Никола Варагић: Патријарх и рокенрол

Надам се да је патријарх прави монах и прави рокер и да ће, за почетак, тражити забрану Европрајда, а онда и разјаснити све што се дешава око тзв. МПЦ

Поводом гостовања патријарха Порфирија на радију 202 и листе песама које је изабрао дигла се велика галама. Неком се свиђа музички укус патријарха СПЦ, а неком се не свиђа и критикује патријарха-рокера. Занимљиво, они који највише критикују патријарха због тога што слуша рок – они који се буне и не слушају ауторитете – показују праву суштину рока, они су рокери у души, иако вероватно не слушају рок.

Десет најдражих поп и рок песама патријарха српског Порфирија

Ја слушам рок, последњих година поред православне духовне музике највише слушам џез, блуз, соул и рок, некад и класичну музику, никад не слушам турбо-фолк, забавну или поп музику (фанк ми је увек бољи од попа), а од панк, реге, реп и хип хоп песама волим само пар песама од пар извођача… Такође, од 2012. године, кад возим аутомобил слушам радио 202, а до 2012. слушао сам Студио Б (док СНС није уништио ту станицу). Од класичне музике, углавном слушам композиторе из 20. века (Малер, Рахмањинов, Стравински).

О укусима се не расправља. Нек свако слуша шта хоће. Оно што је мени упало у очи што се тиче тог интервјуа за Двестадвојку јесте избор прве песме, али не као музички избор, него идеолошки, због поруке коју је патријарх послао.

Извор: Нова.рс

Наиме, прва на листи песама патријарха Порфирија је „Immigrant Song“ из 1970. године са албума „Led Zepelin III“. Занимљиво је образложење патријарха Порфирија зашто је ова песма прва на листи. Патријарх је истакао ове стихове из те песме: „замахујемо снажно веслима, стићи обале запада“, што асоцира на људе који беже од несреће рата и онда је патријарх Порфирије поменуо и људе који пролазе кроз Београд или Србију идући ка Западу. Ту сигурно не мисли само на избеглице из Азије, него и из Украјине.

Можда је ово заиста најомиљенија песма патријарха Порфирије, а можда је ову песму патријарх намерно ставио на прво место да би послао поруку коју страну света је изабрао, односно, према мом мишљењу, да би се додворио Западу и прозападним снагама у Србији.

Можда грешим, али мени делује да је овом песмом патријарх Порфирије послао поруку да  он следи политику режима што се тиче уласка у ЕУ, Отвореног Балкана, миграната… Можда је ово игра патријарха СПЦ пре него што затражи од власти да откаже Европрајд, али шта ако и поводом Европрајда патријарх и врх СПЦ одлуче да се не огласе и не уђу у сукоб са властима и окупаторима? Какав је то рокер који служи режиму и Империји?

Иако слушам рок и међу омиљеним музичарима већину чине музичари са Запада, немам дилему кад морам да бирам између Русије и НАТО – бирам Русију. Иако сам одрастао у либералном Београду и немам ништа заједничко са екстремним десничарима, расистима и шовинистима, нисам за одржавање Европрајда и гласно или јавно то кажем.

Од патријарха СПЦ народ је тражио да се изјасни о важним економским, социјалним и еколошким проблемима, и патријарх се није огласио. Сад народ тражи од патријарха СПЦ да се огласи поводом Европрајда. СПЦ још увек ћути. Како ствари стоје, неће се огласити.

Осим тога, патријарх СПЦ још увек не планира пут у Русију да подржи Русију. Мислим да би патријарх СПЦ требало да оде у Русију и пружи подршку руском народу.

Кад би СПЦ тражила забрану Европрајда и кад би патријарх отворено подржао Русију, патријарх и СПЦ би се нашли под великим нападима. Зашто би то спречило СПЦ да уђе у сукоб са режимом и Империјом? Ако не уђе у тај сукоб и ако се патријарх СПЦ улизује људима као што су Александар Вучић, Балша Божовић, Сорос сениор и Сорос јуниор, то је горе и више ће да уништи СПЦ, него да режим отвори стварне или измишљене афере и споља напада СПЦ. Ако због Русије и Европрајда неко напада СПЦ, српски народ ће стати у одбрану СПЦ и патријарха. Променило се доста тога од смрти мутавог бравара.

Шест удружења који чине „Породични сабор“ предало Патријаршији захтев да СПЦ тражи од власти Србије забрану Европрајда (Извор)

Изгледа да СПЦ воде људи који су и даље снисходљиви према режиму и верују да је то начин да „сачувају“ СПЦ од напада или уништења. Изгледа да СПЦ воде људи који нису приметили да се доста тога променило и у српском народу и у свету.

До сада су се сви изјаснили поводом рата НАТО-а против Русије преко Украјине. Сви осим СПЦ или српског патријарха. Патријарх се до сада држао неутрално, а бити неутралан значи бити на страни НАТО, само не смеш то јавно да кажеш.

Месецима се прогоне русофили у Србији, последњи је проф. др Бранислав Ристивојевић. Патријарх Порфирије као патријарх СПЦ и монах не би смео да се плаши прогона или да буде мученик. И поводом прогона русофила, патријарх ћути. Амбасада Русије је осудила смену проф. Ристивојевића, али не и патријарх СПЦ.

За Русију неприхватљива смена декана Правног факултета у Новом Саду

Остала је и спорна улога патријарха СПЦ у вези са дешавањима у Црној Гори и оптужби да је саботирао владу Здравка Кривокапића која је била против Отвореног Балкана и да је на тај начин подржао Александра Вучића и Мила Ђукановића, тј. Империју.

Тренутно је најспорнија одлука патријарха и врха СПЦ о додели аутокефалности МПЦ. За одређени број верника, можда и већину, патријарх је већ издајник. Ако је то тачно, да ли је могуће избећи велики раскол у СПЦ ако патријарха подржава добар део црквеног народа и јавности? Онај југоносталгичарски, прозападни, либерални и њуејџ део јавности?

Синиша Љепојевић: Давање аутокефалности тзв. МПЦ – издаја Српске цркве и издаја интереса српског народа

Пошто слушам Радио 202, слушао сам и коментаре слушалаца, они су наравно позитивни и многи су поносни што је патријарх СПЦ рокер. Исто тако, ако патријарх СПЦ подржи Европрајд или НАТО у рату против Русије, многима ће се то свидети и међу верницима и међу атеистима, неко би због тога први пут у животу похвалио патријарха или пожелео да постане верник СПЦ. Ипак, то је мањина, али мањина која има ресурсе јер је заузела све световне и црквене функције или институције и има подршку Империје.

Надам се да је патријарх прави монах и прави рокер и да ће, за почетак, тражити забрану Европрајда, а онда и разјаснити све што се дешава око МПЦ. Ако патријарх не сме да уђе у сукоб са режимом и Империјом, није прави монах и прави рокер (као кад је одлучио да се не вакцинише). Молим се Богу да дâ снагу патријарху Порфирију да уђе у сукоб са непријатељима Православља, али и да нам Бог пошаље неког да спречи расколе и издају – ако Порфирије није достојан и ради све исто као кад је био члан и председник РРА.Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

10 replies

 1. Утицај СПЦ, је потцењиван од када је створена.
  Бирократија, официри, официрчићи су ПРОЛАЗНИ, Институција и Србадија су ВЕЧИТИ, чак и кад смо мањина. Многи не разумеју-знају да мржња, почиње процес ТРУЉЕЊА, изнUтра.
  Боље је спречити, јербо процес започет је незаустављив, док се не заврши.

  12
 2. Брате Никола, не знам шта има патријарх да се оглашава о економским, социјалним и економским темама? Нек о томе причају политичари. Зар не би требало да патријарх понекад нешто каже о побожности, о страху Божијем, о духовном животу, о молитви…? Лично бих волео то да слушам од наших архијереја и јереја. Да ли о том уопште нешто уче на Богословском факултету СПЦ?

  28
  4
 3. **** ***** горе папазјаније одавно нисам прочитао.

  6
  3
 4. Наш, а њихов!

  18
  3
 5. И још нешто брате Никола.
  Наш патријарх хвали Смак и њихов Шумадијски блуз: „Нарочито је слушам кад се не осећам добро, кад се налазим у ћорсокаку, кад у себи не налазим потенцијала да се ишчупам из лавиринта. Постоје различите духовне методе како би се човек подигао када пада, али парадоксално кад год бих улазио у безизлазе, слушајући упорно ову песму, лагано бих се подизао. Звуци те музике изводе ме на зелену грану!“
  На исповести, код једног шумадијског духовника када сам се „налазио у ћорсокаку“ саветовао ме је да читам Акатист Свемогућем Богу који се чита при најезди искушења. Чудесна је то молитва коју док читаш осећаш како ти Свемогући помаже. А шумадијски блуз као и сваки блуз може те само у дубљи бедак или униније водити. Блуз је „кад је добар човек тужан“, неко рече. И вероватно је то тачно. Млад и духовно неискусан човек се лако може одушевити том врстом музике. Али неко ко толике године проведе у манастиру требало би да је прешао тај „левел“. И стигао до „левел про“. А у музици је то када, на пример, ћелијске сестре певају богомољачке песме. Изнад тог нема даље. Можда само пој анђела.
  Има и Смак своје квалитете, али плитко је то Патријарше Србски!

  32
  5
 6. Алекса, ви и ова братија хејтерска појма немате. пређите у артемите, то је простор за вас. тамо нема рокенрола, ни блуза а ни Шумадије; ви ништа не разумете шта се овде дешава; али ваша деца ће не само разумети него се и радовати 🙂

  2
  23
 7. Објасните нам онда Никка шта се дешава?

  12
  2
 8. Недостојан. Каже грешни рокер.Simple as that. С вером у Бога, за краља Немањића и отаџбину. Шифра: свети владика Николај, свети Јустин Поповић, свети Јован Максимович, Серафим Роуз, отац Тадеј, страц Гаврило.

  11
  2
 9. Слађана, пошаљи ми email, па ћу објаснити.

  2
  4
 10. Славко нека не шаље.

  2
  3

Оставите коментар