Вечерње новости: Папа жели договор са православљем, известан састанак са руским патријархом

Они који су против доласка папе у Москву објашњавају да не би било мудро да се на том питању прави раскол међу верницима у Русији

Сусрет папе Фрање и патријарха Кирила у Хавани (Фото: RIA.RU)

Римски папа Фрања хтео би да се поново сретне са руским патријархом Кирилом, а жеља му је и да посети Москву.

О томе би требало крајем године да се разговара у Ватикану када тамо стигне митрополит Иларион, задужен за међународне послове и сарадњу у Московској патријаршији. Да до тог сусрета може доћи постоје објективни разлози за обе стране.

Управо зато италијанска штампа и најављује сусрет верских поглавара, а питање је само датума и места.

Ако се Москва и Ватикан договоре, биће то тек други сусрет лидера католика и православних од 1054. године, дакле од раскола Цркве (први је био фебруара 2016. на Куби). Папа је италијанским новинарима потврдио да ће се у блиској будућности срести са руским патријархом.

Увек сам спреман да путујем у Москву да бих тамо разговарао са братом и за то нису потребни протоколи – рекао је папа Фрања.

Да ће се верски поглавари ускоро срести потврђује и митрополит волоколамски Иларион, али је јасно да ће датум и место бити тајна до последњег тренутка. Примера ради, састанак у Хавани јавности је обнародован само недељу дана пре званичног сусрета.

Као и раније, у Москви истичу да није важно да се патријарх и папа сретну, већ да дневни ред њихових разговора буде користан и плодотворан. Истовремено, митрополит Иларион тврди да други сусрет папе и патријарха Кирила неће бити у Русији јер још не постоје услови за то. Односи међу црквама се развијају, али још није дошло време за посету папе Русији.

Митрополит Иларион (Извор: Новости)

У Московској патријаршији оцењују да је сусрет у Хавани на аеродрому „Хосе Марти“ дао нови импулс за разговоре двеју цркава. Иако је Куба католичка земља, на аеродрому где су се срели папа и патријарх Кирил била су обележја Московске патријаршије као и Ватикана.

И тада је папа Фрања више пута поновио на шпанском да је тај сусрет био Божја воља и да су он и патријарх Кирил браћа јер им је иста мајка – Црква. Руски патријарх је одговорио да је „сада све лакше“.

Присталице екуменизма тј. зближавања двеју цркава обрадовали су се и охрабрили тиме што су се патријарх и папа три пута братски пољубили. Патријарх Кирил је казао „да су се срели у право време“, на шта је папа додао „да су у нашим срцима велика очекивања од овог сусрета“.

После затвореног дела разговора, црквени поглавари су потписали заједничку декларацију која је имала 30 тачака. Такође су заједничком изјавом позвали међународну заједницу да заустави дискриминацију хришћана на Блиском истоку и у Северној Африци, као и да се уједини у борби против тероризма, да на планети престане насиље и да се не допусте нови светски ратови.

За Русе је посебно важно то што је папа свестан да верски раскол у Украјини води ка крвавим сукобима. Због тога су папа Фрања и патријарх Кирил апеловали на учеснике конфликта у Украјини да смире ситуацију, јер је погинуло много људи, многобројна су страдања мирног становништва, а друштво је упало у дубоку економску и хуманитарну кризу.

Митрополит Иларион: Нема говора о уједињењу православаца и римокатолика

У традиционалној недељној проповеди на Тргу Светог Петра у Ватикану, папа је 12. децембра казао да се моли за Украјину и жели да се проблем реши озбиљним међународним дијалогом и без употребе оружја. Он није скривао разочарање због раста продаје оружја у свету.

Неуспешно

Више претходника папа Фрање желело је да дође у СССР, а затим и у Јељцинову Русију. Али, без обзира што су деведесетих година били успостављени дипломатски односи са Ватиканом, ниједан папа није стигао до Москве.

Верници против доласка у Москву

Руски медији забележили су да није мали број верника који сматрају да још није време да папа дође у Русију него да се поново сретну на неутралном терену. Они који су против доласка папе у Москву објашњавају да не би било мудро да се на том питању прави раскол међу верницима у Русији. Противници тврде да би доласком папе у Москву била прецртана хиљадугодишња руска историја.

Опрема: Стање ствари

(Новости, 20. 12.  2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Увек сам поздрављао дијалог и сусрете православаца и католика, браће у Христу. Посебно се радујем кад се то дешава код нас, после грађанских и ВЕРСКИХ РАТОВА између јужнословенске браће.

  Дан ми је улепшала вест да је наш патријарх посетио београдску катедралу (где га је дочекао надбискуп Хочевар) из које је честитао Божић католицима у Србији :

  https://www.politika.rs/scc/clanak/495145/Patrijarh-uputio-bozicnu-cestitku-katolicima-iz-beogradske-katedrale

  4
  32
 2. Буквално могу да дођу сви Католици код нас Православаца осим овог ******, не мислим само на њега ****** лично него поготово на ту накарадну титулу „папа“. Све монахе волим, али он није монах. Православци имају јако добре односе са Католицима, Срби са свим Католицима исто тако. Међутим, знамо да је папа један ***** кога и сами Католици више не воле и зато нека ћути и ***** у свом луксузном дворцу. Све Хришћане спаја наш Господ Отац Исус Христ, не неки тамо смртник који умишља да је Христов представник, Боже ме опрости. Јужнословенске браће? Деда Ђоле, лечи се од бротовштине. Дуго те није било, шта си уопште дошао на ову тему да провоцираш, кад сви овде знамо да си атеиста и ******?

  19
  10
 3. Откуд ја овде питате се?

  Па само да проследим поздрав из С(ек)ткохолма!

  (А није да не бих волео да о овоме чујем и мишљење мог омиљеног @коментатора.)

  16
 4. Pokušaj stvaranja jedne religije po nečijem nalogu. Ne verujem u uspeh tog pokušaja bar za jedno dogledno vreme. Tužno je da su i sveštena lica, takozvani čuvari tradicije i istorije, podlegli pritisku.

  19
  1
 5. Đavolska agenda katoličke crkve i njenih devijacija se nikada neće promeniti. Mislim da ovde nije po sredi stvaranje zajedničke religije jer bi to donekle značilo da je doktrina katoličke crkve pretrpela poraz. Ovde je reč o Finis santificat media – Cilj opravdava sredstvo. Nijedan verski rat nije završen. Uvek će biti protiv nas Pravoslavaca. Pošto zapadnjaci ne mogu da reše problem u Ukrajini upotrebom vojne moći, pokušavaju upotrebom propagande pa i vere da postignu zacrtani cilj. Ukrajinci su postali ruski hrvati.

  18
 6. Ко на папу пристане – боље да га нестане!

Оставите коментар