Аргентина: Протест на југу земље због усвајања спорног закона о „мега рударењу“ литијума

Закон о зонирању ће дозволити рударење на бројним локацијама, укључујући рудник сребра Навидад који надгледа канадска рударска компанија „Pan American Silver Corp“

Извор: НСПМ

Са 14 гласова за и 11 против, покрајинско законодавство јужне аргентинске покрајине Чубут одобрило је нови Закон о зонирању, за који активисти тврде да представља пут ка одобрењу „мега рударења“, које ће утицати на животу средину у том подручју, али и целој земљи.

Након усвајања спорног закона избили су инциденти између демонстраната и полиције у главном граду провинције Росон. Демонстранти су запалили палату гувернера и 15 других владиних зграда.

Према првим извештајима у два локална медија, сукоби су се догодили испред покрајинског законодавног тела и зграде у којој се налази покрајинско министарство образовања. Неколико људи је хоспитализовано са лакшим повредама након што су погођени гуменим мецима. У знак протеста, активисти су упали у покрајинску владу и запалили бакље.

Иницијатива којој су се одупрли широки сектори локалног друштва и којој су критиковали стручњаци са Националног универзитета Патагоније Сан Хуан Боско и ЦОНИЦЕТ (Национални савет за научна и техничка истраживања), омогућиће експлоатацију метала сребра, бакра, литијума и олова у областима покрајине, укључујући Телсен и Гастре.

Извор: НСПМ

Браниоци закона тврде да ће власници рударских пројеката морати да представе основне студије животне средине, студију утицаја на животну средину и добију зелено светло кроз „Декларацију о утицају на животну средину“ пре него што добију одобрење за почетак рударења. Они такође тврде да ће то створити виталне нове могућности запошљавања и приливе новца за покрајину Чубут.

Предлог закона је био близу губитка парламентарног статуса и изненада је ушао у расправу, а активисти су очекивали да ће бити изгласан следећег дана.

„Направили су велики диверзантски маневар. Извукли су седницу из торбе, а била је заказана за сутра“, рекао је локални активиста Пабло Лада, који се противи плановима.

Лада је истакао да законодавци користе „еуфемзме“ да би тајно дозволили „мега рударство“ у региону.

Извор: НСПМ

„Од 2003. имамо закон који забрањује експлоатацију на отвореном и употребу цијанида. Ово би била као зона изузетка у којој би та активност била дозвољена, а постоји члан који дозвољава да се она прошири“, рекао је он.

Закон о зонирању ће дозволити рударење на бројним локацијама, укључујући рудник сребра Навидад који надгледа канадска рударска компанија „Pan American Silver Corp“.

Гувернер покрајине још увек мора да га потпише, а званичници тек треба да дефинишу конкретна правила која ће омогућити почетак истраживања.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ. 19. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар