Кристофер Хил: Вучић образложио како види будућност Србије, САД подржавају такву будућност

САД подржавају такву будућност Србије и немамо боље односе ни са ким на свету као са ЕУ. Веома нам је значајно да видимо да и Србија развија односе са ЕУ, чији ће коначно постати и члан, рекао Хил

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил (Фото: НСПМ)

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил казао је за N1 да су пажљиво слушали синоћње обраћање председника Србије Александра Вучића, који је, како наводи, изложио план, концепт о томе како да се компликован проблем Косова доведе до решења. Додао је да је Вучић образложио и како види будућност Србије и да САД подржавају такву будућност.

„САД подржавају такву будућност Србије и немамо боље односе ни са ким на свету као са ЕУ. Веома нам је значајно да видимо да и Србија развија односе са ЕУ, чији ће коначно постати и члан. Тако да ће и то бити гаранција добрих односа између САД и Србије“, рекао је Хил новинарима у Музеју Николе Тесле, где је потписан Меморандум о разумевању на пројектима енергетске ефикасности са Министарством енергетике.

Кристофер Хил: Занима нас само међусобно признање Београда и Приштине

Вучић је, током синоћњег обраћања у којем је изнео детаље о новом европском предлогу за Косово који му је на састанку у петак предочила светска петорка, истакао да „Србија мора да учествује у дијалогу, мора да настави свој европски пут… зато што бисмо економски и политички били усамљени без тога“.

Када се ради о формирању Заједнице српских општина на северу Косова, истакао је да су „сви преговарачи било из ЕУ или САД потврдили да је то обавеза из Бриселског споразума и првих шест тачака се тиме бави“.

„И то се јасно видело из Ескобаровог става да је то суштински да би се кренуло напред, а онда следи и оно што је у немачко-француском предлогу. Ту се иде на шире идеје које ће захтевати више времена. Не можемо очекивати да се остваре данас, сутра, али мора да се спроведу постигнути споразуми“, поручио је.

Вечерње новости: Прихватање плана Макрон-Шолц о КиМ или санкције и изолација!

На питање о формату будућих разговора, казао је да би на томе требало више да се ради и разради више детаља, јер „Бриселски споразум има неколико реченица и не могу да дам више информација како би то изгледало“.

А упитан да ли би на решење питања Косова могао да се примени Ишингеров план о две Немачке, навео је да се „треба фокусирати на то што постојећи каже и да се стране усмере на тај садржај, и да касније упоређују“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 24. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар