Председник Пољске Анджеј Дуда: Уништење „Северног тока” веома корисно за Европу

Уколико би Северни ток престао да постоји и уколико би то значило да се он не може користити за транспорт гаса у Европу, то би било веома корисно за Европу, рекао пољски председник

Председник Пољске Анджеј Дуда (Извор: DW)

Председник Пољске Анджеј Дуда поручио је данас да је уништење гасовода „Северни ток” 1 и 2 било веома корисно за Европу, пренео је Си-Ен-Ен.

Дуда је рекао да не зна да ли је истина да су за диверзију криви украјински терористи, као што је то синоћ пренео амерички „Њујорк тајмс”, позивајући се на наводна сазнања америчких обавештајних служби. Ипак, како је додао, он сматра да је уништење гасовода свакако добра ствар за Европу.

Зоран Чворовић: Русофобија „хијене Европе“

„Уколико би Северни ток престао да постоји и уколико би то значило да се он не може користити за транспорт гаса у Европу, то би било веома корисно за Европу”, поручио је он. Ову тврдњу лидер из Пољске објаснио је тиме што је Русија, према његовом мишљењу, користила гасовод као „инструмент за доминацију у Европи”, те се Европа на овај начин ослобађа тог нежељеног утицаја.

„У миру чекам резултате истраге. Надам се да ћемо сазнати ко је одговоран за нападе”, додао је Дуда.

Амерички Савет за националну безбедност данас је демантовао да је било ко од припадника службе давао било какве изјаве на ову тему, јер за то нису добили дозволу, те додао да самим тим власти не могу да потврде веродостојност чланка „Њујорк тајмса”.

Симор Херш: Детаљи тајне операције „Северни ток 22”

Амерички медиј недавном објавом покренуо је лавину коментара, преноси РТ Балкан.

Тим поводом, из Кијева су поручили да Украјина није имала никакве везе са саботажом гасовода, док из Европске уније одбијају да дају неки конкретнији коментар. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ данас је рекао да се он не боји истине, али да би требало сачекати крајње резултате истраге коју спроводе Немачка, Данска и Шведска. Немачки министар одбране подржао је овакав став и додао да је преурањено оптужити Украјину за напад.

Извор: Политика

На све ово, из Москве данас поручују да се неће изненадити ако нека од следећих верзија буде да је за све крив делфин диверзант, иако, како је рекла портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, незнање географије може одати Англосаксонце када буду припремали саопштење о томе шта се наводно десило.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар