Никола Варагић: Паметни левичари и глупи десничари

Дакле, моја порука левичарима и либералима или другосрбијанцима је: не лепите етикете десничарима или верницима које не желите да они лепе вама

Никола Варагић (Фото: Соња Ракочевић)

У последњих пар месеци у неким текстовима, посебно на друштвеним мрежама, а посебно након што је и у Србији уведен Covid-Аusweis, упутио сам тешке речи другосрбијанцима и Западноевропљанима. У суштини, гађао сам их тамо где их највише боли и онако како они вређају људе који имају другачије мишљење, људе који су другачији, и посебно ако су у питању православни верници, конзервативци, традиционалисти, десничари, а то је да су другосрбијанци и Западноевропљани у суштини много глупи, најглупљи људи на свету.

Као неко ко лично, у приватном животу, много не псује, и не вређа људе, већ се трудим да се према људима увек понашам хришћански, посебно као неко ко у јавном простору жели да шири културу дијалога, и у дијалогу никад не користи ad hominem аргументацију или стереотипе и предрасуде, и никад није приписивао колективну кривицу неком народу, напротив, увек сам се борио и против ad hominem аргументација и против генерализација, сад желим да објасним зашто сам то радио: само сам хтео другој страни да покажем како је то што они чине нама, а чине оно што не желе да други чине њима. И да им објасним да не постоји виша раса – Западноевропљани нису надљуди који све знају боље од других.

Схватио сам да културни дијалог, позив да се нормално разговара, изношење чињеница и научних доказа нема смисла, јер другосрбијанци (и Западноевропљани) то не желе, они не чују шта им говоримо, њих не занимају чињенице и докази које им показујемо, код њих је све већ унапред одређено – они си богови који све знају, а ми смо глупаци који ништа не знају. Левичари су паметни и напредни, а десничари су глупи и назадни. Чим им кажеш да си верник, да си против присилне вакцинације или да хомосексуалци усвајају децу, они ти одмах одговоре да си глупи фашисти и разговор се завршава. Кад их питаш зашто корона букти на Гибралтару са 99 одсто вакцинисаних, они те вређају! Уместо да дају одговоре који имају смисла и научне доказе, либералфашисти захтевају да се свако ко има критичко мишљење искључи из друштва и/или забрани у медијима и на интернету.

Никола Варагић: Вера за борбу

Како то раде? Углавном тако што нађу неке појединце, или мање групе, са маргине и међу екстремистима, најмање образованим десничарима, антиглобалистима, које представе као представнике свих противника, нпр. присилне вакцинације (етикетирају све противнике присилне вакцинације као тзв. антиваксере) и онда над тим појединцима, групама, или над том мањином (у већини), тестирају интелигенцију и знање. Кад се појаве неки образовани људи, стручњаци који су завршили исте школе и имају исте дипломе, и раде као колеге на универзитетима, институтима, у болницама – креће ad hominem аргументација од стране заступника присилне вакцинације или вакци-нациста; они уопште се не узимају у обзир чињенице и научне доказе које им представљају лекари, научници или стручњаци који су против присилне вакцинације. Медицински радници који неће да се вакцинишу оптужују се да су заостали, неодговорни, опасни по околину, прети им се отказима, мањим платама и премештањем на друга радна места, стручњаци постају забрањени у највишим научним круговима, итд. Неки од најбољих лекара у свету против су присилне вакцинације. Како су они јуче били најбољи стручњаци, а данас нису? Зашто они који су до јуче били у првој линији одбране људских права, данас користе фашистичке методе – гуше критику (која је темељ науке и демократије), шире страх, стварају панику и користе јефтину пропаганду?

То бих хтео да питам другосрбијанце, који су толико опчињени Западноевропљанима, али само у културном разговору, где једни друге поштујемо као личности. Не желим да водим разговор на њихов начин и да радим исто што и они. Замислите да тако изгледа разговор између левичара и десничара – кад десничар каже да верује у Бога и да је против присилне вакцинације, да му се левичар одмах смеје и говори како је глуп, а да се десничар смеје и да говори левичару да је много глуп чим левичар каже да је атеиста и вакцинисан. Не ради другоме оно што не желиш да други ради теби, то је порука коју ће, надам се, друга страна напокон чути. Ако чује, хтео бих да их питам и зашто прецењују Западноевропљане и себе у односу на православце или вернике генерално, зашто мисле да Срби мање вреде и зашто мисле да они више вреде кад имитирају Западноевропљане? Не постоји ниједан једини разлог да се православни Србин осећа инфериорно или да има комплекс ниже вредности у односу на Западноевропљане као и на другосрбијанце.

Бити верник у науку само по себи не значи бити паметнији од онога који верује у Бога, јер и међу онима који верују у Бога постоје веома мудри, образовани људи и добри научници и неки од најбољих научника у свету били су верници. Не постоје вечне истине, нико не може да докаже да је паметнији у том смислу. Кад говоримо о пандемији, како они који не знају како је настао вирус и не знају како се лечи вирус, могу да тврде да су паметнији од било кога? Да не помињемо да је већ документовано да вакцинисани људи не заустављају пренос вируса. „Све време се позива на став струке али у ком тренутку смо ми као струка имали могућност да изнесемо свој став? Мислим да сам у једном тренутку потпуно била запостављена, а мислим и да сам имала шта да понудим и држави и институцијама државе Србије а све у интересу грађана Србије и њиховог здравља. Стекао се утисак да само једна мала група стручњака говори о проблему и одлучује о проблему… Суштина овог догађаја је да има много непознатих чињеница, и то је оно што нас као струку треба пре свега да зближи, а не да подели… Ми се морамо само делити на оне који имају чињенице и који немају чињенице“ – истакла је суштину проблема проф. др Валентина Арсић Арсенијевић. Сличне проблеме имали су и др Јована Стојковић и проф. др Бранислав Несторовић. Сад се на исти начин прогоне професори медицинских факултета и лекари који су основали УГ „Лекари и родитељи за науку и етику“.

Никола Варагић: Подела Европе

Могу да схватим кад левичари критикују екстремне десничаре, али не могу да схватим да се сви десничари, тј. верници, конзервативци или традиционалисти етикетирају као глупи и назадни и оптужују за фашизам. Зар није управо то што раде такви левичари – фашизам?

Не мислим да су сви другосрбијанци, тј. атеисти, прогресивци или еврофили, глупи или да су сви фашисти, или, да је сваки вакцинисани човек вакци-нациста, такође, не мислим да су сви Запардноевропљани глупи, фашисти… Толико је људи из тих народа чије књиге, филмове или музику волим и који су пријатељи српског народа. Али указујем на зло које и Западноевропљани чине и немам осећај инфериорности пред њима. Дакле, моја порука левичарима и либералима или другосрбијанцима је: не лепите етикете десничарима или верницима које не желите да они лепе вама. Ако нам кажете да смо глупи, шта очекујете да вам одговоримо, осим да сте глупи? Ако нам кажете да смо фашисти, шта очекујете да вам одговоримо, осим да сте фашисти? Да ли тако разговарају разумни и културни људи? То води у грађански рат. Надам се да међу другосрбијанцима има разумних људи и да ће доћи до културног дијалога. И да ће на време схватити да непријатељи долазе са Запада.



Categories: Да се ја питам

Tags: , , , ,

20 replies

  1. Господине Варагић, волим много Ваше текстове али овде чините 2 грешке у анализи. Не постоје „Другосрбијанци“ нити „аутошовинисти“- они се заправо зову издајници. Такође, не постоје „екстремни десничари“ већ само ми десничари који имамо мушки хормон тестостерон, који увелико фали издајницима и нажалост већини Западњака и због тога они баљезгаре о „екстремизму“. Ћирјаковић је измислио израз „аутошовиниста-“ да не би директно рекао издајници. И још нешто, много сте добар човек и верујем да искрено желите дијалог, али не губите време у разговору са људима који су издајници и буквално мужеложници, њима је њуејџ матријархат уништио мозак, притом су од рођења полуинтелектуалци. Свако добро вам желим, брате српски.

    45
    7
  2. Видим, већ стигао један минус, значи један издајник/ мужеложник се препознао хаха. Само лупајте минусе да знамо бар колико вас блеји овде на сајту.

    36
    10
  3. Са чашћу и поносом “ носим “ етикету налепљену од полуписмених граџанских издајника, са грешном гордошћу, може бити, јер је носим као њихову сличицу са личне карте, ковид пропуснице, пасепорта, перми д кондуир, чланске карте СК, ДБ легитимације, НВО картице, као њихов кју ар код, бар код, да вазда знам шта не смем бити…

    36
    2
  4. Тако благе ријечи, а ТАКО ЈАКИ АРГУМЕНТИ!
    Свака част брате Никола!

    36
  5. Ne razumem bas sta znaci to autosovinisti I drugosrbijanci. G. Milovan spominje Cirjakovica. Mislim da je to osoba koju Sam gledala u Aprilu na Happy TV.Takvim ulicarskim recnikom napao je g Slobodana Reljica , Koji je izrazijo zabrinutost zbog vakcine. Smucilo mi se . Nikola, odlicno .

    23
    3
  6. Zaboravih dodati. Postoji srpski prkos, najbolji gen, neprijatelji to znaju I prepoznaju dobro. Neki su izgubili taj gen ulizivajuci se, savijajuci se, prateci kretenizaciju, Zavide svima ciji srpski prkos ostaje netaknut.

    25
    1
  7. Ne postoje „drugosrbijanci“.
    Ne postoje „drugisrbi“.
    Oni koji nisu ni „Srbi“, a ni „Srbijanci“, su građani.
    Građani su , ljudi bez korena i porekla.
    Presađivanjem , „građana“, u bilo koji grad na svetu ,
    se dobije „građanin sveta “ , ili “ svetski građanin „.
    Poreklo , građana je samo , „sada“ i „ovde“.
    Građani u Majci Srbiji, uvek izbegavaju da kažu ,
    glasno i jasno da su ;
    Srpski građani , ili bar
    građani Srbije.
    Oni nikada nisu i neće biti Srpski rodoljubi.
    Za to je potrebno samo malo više voleti , svoj rod , svoju kuću i zemlju .
    Oni nikada neće reći i upotrebiti prisvojni pridev:
    Srpski ,
    Srpsko i
    Srpska.
    Oni znaju da svi drugi u “ svetu “ , upotrebljavaju , svoje
    prisvojne prideve.
    Oni , kao i njihovi predhodnici , iz “ Grozoslavije“ ,
    žele da budu „svetska građanska avangarda“.
    Zato im je potrebno da Srbiju , preimenuju u
    Građanistan , Beograd u Građangrad , a da se Srbi i Srpkinje , konačno zovu :
    Gađani i Gađanke.
    Oni nikada nemogu biti “ izdajnici Srpskog naroda“ ,
    jer su oni „samo “ , GRAĐANI.

    29
    4
  8. Za @Srbina koji pamti . . . ALI NE POZNAJE nas Ustav, Clan br 1 : „Republika Srbija je država srpskog naroda i SVIH GRADJANA koji u njoj žive . . .“

    Smeta mu GRADJANIN – slobodan covek koji ima svoje misljenje, javno ga iskazuje i ucestvuje u drustvenom zivotu. Mozda mu smetaju GRADJANI koji su mesecima dostojanstveno koracali ulicama u GRADJANSKIM PROTESTIMA protiv autoritarne vlasti i protiv gusenja institucija i GRADJANSKIH sloboda.

    8
    35
  9. Postoji veoma jednostavno objašnjenje zbog čega su drugosrbijanci takvi kakvi su. Oni su razultat višegeneracijske “crvenizacije” našeg naroda. Čak im ni pogrdni deo naziva srbijanci ne pristaje. Više im pristaje kovanica drugoništaci dok su prvoništaci njihovi preci. Pošto se u njima blago rečeno dogodio moralni sumrak ili etički nihilizam spremni su da sprovode ideologiju najvišeg ponuđača a ako baš mrze svoj narod onda će to raditi čak i besplatno. Pripadnicima te grupe ne treba uopšte prilaziti sa nastojanjem civilizovanog dijaloga u kojem bi se iznosili argumenti. Nemaju argumente kojim bi potkrepili ono za šta se zalažu. Čak i kad znaju da greše (ako znaju) neće se odreći svog mišljenja da ne ispadnu glupi ili neznalice (a jesu). Kada prestane finansiranje njihovog “propagandnog” rada biće spremni da postanu veliki Srbi pa čak i rodoljubi. Oni su sve po potrebi…

    28
    1
  10. Формула о Европи

    „Како се српски народ налази у колонијално-окупационом стању, како то стање неће скоро престати, неопходно је непрестано – посебно у подручју културне политике – указивати на универзалне аспекте занемаривања српских права. Не треба очекивати тренутне позитивне одзиве. Али сáмо указивање на занемаривање универзалних аспеката српских националних права открива нам у чему је разлика између европских вредности – које подразумевају српска национална права – и европских интереса – који налажу занемаривање тих права. У тој разлици пребива аутентично подручје и за критику непрестане идеологизације наше јавне свести, чији је магистрални израз формула о Европи која нема алтернативу, и за практичне поступке српске политике.“
    (https://www.intermagazin.rs/milo-lompar-formula-duha-samoporicanja-glasi-sve-sto-je-srpsko-treba-svesti-na-srbijansko-da-bi-sve-sto-nije-srbijansko-vremenom-prestalo-da-bude-srpsko/?lang=cir)

    О српским „либералним“ комунистима

    Но, њене тезе о кризи левог тоталитаризма, која се очитује у време писања Философије паланке, могу нас одвести важном питању: како се одиграо – и код Латинке Перовић – прелазак са позиција комунистичке левице на позиције западних (америчких) интереса? У којим слојевима човекове душе бива превазиђен сукоб потпуно супротних вредносних и политичких система? То је питање о субјективном трансферу комунистичких у западна (америчка) уверења: „Ови поново рођени интелектуалци“ – пише Франсис Стонор Саундерс – „у својој потрази за нечим чиме ће заменити историјске апсолуте који су их тако апсолутно издали, пронашли су одговор у ’Америци’, или, површније, у ’американизму’.“

    „Осим Танасија Младеновића, који је рекао како „смо ми српски комунисти издали српски народ“, не знам да је било који комунистички функционер осетио потребу да проговори о сопственој кривици због слома режима који су сами и без ограничења обликовали пола века. Нису то учинили ни Добрица Ћосић ни Латинка Перовић. Они су одмах почели проналазити кривце мимо себе и напоредо оцртавати исту непрелазну линију у односу на српско становиште: Добрица Ћосић је – 1989. године – објављивао спремност да се поново бори против четника, док је Латинка Перовић – 2008. године – лаконски устврдила да су у слому титоистичке Југославије победили – nota bene – „Голи оток и Равна гора“. Отуд је Добрица Ћосић предлагао да платформа националног помирења буде демократија, док је Латинка Перовић предлагала „Европу“: као да држава коју су срушили 1945. године није била балканска (европска) демократска држава.“
    (https://www.ljudigovore.com/2014/11/milo-lompar-marginalije-odgovor-latinki-perovic/)

    21
  11. Поштована Saffron, Ћирјаковић је заиста једна будалетина, добро сте приметили. Некад је био издајник па је сад постао борн-аген Србин, односно то постаје пошто је добио ногу на факултету где је радио са заштићеним мужеложницима и женама са вишком тестостерона. Опростите на уличарском речнику, али буквално је то та прича. Мислим, некад су се волели сви тамо на факсу па је кренула нека фркица, вероватно паре у питању, па је сад постао „наш“. Гледао сам га једном са Џоном Боснићем и схватио колико је сати, што каже мој стари. Наравно, Боснић је сам по себи шоу поготово оно са конопљом и не слажем се са свим што прича, могао би по 3 емисије одједном да води хахаха али је стамени Србин и не пада на класично мужеложничко наметање кривице „геноцида“ и манипулације да су „сви мушкарци силоватељи“ итд. Ћирјаковић „велики интелектуалац“ пола емисије удавио да докаже како Боснић „не познаје српски менталитет“ (?!), нападао га и да простите вршио вербалну дијареју. Боснић га је као одговор, само питао да ли је крштен и да ли има децу? Овај је кренуо да се вади да ово-да оно, као он је рођен у Београду (у то време у брозовштини што је заправо синоним за Кокакола капитализам и дебилну ЕКВ генерацију) па зна „менталитет“, а Боснић рођен у Канади, (отац српски монархиста и Карађорђевића војник), па не зна „менталитет“. У тој расправи сам схватио да је Ћирјаковић једна несрећа и управо издајник који се крије иза теме о „аутошовинизму“ и да једноставно нема појма са животом. Хвала на пажњи, надам се да нисам много сморио, мислим да је ово са Боснићем везана за горе текст.

    29
    5
  12. А за тебе Деда Ђоле један TRT( testosterone replacement therapy), Пошто се види да си полуинтелектуалац тј. грађанер, оставио сам ти пун назив процедуре, а пошто си грађанин света можеш да обавиш процедуру на Западу. Дајемо ти ту слободу. Ајд сам брзо на Твитер да „изнесеш своје мишљење без цензуре“ и кукаш како је све неправда овде у Србији.

    28
    3
  13. њих не занимају чињенице и докази које им показујемо

    Није да их не занимају, него не дозвољавају да се чује критика на њихое матре, а знају да су им мантре сасвим танке и да их може оборити и мало дете. Осим тога: војници Глобализма су махом инфериорне личности – лењи, нешколовани, необавештени (такве их бирају њихови господари), и не могу да се супротставе просечном говорнику. Зато им је један од првих принципа – не дозволити да се чује друга страна.
    У томе већ стварно губе меру – називају народ стоком и свим могућим псовкама, позивају на братоубилаштво. Жалосно је када се питомци „Јуниверситија оф Кафићи“ изругују неком да је необразован, а њихово образовање сеже до натписа у теретани и на паковању калодонта.

    22
  14. Миловане делијо, намоловао си Ћирјаковића правим маслом!!! Здрав био!

    17
    2
  15. Milovane, hvala I. samo nastavite tako.Sada mi jasnije I upotreba reci muzelonik, ima pravi znacaj.262 Dana zatvora, ucinilo je da gledam dosta srpske TV, uzelim se srpskog jezika. Od Nove godine, necu gledati otisli zivci a napustam I ovaj zatvor, nije za moju prirodu.Svako dobro

    13
  16. Здрав био, Петре, брате мој!

    14
    1
  17. Saffron, свако добро и уместо ТВ-а најбоље су Catena Mundi књиге https://catenamundi.rs/. Сад имају Божићни попуст, одличне су им књиге. Направите налог и наручите, испорука за Србију и иностранство. Велики поздрав.

    14
  18. Milovane, hvala do neba, bila sam da pogledam, svakako da cu porucitu, da nije vas, ne bi znala da postoji, jedva cekam da stignu. U Srbiju ne mogu direktno, ne primarju u avion jer nemam tvz vacation potvrdu. Zatvor ovdasnji nikada necu vise dozvoliti. Tako da idem na drugo mesto, jednog vreme gde se hrabri narod brani motkama od Uboda. Potom Srbija, ima nacina .A Saffron mi je nadimimak, jerr gajim saffron, to je prodato I sto kazu tutanj. Svako dobro.

    12
  19. САФФ – E, nema vise Garonje I Murge ni u Lipnici a kamoli na Lajgonu ili Grinzbari.

  20. Да оставим и ја своје виђење поменутих из угла малог човека, а на основу искуства с њима(из непосредног окружења) у протекле три деценије, али и о овима другима у протеклој деценији. Ови први, које познајем, по правилу су формално високообразовани, али неупотребљиви(да нису, не би били овде), отприлике, даш им чекић и ексер, а они пребију прст, намуче се преписујући одавде оданде не би ли скрпили неки елаборат и аплицирали за жељени грант, потуљени, недобронамерни ликови који окружење виде као нижу врсту недостојну било каквог ангажмана, осим ако нису „добри“ у „комбинацији“. Они и њихови ставови су једини исправни, неупитни и мера свега. И ништа овде не ваља, киша, сунце.. Све је тамо негде лепше и боље.. Али нису отишли.. Јер их нико није хтео такве.. Знали су да су тамо нека друга „правила игре“ која они не могу да испоштују, и плашили да се не разочарају и изгубе себе.. Комуницирају само са себи сличнима, и гледају како да вас на улици ескивирају, да вам се ни не јаве.. Недостојни сте.. Страшна, ничим поткрепљена „гардиња“ .. Е, а ови други(што их гледамо у последњој деценији) су 😏 у „фазону“, кад те виде, „Где си, љубите брат, имам нешто само за тебе, кад видиш, одушевићеш се.“ И покушај преваре у најави.. Заједничко, и једнима и другима, је да вам неће дати или позајмити „ни црно испод нокта“.. Себичлук пар екселанс..

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading