до 29. марта, наводи се у обавештењу в.д. директора лавре Александра Рудника објављеном на сајту. Председник Синодалног информационо-просветног одељења УПЦ Владика Климент поручио је да УПЦ не може да испоштује поменуту одлуку Кијева, јер је незаконита.

„Узимајући у обзир закључке Међувладине радне групе и писмо Министарства културе Украјине …. Лавра обавештава о раскидању уговора почев од 29. марта. У циљу спровођења процедуре примопредаје државне имовине манастиру неопходно је да објекти буду ослобођени“, наводи се на сајту.

Протојереј Андреј Ткачов: У Кијеву траје рат демона против благодати

Подсетимо, Међувладина радна група је утврдила да је манастир прекршио услове уговора о коришћењу државне имовине, мада детаљи нису наведени.

Овим поводом огласила се портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, упитавши да ли Вашингтон то види.

„Да ли је Стејт департмент у току? Обично одговарајуће одељење америчко Министарства живо реагује на чињенице о верским прогонима. Овог пута неће им проћи да ‘не виде’ прогон Украјинске православне цркве“, написала је она на Телеграму.

УПЦ подвргнута јаком притиску

Шеф Синодалног одељења за односе цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда сматра да је захтев монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте здање Кијевско-печерске лавре врхунац безакоња и заувек ће бити уписан у историју антицрквених прогона.

Ukrajinski obaveštajci pretresli manastir u Kijevu zbog navodnih veza sa Rusijom

Према његовим речима, УПЦ је последњих година подвргнута притиску који се константно појачавао. Он истиче да су Учестали су случајеви заплене, паљења и скрнављења цркава, напада на свештенослужитеље, било је много претњи.

„Руска православна црква је молитвом и срцем са онима које протерују из велике светиње“, додао је он.

Није помогло ни што је Лавра давала и хуманитарну помоћ оружаним снагама Украјине (Извор: Сајт Лавре)

Од средине новембра 2022. године Служба безбедности Украјине врши претресе у црквама УПЦ и епархијама широм земље. Неколико архијереја оптужено је за велеиздају, субверзивне делатности и „ширење пропагандних теза међу парохијанима“. Зеленски је 1. децембра 2022. године ставио на снагу одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, чији је циљ, у суштини, забрана УПЦ. Указом је, конкретно, наложено да се парламенту поднесе предлог закона о забрани верских организација „повезаних са центрима утицаја у Русији“ и да се обезбеди да се Повеља УПЦ испита на присуство црквено-канонске везе са московском патријаршијом.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 3. 2023)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Па то је неправда. Вапијућа неправда, безакоње које вапије на Небо.

  Лавра, као и целокупна УПЦ, учинила је све што је у њиховој моћи да подржи оружане снаге Украјине и државно руководство у ослободилачком рату од руских окупатора:
  Непрестано и усрдно се моле богу (велика јектенија=усрдно мољење) за победу украјинског оружја (заправо сада НАТО оружја, совјетско-украјинско је потрошено), за власти, слободољубиву украјинску нацију (слава нации!) и украјинске хероје (слава украине! геројем слава!).
  Прекинула је општење са агресорском руском црквом (прекинула помињање руског патријарха који благосиља агресију), практично инаугурисала аутокефалију, прешла на украјински језик у богослужењу (баталила окупаторски црквенословенски-рускословенски).
  Помаже украјинску војску свим својим силама (помажу финансијски, помажу прехрамбеним производима, средствима хигијене…) – пропорционално ресурсима не мање од НАТО-а, САД и ЕУ и свих напредних људи света који желе слободу и мир (црква наравно нема материјално оружје, да има дала би га, она се бори молитвом и исповедањем правде).

  Чиме су архијереји и недужни монаси злоупотребили свој богомдани положај у украјинској светињи? Зар нису управо они од руске (окупаторске) светиње начинили украјинску?
  Шта још треба да учине да би били испоштовани и остављени на миру?

  10
  2

Оставите коментар