Рада Стијовић: Двострука негација у језику

У математици двострука негација даје позитиван резултат. У језику, међутим, не мора да буде тако, а обично и није, ради очувања смисла исказа и духа српског језика

Илустрација: Словенски вѣсник

Обратио ми се мејлом наш уважени новинар и књижевник Бошко Ломовић подсећајући ме на нашу својевремену полемику око употребе предлога знатно и значајно: „Тада сте ми навели наше велике писце који су се користили прилогом значајно да би изразили мноштво, количину. Тачно је то, али и код великана (или њихових лектора) има ‘лапсуса’“, пише господин Ломовић и наводи пример из Андрићеве приповетке „Бифе Титаник“: „Агата плане новим бесом и гађа га новом снагом неким дотле у тучи никад неупотребљеним предметом“, уз коментар: „Као што у математици два негативна броја, помножена међу собом, увек дају позитиван – минус пута минус једнако је плус – тако и у језику важи правило да је двострука негација увек афирмација. У наведеном опису туче имамо две негације: никад и неупотребљеним. Следећи логику и математике и језичког правила, Агата је гађала Мента у тучи „увек употребљеним предметом“. „Далеко сам од помисли да нобеловца подучавам језику; он то боље, ако не и најбоље, зна од свију нас. Али, тешка срца, остајем при своме.“

Одговорићу речима господина Ломовића – тешка срца остајем при своме – на језику Иве Андрића сви се поуздано можемо учити лепом, богатом, садржајном и правилном књижевном језику.

Истина је да у математици двострука негација даје позитиван резултат. У језику, међутим, не мора да буде тако, а обично и није. Када на питање: „Како си?“ добијемо одговор с двоструком негацијом: „Нисам никако“, то свакако неће значити: „Добро сам“, већ управо обрнуто: „Лоше сам“. Истина, фраза „Нисам никако“ могла би се исказати (мада није уобичајено) и „Никако сам“, али у реченицама типа: „Нико није дошао“ или „Никога нисам видела“ не може се изоставити ниједна негација, а да се сачува смисао исказа и дух српског језика (не може: „Нико је дошао“).

Рада Стијовић (Фото: Словенски вѣсник)

Јављају се у српском језику и реченице у којима се две негације поништавају. Пример: „Немој да не дођеш“ значи: „Свакако дођи“. Међутим, далеко чешће двоструке или вишеструке негације („Ја никада нигде ни са ким нисам ни о коме ништа говорила“), ма како изгледале необично, сасвим су у природи српског књижевног језика, као и у природи осталих словенских језика.

Ово је све речено да се покаже како математичка и језичка логика не морају бити подударне и у српском језику најчешће нису. Да се вратим на Андрићев пример „никад неупотребљен предмет“. За њега важи правило о двострукој негацији која не даје позитиван резултат. Тако кажу и граматике, а тако пишу и други добри писци. Слично је и са спојевима: никад непрежаљенничим неизазваннигде незабележен и др. Ако бисмо га преобликовали у реченицу, свакако бисмо употребили двоструку негацију: „предмет који никад није употребљен“.

Навешћу неколико примера из литературе: Турска се бјеше … упела да покори никад непокорену Црну Гору (Нићифор Дучић); Школа у Бољковцу подигнута је на подводном месту а ничим необезбеђена (Милан Ђ. Милићевић); Рабаџија вуче црвени, ничим непокривени сандук сиромашков (Ђорђе Поповић); Црне птице … играју по евенкама и зобају увек иста и никад непозобана зрна грожђа (Бранимир Ћосић); Господин Сима Змај је тврдио да Ландина брада шири комунизам и да узнемирава једну патријархалну и ничим незагађену националну средину (Антоније Исаковић); Време празно, ничим неиспуњено … чини нам се дуго, досадно (уџбеник психологије).

Истина је да се у овом типу примера помало изгубио осећај за двоструку негацију карактеристичну за српски језик и да се често чују примери типа: ничим изазванникад прежаљенникад употребљен. Да ли ће то у догледно време преовладати у језику, па и бити нормирано, остаје да се види. Засад то не припада стандарду српског језика.

Опрема: Стање ствари

(Политика/Словенски вѣсник, 4. 4. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , ,

10 replies

 1. Позовите Раду да стражари на сајту.

  4
  3
 2. @задња рупа
  Никад нећемо позвати … 😉

  5
  1
 3. @ Негатор негатора
  Никад не пиши никад у двострукој одричности – никад не знаш кад може прећи у дуплу негацију, а то није неправилно…

  2
  1
 4. Да ли има иједна тема, објекат, појава која Србљу није првенствено повод за расправу, сукоб, свађу и шкргање зубима? Јер смо сви уверени у искључиву исправност сопственог става.

  Да ли је Србљу нешто увек само црно или само бело? (У једном смислу, црно црнило нам је одавно, али то на страну)

  Ево за случај двоструке одречности (дупле негације, како неки кажу) — Да ли је могуће, не прихватити, него само размотрити, позицију која каже — јесте неке од дуплих негација јасно су у духу србског језика, али неке доиста парају уши?

  Па да више користимо ове прве, а ове друге да избегавамо.

  Јасно је да је сасвим у духу србског да се каже “никад није” или “никад нећу” задржавајући при том одречни смисао. Зато можемо рећи да “Црна Гора никада није била покорена” (успут, то је важило до уласка у Нато).

  Али, рећи уместо тога, да је Црна Гора “никад непокорена”, то већ мирише на насиље над језиком а свакако слухом.

  Разлог томе је што две негације (“никад није”) иду заједно остајући одречне, али разбити ту сложеницу и један део заменити негираним придевом је неприродно, није у духу језика и ружно је чути…

  А уместо “никад незаборављени” или “никад непрежаљени”, како би било рећи просто, “никада га нећу прежалити”, “никада га нећемо заборавити”….

  Духовитост претходних коментатора поздрављам.

 5. @Don Quixote
  Двоструко потврђујем Ваш коментар, многопоштовани. Двострука одречност, за мене, јесте бисер многоцени србскога језика. Јасно сте указали на наказност разбијања тог бисера. Свако Вам добро од Господа.

 6. @Don Quixote, Зоране

  праштајте али ово просто вуче за језик: нема ниједне теме која Србљу није предмет за расправу па чак и кад нисмо уверени у (не)исправност својега става.

  Мене је овај чланак толико насмејао да ме и сам повратак на њега поводом коментара опет орасположио, хвала вам на томе.

  Стога негацију негације прибројмо до певања уз гусле, коло, крсну славу и злакуско лончарство јер није да немамо немало нематеријално културно наслеђе да би нам двострука негација остала сироче. А и да би нас и даље цео свет разумео.

  Знам, рећи ће неки да није да немамо и немало нематеријално некултурно наслеђе али ипак ми није прече да ме не разуме странац него наш човек јер с њиме и онако не могу а да се не расправљам.

 7. @Don Quixote

  “А уместо „никад незаборављени“ или „никад непрежаљени“, како би било рећи просто, „никада га нећу прежалити“, „никада га нећемо заборавити“…”

  Још једноставније би било, непрежаљени и незаборављени, као што би се рекло и непокорени, непокорни, и несаломиви. Краће, елегантније, чува смисао.

  А што се тврдње „Црна Гора никада није била покорена (успут, то је важило до уласка у Нато)“ тиче, пре свега неколико дана смо установили, коментаришући последњи тутушизам у чему сте и Ви учествовали, да Његош није тек тако написао у Горском Вијенцу: „оџа риче на равном Цетињу“. ЦГ јесте била покорена, различити крајеви у различита времена. Тврдити накнадно да није, да би име и црн образ осветлали, је као када су се, 30 година након Другог светског рата, многи још увек уписивали у првоборце на основу лажних сведочења, а у циљу добијања веће пензије. Немојмо да наседамо на такве подвале.

  https://stanjestvari.com/2023/01/26/tutus-slucajevi-izdaje/#comment-185583

  3
  1
 8. Парафразирајући @Марк Еугеникос-а

  ЦГ никада није била покорена, различити крајеви у различита времена.

  Немојмо због лажних сведочења неколицине беспризорних следбеника (и ЦГ носилаца) послератне комунистичке страховладе накнадно оцрњивати јуначку и трагичну судбину ранијих генерација Црногораца, којима је слобода била светиња. Оних којима „чојство и јунаштво“ нису били само насловом дела М.Миљанова, него морални закон живота. Тешког, трагичног и увек усправног.

  Њихови потомци показаше искру тога духа у скорашњим литијама, на пример…

  Па да се не огрешимо и према њима, оклизнувши се у сопствени „тутушизам“ (а браво за овај израз!).

 9. @Don Quixote

  Хвала на одговору, Доне. Без икакве намере да бандоглаво инсистирам на исправности сопствених ставова, желео бих да утврдимо да ли се не слажете са чињеницама или са тумачењем чињеница?

  Копираћу део текста коментатора Сребрног Танга, који је и био повод:

  “Цетиње је преко 200 година било под турском контролом. Другог пута ка Грбљу који су држали Турци није било него преко Цетиња и Његуша. Муслимани су у Цетињском пољу живели по једнима до 1706. по другима до 1712. До владике Данила у Старој ЦГ готово да није било буне против Турака. Побуна је било у Хуму и Захумљу. Штавише, Црногорци су учествовали као помоћна војска у гушењу истих. У Боју на Вртијељци 1685, дакле под самим Цетињем, Црногорци нису учествовали на страни хумско-захумских хајдука и Венеције.” …

  “Стара ЦГ је преко два века била под Турцима док су безмало 350 година скадарске и босанске паше улазили у ЦГ по ћеифу док није Омер-паша заустављен од Великих сила 1850их.” … итд.

  Да ли се Ви не слажете са овим чињеницама, или са интерпретацијом истих? Ако се не слажете са интерпретацијом па кажете, “јесте то се све догодило али то не значи да је ЦГ била покорена јер…”, онда се истом логиком може рећи да, барем што се српског народа тиче, ни територије на којима су данас Република Србија и Република Српска нису биле покорене, него окупиране. Што опет не даје ЦГ никакав слободарски примат у односу на Србе из других крајева.

  Ако грешим, исправите и праштајте.

 10. @Марк Еугеникос

  Увек је задовољство разменити мишљење са Вама директно, или одвојено коментаришући исте теме.

  Да одговорим укратко — спора нема, али да јесте био би више око интерпретације. У ово улази и питање шта је овде доиста „чињеница“ (на пример, ЦГ под „контролом“ 200 година) и како је уопште појмити без одговарајућег контекста и релевантних асоцијација. То је овећа тема, па бих је овде прескочио…

  Мени није циљ да величам ЦГ или јој дајем „слободарски“ примат у односу на друге србске земље и крајеве.

  Али, зато сам спреман, и најмањим поводом, да одам поштовање и да се поклоним сенима наших предака и рођака који страдаваше кроз дуге векове робијања, окупације, „контроле“, зулума, најезди, агресија, комунистичких репресија, и гажења нато-чизмама. Онима који страдаше или се жртвоваше зарад слободе коју већина никада није дочекала. Онима који су били и остали слободарског духа, без обзира на променљиве тежишне гео-координате Србства.

  Ето, избегавши лакшу, појављује се тежа тема — слободе. Ова се без муке не задобија, чак и као тема. А и кад се задобије, да ли је препознамо, или неку бољу хоћемо и чекамо?… Б.М. је одавно поставио питање „да ли ће слобода умети да пева као што су сужњи певали о њој?“ Али да не дужим, јасно да ово није одговор на Ваше питање…

Оставите коментар