Синиша Љепојевић: Давање аутокефалности тзв. МПЦ – издаја Српске цркве и издаја интереса српског народа

Давање аутокефалности тзв. МПЦ говори и о једној великој ерозији СПЦ, то је урушавање било каквог достојанства СПЦ, оценио бивши дописник Танјуга из Лондона 

Синиша Љепојевић (Извор: Снимак екрана/Славија инфо)

Бивши дописник Танјуга из Лондона и аналитичар Синиша Љепојевић гостујући на каналу „Славија инфо“ дотакао се и теме давања аутокефалности тзв. Македонској православној цркви и предавања „на употребу“ светиња Српске православне цркве.

„Даћемо (светиње) и другима. То је један врло опасан процес, који сведочи о старим намерама, прије свега, западних кругова – који су сада оживели рат против православља. Друго, то говори и о једној великој ерозији Српске православне цркве, то је урушавање било каквог достојанства Српске православне цркве. Није само под притисцима (да призна аутокефалност МПЦ) био само патријарх Герман, пре њега је био патријарх Кирил, који је био Македонац, тј. из Македоније (г. Љепојевић овде вероватно мисли на Викентија II, патријарха од 1950. до 1958, световно име Витомир Проданов – прим. Стања ствари), који је умро после три године. Он је био против македонске цркве, али је био под таквим притисцима политичке власти у том време да је врло брзо умро. Онда је дошао Герман. Преведено на обичан језик, Германова позиција је била таква да је рекао властима: ’ Ми смо против тога, а ви радите шта хоћете – то је ионако ваша идеја.‘ Ми смо против тога. И онда је нађен тај компромис, 1959. године, да они имају неку врсту аутономије а да су дио Српске цркве, и то је трајало до 1967. када су они одбацили ту аутономију и самопрогласили себе за цркву коју нико није признао.

Српска православна црква је дошла у ситуацију да слиједи политичке захтеве. То је оживљено тако што је Северна Македонија била на путу да уђе у НАТО, па је постала чланица НАТО-а – како то да они немају цркву?! А то што је македонска нација непостојећа – проглашена је 1945. године! Друго, да они пристану да се зову (то је такође једна велика игра) „Македонска православна црква – Охридска архиепископија“, а Охридска архиепископија никад није била словенска. Ни српска, ни бугарска – него грчка! И шта ћемо сада, можда Грци буду коришћени као реметилачки фактор? Следеће, ми смо пристали да нас Македонска црква зове сестринском црквом! То је лаж, ми смо иначе дали томос о аутокефалности као Мајка Црква. И онда нас они тако (сестринском црквом) зову пред нашим патријархом.

Српски патријарси који нису признали аутокефалност Македонске православне цркве: Викентије, Герман, Павле и Иринеј (Извор: Фејсбук/Бранимир Нешић)

Мислим да је овај патријарх одговоран за рушење ауторитета Цркве. Ако урадите ово (дате аутокефалност), онда ће тај исти који је притиснуо политички Београд да Црква то уради у Македонији тражити да Црква то уради у Црној Гори, сутра у Босни и Херцеговини, Хрватској… То је једно страшно неразумевање, и то је издаја! Усуђујем се да кажем да је то издаја, и то не само Српске православне цркве него и издаја интереса српског народа. Да ли је овај патријарх због тога и доведен, то ћемо да видимо!

У сваком случају, много више него у комунистичком периоду, Српска црква је слуга политичке власти. Извињавам се, ово је оштро, али је тако. Такође, зашто Српска православна црква не диже ниједан глас за овај хомосексуални европски фестивал који треба да се одржи у септембру у Београду? Ми ћемо у великој мери да финансирамо тих седам дана лудила европских хомосексуалаца, лезбејки и трансродних особа, а Српска црква ни ријеч да каже… Можда не може да промени политичку одлуку, али СПЦ може да се изјасни, као што се изјаснила Бугарска црква.“

Погледајте цео разговор који је водио Љубомир Стефановић:

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

14 replies

 1. јасно ко дан

  37
 2. Кончина

  Нема уздања у Бога
  Чанта се празнословије
  Славимо Ниђе Никога
  Док капљу сузе Божије

  Кончина сада је дошла
  Вријеме смрти нам иде
  А свјетина нигдје пошла
  Слијепци мисле да виде

  Пошли смо гдје се не иде
  Лука нам биће хридине
  Тек кад нам очи провиде
  Знаћемо наше згубије

  Момчило

  20
  3
 3. Bez ikakvih citata Slavisa rece bobu bob I popu izdaja. Rezultat je to siroke korupcije u I oko Crkve gde ucestvuju mnogi crkveni I paracrkveni pojedinci, vernici I kripto-vernici, neki smatrani za intelektualce. Mnogo toga je receno ovih dana I mnogi su ostavili svoje tragove u snegu.

  Sta jos interesantno rece Slavisa? Pomenu Ohridsku arhiepiskopiju koja je bila grcka a razvila se iz Solunske arhiepiskopije. Znaci da se SPC razvila iz Istocno-rimske crkve koja je tada bila pod grckom kontrolom. Sta mozemo mi da dodamo ovome?

  Da su Srbi imali svoju crkvu nezavisnu I od Istocnog I od Zapadnog rimskog carstva. Na rusevinama (zapadnog) rimskog carstva se formirala nezavisna srpska drzava, pritisnuta pre svega sa Istoka. Vec dugo, jos od apostolskih vremena, je imala svoje hriscanske (arhi)episkopije. Da bi ih stavila pod kontrolu a pod izgovorom upada sa severa, Vizantija je osnovala novu paralelnu arhiepiskopiju u Solunu sa ciljem da se ugusi sremsko-mitrovacka arhiepiskopija. Znamo sta se desavalo posle sa Solunskom arhiepiskopijom od koje je kasnije nastala Pecka arhiepiskopija.

  A sta je bilo sa prvobitnom srpskom hriscanskom crkvom cije je sediste bilo u Solinu a prestonica u Skadru? Ona je dugo odolevala, imala svoje crkveno-narodne sabore i birala arhiepiskope, sve dok Solin 614.g. nije bio unisten od strane Avara. Solin je napusten a stanovnistvo je pocelo da gradi buduci Split.

  Staru srpsku crkvenu hriscansku bastinu su kasnije preuzeli – Hrvati (!!!), koji tada nisu ni postojali.

  Da li je onda cudo zasto ovde niko ni ne pokusava da odgovori – kada I gde su Srbi primili hriscanstvo?
  Jos jedan primer Megalopolisovog uticaja na ovim prostorima. Osim, ako opet neko ne dodje I pokaze nam neko pismo koje je SANU poslala sama sebi na nekom (meni) nepoznatom sajtu?

  33
  5
 4. Одлична констатација чињеница и најзад је неко , храбро оценио улогу г. Перића , ево ни дан данас не могу да превалим преко уста ту реч Патријарх , јер сам дубоко уверен од самог почетка да он то није . Само мала допуна на текст ( признајем грешку што нисам одслушао интервју па онда коментарисао јер се он можда и дотакао тога ) . Наиме није само г. Перић кривац иако је несумњиво највећи због свог тренутног положаја , заборављамо на његовог духовног оца , сви знамо ко је тај . Он је „ наша црквена ризница знања ” , „вечити портпарол” који је одједном ућутао . Све могуће и немогуће до сада нам је страствено објашњавао , а сада мук . И о македонском питању и о плесу содомита . Нека ми опрости ако се негде оглашавао , а ја сам то пропустио .

  42
  3
 5. Инсталиране, ватикаснке структуре у СПЦ, екуменисти и издајници нас одведоше са пута Светог Саве!
  Морамо се вратити назад на стазу Светосавља!
  Ми другог пута немамо!
  Небеска литургија Светог Николаја Велимировића завршава стиховима:
  “Благо мајци која Саву роди и Србима док их Саво води!”
  Алилуја!

  33
 6. Загушени смећем

  Загушени смећем
  Хипермодернизма
  Конзумеризма
  Псеудохедонизма

  Под пресијом
  Press-а
  Храњени медом
  Трутовских медија

  Исправљамо
  Мождане вијуге
  Тренирамо мимикрију
  На путу за ништавило

  Тек одбачени
  Бивамо слободни
  Да преживамо
  Сопствени живот

  Момчило

  20
  1
 7. @Зоран

  “Само мала допуна на текст (признајем грешку што нисам одслушао интервју па онда коментарисао јер се он можда и дотакао тога).”

  Нисте ништа пропустили, то што је пренесено у тексту је све што је речено о овој теми. Ако некога занима може да преслуша интервју од 1:06:30 до краја, 6-7 минута, па да чује последње питање водитеља и одговор. Пре тога су разговарали о другим темама, од кризе на западу до односа Србије и Српске и све између.

  Пре скоро два месеца, чим је почело да се прича о договору са МПЦ, Ви сте тврдили да се спрема издаја а ја то онда нисам хтео да верујем. Све ово што се у међувремену издешавало показује да сте у принципу, ако не и у сваком детаљу, били у праву. Ако сам онда преоштро реаговао на неки Ваш коментар по том питању, што је могуће мада се не сећам детаља а нема начина да се на СтСт претражује историја по коментаторима па да потврдим, дугујем Вам извињење.

  15
  1
 8. Da li ce jednog dana, kada se sve ovo malo slegne, kada sve prekrije ruzmarin I šaš, Srbi ignorisati svoju istorijsku I hriscansku bastinu u SMakedoniji I praviti se kao da nije nikad ni postojala bas kao I skoro 600 godina hriscanstva od samih svojih pocetaka?

  21
 9. “У сваком случају, много више него у комунистичком периоду, Српска црква је слуга политичке власти.” Несумњиво, али колико ће за ово давање аутокефалности добити више пара од пореских обвезника, пре свега православних- остаје да се види. Грех би био да служе за “сићу”. Поготову што ни досадашња издвајања нису мала. Из буџета РС се плаћају доприноси за пензијско и инвалидско осигурање свештенства, између осталог. Немам поуздан податак, али верујем да и владике имају примања из буџета.Само током 2019. и крајем 2018. из буџета је Црква добила преко 11 мил. евра. Црква, одн. њено предузеће, се појављује и као суинвеститор у стамбено-пословним објектима по БГ. Приход од тога ће користити “за своје потребе”, лаконски је одговор из СПЦ. Подаци се могу наћи на сајту часописа “Нова економија”. Богу се моле, али нашем новцу се клањају.

  13
  1
 10. @ Марк Еугеникос
  нема шта да ми се извињавате , искрено и мени је жао што сам био у праву , више бих волео да нисам али чињенице су чињенице . Поштовање .

  14
 11. @ Disanje na trsku . Vidim da dobro poznajete istoriju State Srbije, pa hocu vec duze vremena da Vas pitam nesto. Na Pravoslavnom groblju srecem Makedonce iz okoline Bitole.. Ne razumem ih bas najbolje. Srecem I Makedonce iz Severine Grcke, nikada nisu pohadjali skolu na makedonskom, ja ih sve razumem I oni mene. Govore kao Srbi. To mi je cudno, zasto je tako? Hvala.

  18
 12. Saff,

  Jesu li to oni tamo sa Foknera, Karltona ili Prestona? Pokusacu da ti odgovorim mada ce mozda cika sa cvikerom I brkovima I to onemoguciti. Ovo bi bila prava tema za Nikolu da istrazuje pre nego sto pokusa da oformi pravoslavnu eknomsku federaciju tako da ga I ti malo pritisni sa tvoje strane.

  U najkracem, kada je Grcka osnovana 1829. vecina naroda u Grckoj su bili Srbi I vecina toponima su bili srpski. Grci su primenili potpuno istu strategiju kao Vatikan u Austro-Ugarskoj imperiji oko 1900: svi katolici (u sustini Srbi katolicke vere) bili su proglaseni Hrvatima. Slicno tome, svi pravoslavni u Grckoj su proglaseni Grcima bez obzira na etnicku pripadnost. Posle grcko-turskog rata (1919-1922) doslo je do razmene stanovnistva. Etnicki Grci su bili manjina u Grckoj. Otuda su pokusavali da ih nateraju da se deklarisu kao Grci, ukljucujuci I uvodjenje da je protivzakonito govorenje srpskim jezikom u javnosti, menjanje hiljada srpskih toponima u grcke, itd. Sve je to bilo pod prinudom a korisceno je I nasilje. Mnogi Srbi su napustili Grcku I dosli u Srbiju. Drugi su u Grckoj sacuvali srpske obicaje ali su morali da menjaju svoja imena a cesto nisu ni svesni svojih korena I zlocina koje su and njima pocinili pravi Grci.

  Grcki gradjanski rat (1946-1949) je iskoriscen I za masovno ubijanje Srba, uglavnom onih koji nisu prihvatili da budu Grci.

  Godine 1903, u Egejskoj Makedonoiji je bilo 85% Srba dok ih je 2003. bilo 0%. Ni Grcka ni Grci se nikada nisu izvinili ili platili bilo kakvu odstetu Srbima za stravicne zlocine I ubistva.

  Prvi link – je tekst sa fotografijama kako su Grci postupali sa Srbima u gradjanskom ratu.
  Drugi link – lista srpskih mesta I sela cija imena su promenjena u grcka.
  Treci link – mapa sa mestima cija su srpska imena zamenjena grckim.
  Cetvrti link – evo malo ‘grckog’ folklora iz mesta gde je zapocela Aleksandrova dinastija I koji se sacuvao od tih vremena.

  https://srbski.weebly.com/1045105810531048106310501054-1063104810641035104510341045-1057105610411040.html

  https://macedonianhistory.ca/PDF/Macedonian%20village%20names.pdf

  https://www.google.com/search?q=macedonian+names+in+greece&tbm=isch&source=iu&ictx=1&vet=1&fir=DjvYXJF0veb79M%252CoM_SeZDnJxnESM%252C_%253BP7loTyFzBfhyfM%252CoM_SeZDnJxnESM%252C_%253BR2AeukPn2R3CIM%252CKfk_SeFFw0o1vM%252C_%253B8m0vQvdAO_8QkM%252CJqDilTI4XrOpvM%252C_%253Bvy_XL_bfnYMCXM%252CaFB2ER7ONlw30M%252C_%253BD34EkpyoYAL2RM%252C9MmtSP7LnEU6DM%252C_%253BNwLyjLiSMvJO7M%252CoM_SeZDnJxnESM%252C_%253BnqBhEReTZpCPsM%252CkB17-BdrwsU_SM%252C_%253BzUKbVpcc0TIROM%252CQyutUUKm6HVFqM%252C_%253BeaQtZk2xaEhwOM%252C9MmtSP7LnEU6DM%252C_&usg=AI4_-kTNDsUeOG7Rl7Dy-46Lwy1cEFEwrQ&sa=X&ved=2ahUKEwjgoe-Hmsv4AhUS8zgGHW2mAC4Q9QF6BAgzEAE#imgrc=nqBhEReTZpCPsM

  11
 13. @ Disanje na trsku, da tugom procitah vas odgovor. Fotografije malih Srpcica sa zavrzljajima na putu u izbeglistvo I u smrt.Sto je strasno to se ponavlja stalno. Od Srba- uvek se ocekuje oprastanje. Hvala vam I svako dobro. Fawkner cemetery sam spomenula.

 14. “Disanje na trsku” “Saffron”
  Да се надовежем на вашу занимљиву преписку, када се уђе у Грчку као да се ушло у данашњу Црну Гору. Десно од Солуна су Негуши па иду већа насеља Кожани, Гребена и Мецово а онда око Јањине су села Сербијана, Радовици, Петровици, Вереници итд а доле, према Превези иду Николици. На острвима иста прича, на Крфу су полунапуштена стара села Драготина и Старо Сиње а на Алонисосу, који је усред мора, Стени вала и Дивосело.

Оставите коментар