Никола Варагић: Шапер плус Чотрић једнако Шормаз

За сада, мреже моћи не могу да „промене свест“ српском народу, али, ако се наставимо да се понашамо као она жаба, у лонцу са хладном водом која се постепено загрева до кључања – вода ће и у нашем лонцу прокључати

Никола Варагић (Фото: Соња Ракочевић)

Почетком маја у дневном листу Данас изашао је интервју са Срђаном Шапером поводом 40 година од албума Идола „Одбрана и последњи дани“. Занимљиво ми је било да у том интервјуу није поменут Влада Дивљан. Шапер помиње само Небојшу Крстића. Сад ми је јасно зашто на концерту поводом 60. рођендана Владе Дивљана 2018. године на бини међу пријатељима покојног Дивљана није било Шапера и Крстића. Међутим, још занимљивије у том интервјуу било ми је помињање православља и Констракте у вези са сточићем.

Срђан Шапер изјавио је да је у време настанка тог албума читао Јунга, који га је упутио да мистично искуство тражи у својој култури, у православљу, а не у будизму или сибирском шаманизму. Касније у току интервјуа, Шапер одговара на питање новинара у вези размене поклона са патријархом СПЦ. На крају одговара на питање и у вези Констракте и сточића који има облик латиничног слова З или симбола специјалне војне операције руске војске у Украјини. Поводом те наводне афере са сточићем кад је Констракта оптужена да подржава Русију, а она оригинално одговорила критичарима, Шапер је изјавио да би он „на њеном месту одговорио мање оригинално, нисмо видели, разумемо примедбе и осуђујемо рат“. У преводу то значи: осуђујемо Русију. Шапер би вероватно увео и санкције Русији, само да се појави на трулој Евровизији.

Не знам кад сам последњи пут гледао Евро визију, ову сам гледао због Констракте. Сад је јасно да би Украјина победила и да Констракта није имала наводни „гаф“ са сточићем у облику слова Z. Изгледа да је планирано да Украјина победи, а Велика Британија да буде друга, јер кад Русија заузме Кијев, Евровизија ће се следеће године одржати у Лондону. Зато Констракта није смела да буде ни друга и зато је на Евровизији  и Аустралија. Колико сам видео из медија, Констракта од жирија није добила ниједан глас и до петог места је дошла гласовима публике. Сви остали учесници следили су владајућу идеологију Запада. Констракта се појавила као критичар система – критикује ковид фашизам, помиње Бога, није геј, пева на српском а не на енглеском… Због ње, вредело је то мучење.

Извор: Твитер/РТС

Десет дана након тог интервуја са Срђаном Шапером, у дневном листу Данас објављен је текст потпредседника СПО Александра Чотрића у којем он тврди да би се генерал Дража Михаиловић одрекао данашњих четника који подржавају Русију у рату који против Русије води Запад (НАТО, Империја), односно, Чотрић тврди да би генерал Дража Михаиловић данас био на страни НАТО против Русије. Русија се данас напада зато што је упориште Православља. Кад падну Русија и РПЦ, лакше ће пасти и Србија и СПЦ. Уверен сам да би генерал Дража Михаиловић данас сигурно био на страни Русије која никад није напала Србију. Русија не покушава да окупира Србију, попут Велике Британије, САД, Немачке…

Енглеска је издала Југословенску војску у Отаџбини и жртвовала је српски народ због својих геополитичких интереса. Тито је био више агент Велике Британије, него СССР-а и Коминтерне, а посебно после Информбироа. Са друге стране, према неким руским изворима, Дража Михаиловић је сматрао да је „комунистички Совјетски Савез, Црвена Русија, једина сила која се може супротставити немачком утицају и агресији на Балкан“. Данашња Русија је православна и демократска, а не комунистичка као СССР. Дакле, за разлику од Чотрића или његовог председника Вука Драшковића, Дража Михаиловић би као прави родољуб и православац био и русофил, и био је русофил, без обзира на СССР, јер Дража Михаиловић није заборавио да се цар Николај II Романов жртвовао за српски народ и помоћ Русије пре Великог рата или да је руски народ братски народ. Уверен сам да Дража Михаиловић, као борац за слободу, данас не би имао никакву дилему и да би био на страни Русије. И да би чича Дража Чотрићу и Драшковићу рекао да их не познаје, као Христос лажним слугама.

Прави Вук Драшковић као лажни „Чича“ (Фото: Фонет)

Апсолутна већина грађана Србије и клирика СПЦ није за улазак Србије у НАТО и није за увођење санкција Русији. Међутим, мреже моћи своју моћ остварују утичући на људски ум и користе стратегије попут „рат изнутра према напоље“, или технике попут „Прозор Овертона“ да изврше „промену свести“ српском народу. Шаперово православље тумачим овако: буди православац, али кад ти неко прети, кад те уцене, ти издај Христа. Јер, како је кренуло, на Евровизији ће бити забрањено да се у песми помиње реч Бог, после слова Z биће проблем све што асоцира на крст, а Шапер би се и томе прилагодио. А како сведочи Горан Вејвода за портал телевизије Нова (исти власник као и дневне новине Данас) који је у Идоле ушао преко Шапера и Крстића и као шести члан радио на албуму док га Дивљан није избацио, код Идола је православље као тема била „део њиховог органског одрастања, који је дошао преко Срђана и Kрлета – не из неке маркетиншке амбиције, него зато што су стварно веровали да је то cool у том тренутку“, и Вејвода се не сећа „да је на снимању било некаквог српства или православља или било чега наметнутог споља као теза“.

Шапер и Вејвода умањују значај Владе Дивљана за Идоле и за албум који је проглашен за најбољи у историји југословенског рокенрола, пружају подршку НАТО пакту и труде се да одговоре на текст (који је пренет и на Стању ствари), а тема је песма „Моја си“, из угла Владе Дивљана, јер аутор тог текста подсећа на интервју који је Дивљан дао НИН-у, где Дивљан песму „Моја си“ у чак два наврата помиње под именом „Монаси“: „Постоји и један невероватан моменат везан за ту плочу, никад га нећу заборавити. Једно вече смо, заједно са Милетом Пилетом Милетићем правили миксеве. И баш кад смо радили ,Монахе’, аутоматски сто на коме смо радили је потпуно подивљао, сам од себе. Никад пре и никад после тога. Усред микса кренуло је све да дивља, да неки гласови излећу у први план, па да нестају… Кад смо уживо снимали албум ,Одбрану и заштиту’ 1996. у Новом Саду, Гиле и ја враћали смо се после рада на миксу, и преслушавали га у колима. Кад је на ред дошла и та ствар ,Монаси’, управо смо се нашли пред мостом код Бешке. Наједном се подигла страшна магла, пут је почео да лелуја, снег да ужасно пада, и креће тај необичан звук, који не може да се преприча“ – изјавио је Влада Дивљан за недељник НИН у јулу 2003. године. Влада Дивљан не може да одговори Шаперу и Вејводи у вези те песме и тог албума (мада је поводом тога довољно рекао у интервјуу НИН-у), а надам се да ће то урадити неко од Дивљанових пријатеља. Омиљена песма Владе Дивљана била је „Русија“.

Мистични мотиви у песмама ВИС Идола

Александар Чотрић је посланик са најдужим стажом у Скупштини Србије, у систему који је инсталиран после 2000. године. Чотрић долази из СПО-а који сматра да има тапију на лик и дело Драже Михаиловића и залаже се за улазак у НАТО. Добро је што људи као што су Шапер и Чотрић немају велики утицај у народу – Шапера и Чотрића другосрбијанци и југоносталгичари никад неће прихватити, зато што су квазидесничари (левичарима се не свиђа таква мода), а зато што су квазидесничари, нису прихваћени ни од стране десничара или искрених верника. И Шапер и Чотрић блиски су режиму (прво Тадићевом, а затим и Вучићевом). Ипак, овакве изјаве не смеју да остану без одговора, иначе ће такви људи и убудуће лако долазити до патријарха СПЦ и збуњивати вернике који не познају изворно Христово учење и историју и одбијати од Цркве и традиције оне који би се вратили.

Ако не волиш екстремисте попут Вацића и шовинисте попут Палме и Јутке, алтернатива су либерали попут Шапера и Чотрића, а ако не волиш либерале и екуменисте, алтернатива су екстремисти. Алтернатива Шешељу, Вацићу, Палми, Јутки и сличнима не смеју да буду Шапер, Чотрић и слични… И једни и други играју, свесно (као агенти) или несвесно (као корисни идиоти), онако како непријатељи желе. И полако заводе наивне на погрешан пут. Док се прогоне сви који бране СПЦ и Русију и нису екстремисти и екуменисти.

Александар Чотрић (Извор: Данас)

Као што сам написао у тексту о прогону родољуба, свако ко је на страни СПЦ и Русије од стране режима и/или проевропских опозиционих медија бива прогоњен, што се догодило и Слободану Стојичевићу након промоције књиге у Новом Саду. Русофобни медији прво су српске родољубе који су против увођења санкција Русији представљали као нову банду попут банде Вељка Беливука, па су их онда повезивали са приватном војном компанијом „Вагнер“ и „Ноћним вуковима“. Писао сам више пута о томе како се и умерени десничари представљају као екстремисти, па је сваки десничар који брани СПЦ и Русију исто што и Шешељ, Вацић и њима слични. Тако се дискредитује свако и остају шапери и кубати да тумаче изворно учење, и разни чотрићи као адвокати Драже Михаиловића и равногораца.

Никола Варагић: Мрежни рат против Православне Цркве

У својој књизи „Хибридни рат против Српске православне цркве“, Слободан Стојичевић  истакао је да се у „смутним временима Црква прилагођавала тако што је мрежна структура и организација постајала доминантнија“. Да ли су ово таква времена? За сада, мреже моћи не могу да „промене свест“ српском народу, али, ако се наставимо да се понашамо као она жаба, у лонцу са хладном водом која се постепено загрева до кључања – вода ће и у нашем лонцу прокључати.Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Mart mesec 1982 godine.

  Sećam ga se kao dan danas. Stajao sam u redu da kupim LP vinil ploču album od Idola, Odbrana i poslednji dani, i odmah trčeći kući sav zadihan da ga preslušam na mojoj Tosci 10 ( ko zna, zna, šta je tada značila Toska 10 ) odmah.

  Pesme:

  Kenozoik,
  Poslednji dani,
  Moja si,
  a posebno,

  Rusija,
  Igrale se Delije i naravno

  JEDINA.

  Ja i moji drugari smo te pesme tada VOLELI iz jednog jedinog razloga ( osim što je bilo važno i da su bile dobro skrojene muzički ) a to je da smo osećali to kao da Srbija ( mladost ) počinje da peva NA sav GLAS.

  Kontekst vremena. Grozni tek dve godine leži u grobu.
  Navodno.

  Tako je to bilo NEKADA sa očekivanjima nas usplahirenih u Srpskim srcima i Srpskim glavama.

  Kratko o Srđanu Šaperu. Od 2001 godine.

  Crno na belo.

  Član Demokratske stranke. DS.

  Član predsedništva Demokratske stranke. DS.

  Za sve Srbe i Srpkinje koji su ZABORAVILI, da je DS
  predložila amandman na izmene Srpskog Ustava u kome je GLAVNI predlog DS bio sledeći:

  Da u Ustavu Republike Srbije ( a to se nije nigde i nikada u istoriji čovečanstva, država i naroda nikada nije desilo od Isusa Hrista pa do predloga DS ) stoji:

  Da je Srbija zemlja:

  GRAĐANA I
  GRAĐANKI.

  Kontekst vremena. Zoran Đinđić u grobu. Srbija se još uvek NE zove SRBIJA. Nije još 2006 godina.

  Srbija bi bila PRVA i JEDINA zemlja i narod na svetu koja bi se zvala ( da je prošao amandman Demokratske stranke DS ) i da je Srpski narod usvojio izmene Srpskog Ustava u kojem bi kao PRVA tačka stajala formulacija bezimenim imenom da je SRBIJA
  zemlja Građana i Građanki.

  Odnosno, Srbija bi se zvala NOVIM imenom:

  GRAĐANUŠA.

  To je bio predlog amandmana Demokratske stranke. DS.

  Predsednik DS.

  Tadić Boris.

  Član predsedništva DS.

  Šaper Srđan.

  Idoli.

  Igrale se Delije. Srbije ili Građanuše.

  JEDINA.

  Moja i nikome je nizašta nedam nikada ni po koju cenu.

  JEDINA.

  18
 2. @Srbin koji pamti

  Ето, сад Шапер и Вејвода кажу да није било баш тако и да није “Srbija ( mladost )“ почела “da peva NA sav GLAS“. Или то само важи за Идоле и њихов доживљај. Више је то било због Јунга, јер је било кул као што је могло и нешто друго да буде кул, кажу данас Шапер и Вејвода.

  Занимљиво, на јутјубу више нема концерта из 2018. године у Сава центру поводом 60. рођендана Владе Дивљана. На бини су били сви пријатељи Владе Дивљана из Србије и региона, само се на бини и у публици нису могли видети Шапер и Крстић. Можда су они тражили од јутјуба да скине тај снимак…

  13
 3. Господи

  Господи
  Помилуј
  Господи
  Прости

  Западосмо
  Западу
  Источимо
  С Истока

  Зебемо
  Ко
  Раскућене
  Омеђине

  Угриј
  Нам
  Срца
  Господе

  Уждиј
  Лучу
  Запретај
  Ломачу

  Пусти
  Муње
  Припни
  Громове

  Господи
  Помилуј
  Господи
  Прости

  Момчило

  10

Оставите коментар