Мирослав Лајчак: Споразумом Косово много добија, а не губи ништа

У документу из децембра уважени су неки од коментара које су дале обе стране, и то они који не мењају филозофију текста, изјавио Лајчак

Александар Вучић са дипломатском петорком (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је „немачко-француски план“ у суштини план за нормализацију односа Србије и Косова и да садржи 11 тачака.

Он је за приштинску телевизију Клан Косова казао да су те тачке прво представљене обема странама у септембру, док су у документу из децембра укључене примедбе обе стране на први нацрт плана.

„Као што знате састанак (прошле седмице) је трајао два и по сата и била је широка и дуга дискусија и амбиције су да се заустави циклус криза, како бисмо могли да се фокусирамо на нормализацију“, рекао је Лајчак.

Амбасадор Француске у Србији: Нормализација односа између Србије и Косова постављена као циљ више од десет година

Упитан колико је последњи нацрт плана другачији у односу на први, Лајчак је рекао како текстови представљени у медијима нису тачни, те да су, како је казао, „измишљени од одређених људи“.

Казао је да је у другом предлогу било промена. Јасно смо рекли „да филозофија предлога не мора да се мења, јер је филозофија сачињена са најбољим разумевањем како доћи до нормализације“, рекао је он.

Додао је да су уважени неки од коментара које су дале обе стране, и то, како је казао, „они који не мењају филозофију текста“.

Мило Ломпар: Француско-немачки предлог супротан Уставу Србије и Резолуцији 1244, Србија би њиме de iure признала Косово

„И ово је веома важно, то је наравно дискусија, то је била наша расправа посебно са Владом Косова и председником Србије и наш циљ је да их обојицу доведемо у исту просторију и договоримо план“, рекао је он.

Лајчак је рекао да очекује да Косово и Србија прихвате план и потпишу га, те додао да споразумом Косово много добија и не губи ништа. Казао је и да представници ЕУ и САД не долазе са претњама или ултиматумима, јер је како је нагласио, циљ нормализација односа Приштине и Београда.

„Са (обема) странама водимо одвојене разговоре и када их окупимо очекујемо да прихвате план, потпишу га и спроведу, наравно да ћемо се побринути да оно што буде потписано буде и спроведено“, казао је он.

Казао је да сви, представници ЕУ, САД, Француске, Немачке и Италије имају најбољу намеру да, како је навео,„заиста подигнемо квалитет односа Косова и Србије на виши ниво“.

Он је, говорећи о нацрту споразума који је објавио београдски дневник Данас, казао како је „близу, али није исто“. Оценио је и да је овај (француско-немачки) предлог „ипак најбољи могући предлог“.

Владан Вукосављевић: Non & Nein или Бесмислено и размишљати о француско-немачком предлогу за КиМ

„Овај предлог је добар, заиста верујемо да је то најбољи могући предлог“, казао је он.

Казао је да је за њега први корак „да се фокусира на први корак споразума“, те указао да се не могу тражити гаранције за пети корак, а да не буде урађен први корак.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 25. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар