Доника Гервала: Предлог о ЗСО „мртав”

За нас није проблем да Србима дамо иста права која Србија даје својим мањинама. Тренутно гарантујемо већа права мањинама него било ко други у региону, рекла министарка тзв. Косова

Доника Гервала (Фото: Нова С) 

ПРИШТИНА Министарка привремених приштинских институција Доника Гервала изјавила је да је предлог о Заједници српских општина „мртав”, јер је, према њеним речима, уставни суд у Приштини утврдио да 23 члана споразума о ЗСО нису у складу са такозваним косовским уставом.

„Београд прича о Заједници, али овај предлог је мртав и не може да се оживи. Уставни суд је одлучио да не може доћи до стварања Заједнице. Није могуће наћи владу у демократском свету која је спремна да спроведе нешто што крши њен устав”, рекла је Гервала у интервјуу за естонски јавни сервис „ЕРР”.

Како наводи „Репортери”, за Гервалу је једнонационално удруживање, које Србија тражи, решење из 19. века, али она додаје да је Приштина спремна да разговара о правима мањина ако званични Београд пристане да разговара на исти начин о албанској мањини у Србији, преноси Танјуг.

Вокер: Формирање ЗСО би била грешка, „Косово“ да тужи Србију за геноцид

„За нас није проблем да Србима дамо иста права која Србија даје својим мањинама. Тренутно гарантујемо већа права мањинама него било ко други у региону”, додала је она.

Говорећи о захтеву Србије да ЗСО има извршна овлашћења, Гервала је као пример навела Босну и Херцеговину, која се, према њеним речима, претворила у нефункционалну државу јер је српски ентитет у Босни и Херцеговини добио такву извршну власт.

„Овако нешто нећемо радити на Косову. Права мањина су важна, ми смо мултиетничка земља, али давање таквих права која паралишу нашу земљу и чине је нефункционалном неће се десити”, истакла је Гервала.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар