Митрополит Иларион: Нема говора о уједињењу православаца и римокатолика

Када се Патријарх Кирил састао са папом Фрањом у Хавани, дали су заједничку изјаву у којој је директно речено: Унија није метод за постизање јединства, подсетио је владика Иларион

Папа Франциско и митрополит волоколамски Иларион, Апостолска палата у Ватикану, 19. октобра 2018. (Фото: СПЦ)

Папа Франциско је почетком децембра на састанку са архиепископом Атине и цијеле Хеладе Јеронимом II изговорио ријечи које су многи схватили као извињење православцима за грешке које су католици починили у историји. Посебно је речено: „Дуги низ година отров нас је тровала. Сјеме сумње нас је подијелило, и са стидом признајем да одлуке Католичке цркве нису имале никакве везе са Исусом и Јеванђељем.“

Екатерина Грачова, водитељка програма „Црква и свијет“ питала је митрополита волоколамског Илариона, предсједавајућег Одјељења за спољне црквене послове, да ли ове изјаве представљају кораке у оквиру уједињења православаца и католика и да ли је оно могуће.

„Нико не говори о уједињењу двају Цркава, јер подјеле постоје веома дуго, нагомилале су се многе противречности – у ствари, двије Цркве живе самосталним животом скоро десет вјекова“, рекао је митрополит Иларион.

„Постоје разлике у схватању темељних хришћанских догмата, у поштовању светитеља. На примјер, постоје особе које се поштују као свеци у Православној цркви, али их у Католичкој цркви не признају, а има много католичких светаца које Православна црква не признаје. Дакле, нема говора о уједињењу, али се може говорити о коначном окончању ривалства, надметања, непријатељства које постоји дуги низ вјекова“.

Португалија: Митрополит Иларион се молио „Фатимској Богородици“

Предсједавајући ОСЦП-а је подсјетио да ријечи папе Франциска о којима се сада дискутује нису прво извињење православцима од стране римских поглавара. Такве ријечи су изговарали његови претходници, директно су говорили о бројним грешкама које су католици направили према православцима.

Међу таквим грешкама владика Иларион је посебно навео насиље које се с времена на вријеме примјењује над православцима, као и стварање Уније, која и данас служи као фактор који раздваја вјернике.

„Заправо, католици су на разне начине, истинама и неистинама, покушавали да покатоличе православце, а Унија је била један од начина за то. Шта је Унија? То је када је православцима дозвољено да сачувају свој литургијски обред, али притом морају да се припоје католичкој цркви и да у потпуности прихвате католичко учење, укључујући и учење о васељенској јурисдикцији римског папе“, појаснио је суштину Уније митрополит Иларион.

Митрополит Иларион: У догледно време није могуће обједињавање православних и римокатолика

Он је истакао да је Унија, у ствари, обмана, пошто многи православни вјерници, поставши унијати, чак нису ни слутили да мијењају вјеру, јер је споља све остало исто: црквена одежда је иста, молитве током Литургије су исте, црквено појање је исто.

„Када се Патријарх Кирил састао са папом Франциском у Хавани, дали су заједничку изјаву у којој је директно речено: Унија није метод за постизање јединства“, подсјетио је владика Иларион и додао да је ово веома важна изјава коју је изговорио римски понтифик.

Римски папа: Спреман сам да допутујем у Русију

Што се тиче изјаве папе Франциска од прије неки дан у Грчкој, она се може сматрати важним доприносом нормализацији односа православаца и католика, док о уједињењу Цркава ни на званичном ни на незваничном нивоу нико не говори, нагласио је предсједавајући ОСЦП-а, преносе руски медији.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Етос, 14. 12. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Сачувајмо своје право на различитост . Ми смо у својој вери самосвојни, посебни, оригинални, јединствени , а под папином липом за нас никад није било хлада, па нисам сигурна да би нам се исплатио такав покушај. До сад смо сваки пут кад нам се то приближи крваво страдали , а не видим да се свет нешто на боље променио.

    11
  2. On moze sada da prica sta hoce. Dzaba mu. Posle one izjave u vezi vakcinacije, ljudi na njega gledaju kao na petorazrednog sektasa koji veruje u evoluciju.

    12
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading