Енглеска: Нуклеарну подморницу поправљали супер лепком

Код најмање седам вијака који су причвршћивали изолацију на цевима које спречавају топљење реактора (што се иначе догодило током Чернобиљске катастрофе) уместо замене употребљен супер лепак

Наслов у енглеском Експресу (Извор)

Док Аустралија претражује руту дугу 1.400 километара не би ли нашла „изгубљену“ радиоактивну капсулу од свега осам милиметара, Британци немају времена да се чуде њиховом немару, будући да имају веће проблеме – њихове нуклеарне подморнице поправљају се супер лепком!

Британски министар одбране Бен Волас наводно је позвао на хитну истрагу након што је Сан открио да је рутинска инспекција једне од британских нуклеарних подморница Тридент пронашла доказе о бизарној поправци.

Радницима је, изгледа било мука да оштећене шрафове мењају, па су се тако наводно досетили да би супер лепак могао им да послужи да залепе поломљене главе завртања који спајају расхладне цеви у нуклеарном реактору „ХМС Вангард“.

Британска министарка се провозала тенком у Естонији

Сан наводи да је најмање седам вијака који су причвршћивали изолацију на овим цевима, које спречавају топљење реактора (што се иначе догодило током Чернобиљске катастрофе), третирано на овај начин.

Потенцијално катастрофалне поправке примећене су тек раније овог месеца када се један од вијака распао током рутинске провере уочи заказаног првог паљења реактора при максималној снази.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 31. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар