Никола Варагић: Мораторијум на електронски новац и ку-ер шифре

Русија је одбацила ку-ер шифре, а разматра и да, попут Кине, забрани криптовалуте. Србији је место уз Русију. Наше је да се у нашој држави и у блоку који изаберемо боримо за поштовање наших права и слобода

Никола Варагић (Извор: Лична архива)

Међу противницима Великог ресета (тоталитаризма) има људи који (иако су дакле свесни да то није добро) деле детаље из свог приватног живота на друштвеним мрежама, узимају личне карте са чипом, финансијске трансакције обављају само преко платних картица…

Узмимо као пример ку-ер шифре (QR code) и криптовалуте (или електронски новац). Прву технологију су током пандемије државе почеле да уводе и намећу, а друга је наводно израз антиглобализма и жеље да се ограничи моћ или монопол великих банака, које су стубови постојећег банкарског (лихварског) система. Међутим, у посао са криптовалутама ушли су и велики играчи и сад је то део исте мреже, у којој се уводе и ку-ер шифре. Циљ је да сви користе ку-ер шифре и дигитални новац. Кад се томе дода увођење социјалних карти или уградња паметних камера на улицама, а знамо колико је мало моралних људи на власти, јасно је да ће нове технологије лако да се злоупотребе. У идеалном свету, технологије би се користиле за добро и олакшале би живот. Али, ово није и никад неће бити идеални свет и такво размишљање је наивно, тј. опасно. Ко то прихвата, постаје слуга класе господара и припрема своју децу за робове. Колико је тако наивних људи, толико ће (дубока) држава кршити људска права и слободе грађана. Оно што се догодило у Канади је опомена шта нас чека ако дозволимо тоталну дигитализацију. Влада Канаде је, без одлуке суда, замрзла приватне рачуне у банкама организатора „конвоја слободе” и њихових донатора, обичних грађана Канаде (и самохране мајке која је донирала 50 долара) – само зато што су имали другачије мишљење – које су једино кроз протест могли да саопште (а неки од њих су и ухапшени). Човеку који је представљао организаторе „конвоја слободе” замрзли су и војну пензију и његовој супрузи су запленили сав новац у банкама.

Никола Варагић: Чудо у Канади

Несумњиво, људи склони тоталитарном, желе да цео свет претворе у ријалити, у којем би сви имали ку-ер шифре и електронски новац, а да они буду редитељи ријалитија и да могу да искључе једним притиском на дугме било кога ко им се нпр. не свиђа, а камоли ако се бори за своја права и слободе. Неко ће на једном месту, у једном фајлу, имати све податке о вама, од дана вашег рођења, пратиће сваки дан вашег школовања, и здравствено стање и сваки корак који било где направите, све ваше приходе и расходе… Велика опасност прети од тоталне дигитализације и плана да се укине штампани новац. Свесно или несвесно они који производе и користе криптовалуте, припремају терен за укидање папирног новца.

Зато је сада најважније да се изборимо за право на избор и право на приватност. Можда је план да се прогласи крај пандемије, али да остане дискриминација невакцинисаних и да се пређе на тоталну контролу преко ку-ер шифри и електронског новца и донесе закон којим се легализује праћење грађана преко паметних камера које је поставила полиција. То не смемо да дозволимо. Са укидањем пандемије, мора да се преиспита где нас води или шта су последице „четврте индустријске револуције”. На пример, биометријска документа, ку-ер шифре, електронски новац и паметне камере на улицама нису опасност по здравље људи, али јесу опасност што се тиче људских права и слобода и поштовања приватности.

Валентин Катасонов: Ко популаризује криптовалуте?

У Србији је, пре пар деценија, забрањена градња нуклеарних централа, односно, уведен је мораторијум након протеста еколога. Може да се каже да је уведен и мораторијум на ГМО храну, али је проблем што се не води рачуна о контроли квалитета, здрављу грађана или о заштити потрошача. Сад већина грађана тражи да се уведе мораторијум на истраживање и отварање рудника литијума и све су веће шансе да се то догоди. Након протеста грађана и СПЦ, пре више од 10 година, дозвољена је употреба личних карата без чипа (и то право мора да се одбрани, без обзира колико напредују технологије). А сад мора и да се омогући људима који не желе да користе ку-ер шифре у свакодневном животу и кад имају посла са државном администрацијом, да живе и раде као и до сада, да обаве све послове и без ку-ер шифре. Исто тако мора да се уведе и мораторијум на електронски новац у смислу да никад не сме да се укине папирни новац (банкарски систем може другачије да се реформише!). И наравно, морамо да се изборимо за укидање ковид аусвајса и право на избор пацијената и родитеља што се тиче вакцинације. Уништавати здравље људи и кршити људска права не може да буде прогрес, то је регрес. Економија (привреда) може другачије да се развија.

Дакле, сад је најважније бринути о здрављу и правима грађана, створити еколошку државу без нуклеарних електрана, рудника литијума и осталих загађивача, да деца не једу ГМО, већ органску храну, удишу чист ваздух и пију чисту воду, да не примају експериментална средства генске терапије, тј. избрисати све трагове медицинског фашизма и спречити даље деловање вакцинациста, обезбедити људима који не користе личне карте са чипом, ку-ер шифре и платне картице (електронски новац) да живе и раде нормално као пре него што се појавила пандемија или тзв. нова нормалност, добро истражити 5Г технологију и у смислу здравствене безбедности и у смислу поштовања приватности и заштите података грађана и државе, везати децу више за природу да не постану зависна од тзв. метаверзума, уклонити са улица паметне камере, укинути казну за невезивање појаса у возилу и порез на имовину да не плаћају сиромашни грађани и да им приватни извршитељи не отимају једини дом због ситних дугова, увести велике порезе за ријалити програме… Само политичари који се за то залажу и припремају решења или алтернативу, могу добити моју подршку или глас.

Русија је одбацила ку-ер шифре, а разматра и да, попут Кине, забрани криптовалуте. А на Западу су кренули „конвоји слободе”. Међутим, власт у Србији понаша се и даље као да се пандемија никад неће завршити, чланови Кризног штаба сад говоре да не могу да укину мере јер нема довољно вакцинисаних, потписују уговоре који Србији омогућавају приступ експерименталним лековима и вакцинама (a које народ не жели!), на улицама се и даље налазе паметне камере, грађани који имају личне карте без чипа полако се присиљавају да узимају личне карте са чипом (електронски потпис, итд.)… Влада Србије је чак уговорила и отварање центра за „четврту индустријску револуцију”. Да ли ће то спровести у дело?

Русија: Дума скинула с дневног реда закон о увођењу „ку-ер шифре“

Свету је потребна алтернатива. Добро је што је Русија избачена из SWIFT-а – тиме се она удаљава и од „четврте индустријске револуције” Светског економског форума и са другим државама сада може да створи алтернативни финансијски систем, који неће бити толико централизовано дигитализован. Можда ће се поделити интернет – можда „руски” интернет (п)остане отворен за другачије мишљење, а англоамерички затворен за другог/другачијег. Коначни циљ Светског економског форума је да се укине приватна имовина и уведе social credit system. Сад се приватна имовина забрањује на Западу, а брани у Русији. Пошто се у Русији развија демократија, а на Западу се гуши, Србији је место уз Русију. Наше је да се у нашој држави и у блоку који изаберемо боримо за поштовање наших права и слобода. За своја, лична права и слободе морате да се борите цео живот, нема опуштања ни један дан.

Погледајте још

Криптовалуте на насловној страни лондонског „Економиста“ за 2022. годинуCategories: Да се ја питам

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Kriptovalute se drugačije zovu “digitalni keš” i imaju sva svojstva keša: anonimnost i privatnost onog ko obavlja transakcije. Ne treba ih brkati s CBCD (digitalni novac centralnih banaka). Po meni, treba da ostanu papirni novac i kriptovalute, a elektronski novac onda slobodno može da se ukine, jer zaista predstavlja pretnju našim slobodama. S kešom je problem što ga je teško dostavljati “na daljinu”, a taj problem rešavaju Bitkoin i ostale kriptovalute. Kriptovalute prestaju da budu anonimne kada ih menjamo za elektronski fiat novac – tom prilikom moramo ostavljati svoje podatke. Prilikom transakcije peer-to-peer obe strane zadržavaju anonimnost. Tako i banke mogu slobodno da se ukinu. Gubi se smisao njihovog postojanja. To i jeste bila temeljna zamisao stvaralaca Bitkoina.

  9
  7
 2. Да су западне земље демократије све мање демократије (ако су то икада и биле), да теже апсолутној контроли становништва, да испољавају расизам (према Русији), слажем се. Да се у Русији развија демократија-не. Одлука да се укину кодови донета је под притиском народа, притисак је да се становништво вакцинише, иако ово нису вакцине. Зашто Русија није користила ивермектин, као превенцију и терапију ковида и др. “алтернативне” лекове? О “лековитости” вакцина у Русији постоји сајт, где се наводе подаци о тешким последицама и смртним исходима. Русија се прикључила “четвртој индустријској револуцији”, али, срећом, сада је искључена из ње. Некрунисани црвени цар је обезбедио кривични имунитет и доживотну владавину (тако бар он верује). Као и Лукашенко, хапси конкуренте пред изборе, а потценио је губернатора Хабаровска, па га је стрпао у затвор, пошто је убедљиво поразио његову “Јединствену Русију”. Из Русије се износило злато прошле године, да су полуге просто испадале из авиона (пренело “Стање ствари”). Да пуковник КГБ развија демократију, нагони на смех. Русијом владају бољшевици од 1917. па до данас. Као и код нас комунисти. Држава је за све њих само плен, задобијен у “револуцијама”. Просветљење за Русију, а и за Србију, долази након великих страдања. И још нешто: руска војска ће доћи овде, не тако брзо, али ће доћи. И неће бити бољшевичка. То је већ посебна тема.

  5
  1
 3. @Radivoj Vukić

  Немам ништа против да остану папирни новац и криптовалуте, важно је само да се не укида папирни новац,

  @професионалац

  Самим тим што је руска власт променила одлуку након притиска народа, између осталог и тако што су се грађани обраћали својим депутатима, то је велики помак за Русију и велика разлика у односу на оно што раде недемократске евроатлантске државе.
  Плус, на Вконтакте и посебно Телеграму, нема цензуре као на Твитеру, Фејсбуку и Линкедину.

 4. Е, мој Варагићу, а ништа им није говорила ниска стопа вакцинисаних? Због ње су и хтели да уведу те кодове. Терали су до краја, (скинули са дневног реда). Дирнут сам како су се преобразили у “слуге” народа. Наравно, када су под притиском и ЕУ и САД. Пријатељу, не схваташ. Пролиће се море крви, и тамо и овамо. Власт на крви добијена, на крви ће се и изгубити. Они за другачије не знају.

 5. Русија јесте војна, енергетска и научна сила. Али вијековима има комплекс Запада. Свим силама су се настојали позападњачити. Срећом по њих Запад их не прихвата овакве. Превелик су залогај за прогутати. Запад не прихвата никог, док га добро не прежваће. Са неким (бившим) Православцима су успјели. Примјер су Грци, који су постали Тројански коњ у Православљу. Примјер су Хрвати, који су успјели апсорбовати велики број Срба. У Украјини се и води рат око идентитета, прије свега.

  Навешћу позитиван примјер Индије. Они свим силама настоје да задрже традицију и да се развијају онолико брзо колико могу. Задржали су све традиционалне видове медицине Ајурведу, Јогу, Хомеопатију, Исламску традиционалну медицину, а мислим и Тибетанску и Кинеску.
  Употребом Ивермектина су спријечили катастрофу и послужили као примјер свијету.
  Они имају других проблема. Прије свега то су менталитет и недисплина…
  Али лако је њима, кад их има милијарду и по. Самим бројем су сила. А ми: „Мало руках, малена и снага…“
  Још ако смо несложни, нестрпљиви и поводљиви…

  РS
  Није ми позната ситуација с електронским новцем у Индији, али знам да је премијер Моди прије пет-шест година извршио ненајављену промјену папирних новчаница, желећи токове новца ставити под надзор државе. Било је ту и самоубистава лица затечених у раскораку…

Оставите коментар