Амбасадор Француске у Србији: Нормализација односа између Србије и Косова постављена као циљ више од десет година

Ми представљамо предности и користи уколико обе стране пристану да иду напред са овим предлогом. У супротном, биће последица, али то нису санкције, рекао Пјер Кошар

Пјер Кошар (Извор: НСПМ)

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар изјавио је да је циљ француско-немачког плана о Косову да се превазиђе сукоб који годинама траје, а у корист региона и популације у региону, наводећи да ће уколико обе стране не пристану да иду унапред са овим предлогом бити последица, али да то нису санкције.

Он је за ТВ Прва рекао да Француска и Немачка желе да дају нову динамику дијалогу.

„Нормализација између Приштине и Београда је постављена као циљ већ уназад више од десет година. Сада је време да убрзамо тај процес у корист обе стране и за цео регион“, рекао је он.

Упитан какве би последице биле уколико Србија не прихвати француско-немачки план, да ли би једна од мера могла да буде увођење санкција Србији, Кошар је одговорио да није учесник у преговорима, али је истакао да „немају казнени приступ према Србији“.

„Ми не говоримо ни о каквим санкцијама или уценама. Ми само представљамо један начин да се изађе из ове ситуације, а за који смо сигурно да ће бити користан за регион и за народ. Ми представљамо предности и користи уколико обе стране пристану да иду напред са овим предлогом. У супротном, биће последица, али то нису санкције“, казао је Кошар.

Вечерње новости: Прихватање плана Макрон-Шолц о КиМ или санкције и изолација!

Он је објаснио да ће последице бити изгубљена прилика за развој региона, изгубљена прилика за народ да има више контаката и размена са суседима, једна изгубљена прилика за Србију.

Према његовим речима, од самог почетка је нормализација односа Београда и Приштине зацртана као важан елемент пута Србије према Европској унији.

„То није нешто што је сада стављено на сто овим предлогом. То је од почетка актуелно. Нису то санкције, нема уцена, али јасно да је то подстицај да се убрза пут према решењу“, истакао је Кошар.

Упитан да ли у нацрту француско-немачког плана пише да ће Београд и Приштина подржати међусобне тежње да постану чланице ЕУ и да ли то имплицира да Београд признаје Косово као независну државу, Кошар је одговорио да је циљ настојања Француске и Немачке нормализација између Београда и Приштине.

Светосавска Србија: Благо човеку који не иде на веће безбожничко и на ЕУ путу грешничком не стоји

„Ми само желимо да односи буду бољи, да избегнемо понављање криза као што је био случај протеклих неколико недеља. Желимо да српска мањина на Косову може да живи у миру и да има добре односе са свим народима. Ми говоримо о нормализацији и надамо се да ће тај пут омогућити и Србији и Косову да убрзају њихов пут према пуном чланству у Европској унији“, рекао је он.

Коментаришући јучерашње рањавање Србина, он је рекао да су такви догађаји за жаљење и да морају да убеде обе стране да се труде да заштите како Србе на Косову, тако и косовске Албанце од таквих инцидената, насиља и мржње.

„Желимо истинско помирење, које ће омогућити народу да живи у миру на тој земљи“, рекао је Кошар.

Упитан да ли би прво требало да буде формирана Заједница српских општина, па тек онда да се прича о француско-немачком предлогу, он је одговорио да не може да каже да постоји неки логичан редослед, али је навео да је тачно да је ЗСО већ договорена и да се она мора спровести што пре је могуће.

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 24. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар