У седишту Грчке цркве свештеник три пута узвикнуо папи да је јеретик

„Папо, ти си јеретик!“ три пута је узвикнуо свештеник док је папа долазио у резиденцију. Свештеник је пао на земљу, након чега га је полиција одвела

Грчка полиција приводи свештеника (Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Varaklas)

Папа Фрања састао се у Атини са архиепископом Атине и целе Грчке Јеронимом другим, а у тренутку уласка папе у резиденцију поглавара Грчке православне цркве догодио се вербални инцидент.

„Папо, ти си јеретик!“ три пута је узвикнуо свештеник док је Фрања долазио у резиденцију, преноси АП.

Свештеник је пао на земљу, након чега га је полиција одвела, а, како наводи АП, изгледало је да поглавар Римокатоличке цркве није то ни приметио док је улазио у резиденцију на састанак са грчким архиепископом.

Инцидент је уследио после мањих протеста на Кипру, који је папа претходно посетио, а чији су грчки становници такође великом већином православци, где је папа позвао на помирење православних и католичких хришћана.

Данашња званична посета Грчкој је прва посета једног папе од 2001. године, када је у Атини био папа Јован Павле други, који се тада извинио за грехе које су католици „чињењем или пропуштањем“ скривили према „православној браћи“ током векова.

Папа Фрања је извињење поновио данас пред Јеронимом и другим православним свештеницима.

Двојица црквених поглавара упутили су данас позив хришћанима да раде заједно на заштити животне средине и бризи о мигрантима, а Јероним је рекао да у потпуности дели папине ставове о стварању чврстих веза за суочавање са овим глобалним изазовима.

Папа Фрања допутовао је данас у Атину, у оквиру обиласка медитеранских земаља током којег жели да укаже на патње миграната и избеглица.

Фото: AP Photo/Costas Baltas

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу пожелела је добродошлицу папи Фрањи у Атини на почетку тродневне посете, износећи похвале за његов рад и његову „дубоку друштвену осетљивост“, пренео је Ројтерс.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Uzas, hapse starijega coveka I to gde u Crkvi kojoj pripada.

  26
  2
 2. Свети Козма Етолски:
  “За све што вам се догоди – проклињите Папу!“

  32
  2
 3. Обзиром да смо преживели грађанске и верске ратове, сусрети и контакти између верника – православних, католика и муслимана, доприносе помирењу и међусобном поштовању браће – грађана Ср, Хр, БиХ и ЦГ. И Ватикан и СПЦ већ дуже времена раде на помирењу, у томе контексту треба видети и посету Папе Србији.

  Тој посети се из разумљивих разлога противе ОНИ који су против помирења. То су пре свега ОНИ који су током ратова убијали, силовали, пљачкали, крали . . . ОНИ који живе у отетим кућама и на туђим имањима. ОНИ се противе сваком помирењу, сваком међурелигијском дијалогу. ОНИ се противе и правној држави. Кад кажем ОНИ мислим на ове :

  Пре тридесет година, кад идеја бледи,
  ОНИ се не дају, мењају одело,
  објављују свима да реформа следи
  (а држави нашој спремају опело).

  Помирењу се противе и задрти који су убеђени да ОНИ ЈЕДИНИ познају и поседују Истину. Задрти, који (као овај грчки поп) друге и другачије сматрају јеретицима. Задрти, који од других и другачијих траже да признају да су заблудели и да се покају.

  29

Оставите коментар