Епископ Фотије: Не требају нам ови што продају веру за вечеру и што „шене“ пред великашима овог света

Свака част њима, али нас да уче као да смо јуче сишли са дрвета – то не треба! Ми знамо добро и ко смо и шта смо – знамо добро наше свето Косово и наш свети Хиландар, рекао владика

Говорећи у недељу по Богојављењу у Брчком, епископ зворничко-тузлански Фотије осврнуо се на то какви су нам људи потребни и како да се понашамо према светским великашима:

Свакога дана можемо бити бољи. Као и свети мученик Полијевкт који је страдао у трећем веку хришћанства, у време гоњења ране Цркве. То су нам све примери да и ми не ћутимо пред великанима и великашима овога света. Кад треба да штитимо интерес народа, интерес сиротиње – онда треба да станем као јунак и да кажем, а не зато што долази из овог или оног центра да ја пред њим „шеним“ и изгледам „мањи од маковог зрна“.

Нису наши људи били такви кроз историју, него су били достојанствени људи дигнутога чела – смирени пред Богом, али подигнутог чела пред људима, пред великашима. Свака част (тим великашима), али нас да уче као да смо јуче сишли са дрвета – то не треба! Хвала им на томе! Ми знамо добро и ко смо и шта смо – и знамо добро наше свето Косово и наш свети Хиландар и добро знамо шта је Косовска битка била, и шта је Косовски завет… Ми, православни Срби, то добро знамо, и увек смо били на правој страни историје. Увек смо били са онима који су се борили за Истину и Правду, никада да поробљавамо друге или са онима који су поробљавали друге народе. Зато тим путем, православним и светосавским, да идемо и дан-данас. Само нам требају прави људи који ће знати какви смо били, какав је био мој деда, прадеда – само да се тога држимо и доћи ћемо до праведних и честитих људи, који никада не би дали веру за вечеру!

Послушајте целу беседу

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

 1. Тако је, поштовани владико!

  24
  1
 2. Ово је управо оно што ови несрећници на власти морају да чују као вапај и упозорење које долази из Цркве. Не играјте се са народом!

  Долгодењствуј владико свети!
  На многаја љета!

  16
  1
 3. Речи светог Серафима Вирицког, упућене руском народу у првој половини 20. века, дају сасвим јасну поруку и предлог и Српској Цркви и српском народу данас:

  „Ако би макар и на кратко, али у исто време, заједно, сви руски људи пали на колена и из дубине душе завапили ка Господу и Мајци Божјој за спасење отаџбине од сатанског ропства, Господ би показао чудо свога избављења и развејао би сатански мрак који је притиснуо Русију и наш народ“.

  11
  1
 4. „…као да смо јуче сишли са дрвета…“

  Фројд и Дарвин у једној реченици…
  Тешко нама.

Оставите коментар