Загреб: Зоран Милановић одликовао учеснике МАСПОК-а

У пролеће 1971. учесници „Хрватског пролећа“ тражили су трансформацију СФРЈ у конфедерацију, односно да Хрватска има своју војску и постане самостална чланица Уједињених нација

Зоран Милановић (Фото: Танјуг/Хина)

ЗАГРЕБ – Хрватски председник Зоран Милановић одликовао је данас Орденом краља Дмитра Звонимира с лентом и Даницом, за, како је наведено, изузетан допринос независности и целовитости Републике Хрватске, као и изградњи и напретку хрватске државе учеснике „Хрватског пролећа“, односно МАСПОК-а.

Милановић је одликовао Дражена Будишу, Ивана Звонимира Чичка, Горана Додига, а посмртно су одликовани Јозо Ивичевић Бакулић, Људевит Јонке, Анте Параџик, Хрвоје Шошић, Марко Веселица и Владимир Веселица.

„Хрватско пролеће“ један је од назива за политички покрет који је почетком 1970-их имао за циљ већу аутономију и унутрашњи централизам тадашње СР Хрватске у СФРЈ.

Политички противници називали су тај покрет МАСПОК. Осим националиста, покрету се прикључио и велики број либералних интелектуалаца који је у њему видео прилику да се оствари наставак либералних политичких реформи, као што су укидање вербалног деликта. То је такође укључивало и амнестију за хрватску политичку емиграцију, право на коришћење националних симбола и право војних обвезника из Хрватске да војни рок служе у својој републици.

У пролеће 1971. тражили су трансформацију СФРЈ у конфедерацију, односно да Хрватска има своју војску и постане самостална чланица Уједињених нација.

Зоран Милановић: Преживели чланови породице Зец добили обештећење, шта још треба?

Тадашњи доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито је у почетку подржавао маспоковце, јер је у њима препознао партнере за обуздавање све израженијег (велико)српског незадовољства. Међутим, када је уочио да су се хрватски националисти отели контроли, доводећи у питање и његов ауторитет, Броз се окренуо против њих.

По ликвидирању Хрватског пролећа, Броз се убрзо обрачунао и са српским либералима на челу са др Латинком Перовић и Марком Никезићем.

У свом данашњем обраћању Милановић је рекао да је на данашњи дан пре 50 година било више од стотину људи приведено и ухапшено.

Хапшени су, казао је, били матичари, хапшени су били политичари, хапшени су били студенти.

Од свих њих, додао је, данас су само тројица живи.

„С великим закашњењем, морам то рећи, јер свих ових година биле су округле годишњице и ’91., и 2001. и 2011. Неки људи су с правом одликовани, неки су заборављени. Нажалост, овај мој данашњи чин неће до краја поправити ту слику. Опет су неки изостављени…“, рекао је, између осталог, Милановић, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар