Папа у посети Кипру, са острва води 50 миграната у Италију

Папа позвао Кипране да у дијалогу потраже решење како би излечили „ужасну рану” која дели њихово острво скоро пола века

Папа Франциско (Фото: REUTERS/Max Rossi)

НИКОЗИЈА – Папа Франциско ће са собом повести 50 миграната са Кипра, рекао је кипарски председник Никос Анастасијадис примајући данас папу у председничкој палати у Никозији.

Анастасијадис се у поздравном говору дотакао проблема избеглица.

„Народ Кипра је лично искусио и боље од било кога зна бол из азила и протеривања из домова својих предака. Као влада показујемо пуно поштовање заштите људских права”, рекао је председник.

Папа Франциско је данас позвао Кипране да у дијалогу потраже решење како би излечили „ужасну рану” која дели њихово острво скоро пола века, и поручио да ниједна страна не би требало да користи силу или претње, преноси Ројтерс.

Папа је, иначе, започео своје прво путовање на Кипар посетом острвској маронитској катедрали, где је похвалио Кипар због начина на који се суочава са приливом избеглица.

„Највећа рана коју је претрпела ова земља су ужасна раздирања последњих деценија. Мислим на дубоку патњу свих оних људи који нису могли да се врате својим домовима и својим местима богослужења”, рекао је папа Франциско.

Ватикан: Папа иде у посету Кипру и Грчкој

Кипар је подељен на два дела након турске инвазије 1974. изазване државним ударом коју су извршили Грци, а безбројни покушаји посредовања су пропали, мировни процес је застао средином 2017, када су преговори заустављени, док је десетине хиљада кипарских Грка и Турака за то време интерно расељено.

Папа је данас поручио да је једина реч на путоказу ка миру дијалог, преноси Танјуг.

„Знамо да то није лак пут, да је дуг и кривудав, али не постоји други начин да се постигне помирење”, нагласио је папа који је у посети јужним деловима острва које контролише међународно призната кипарска влада, док отцепљену државу кипарских Турака на северном Кипру признаје само Анкара.

Никозија је једна од последњих подељених престоница на свету, а амбасада Ватикана у којој ће папа боравити током своје посете налази се на самој линији поделе, наводи Ројтерс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Sto ih ne odvede u svoj Vatikan?

  10
  1
 2. Ovo je markiranje… Veliki demon zapisava osvojenu teritoriju. Dov’le je mo’e.
  A nanisanio je i Srbiju (posetiti).

  8
  1

Оставите коментар