У Британији рачуни за гас и струју већи за 54 одсто, у Турској инфлација 60 одсто

Инфлација у Турској је премашила 60 одсто а цене хране у тој земљи су удвостручене, изјавио амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић и додао да су грађани веома незадовољни због поскупљења

„Инфлација“, карикатура Томаса Теодора Хајнеа, Немачка 1922. (Извор: РТС)

У Британији рачуни за гас и струју већи за 54 одсто

Британци су од 1. априла погођени огромним повећањем рачуна за енергију, што је заокружило најгору кризу трошкова живота у тој земљи у последњих неколико деценија, јавља Си-Ен-Ен.

Годишњи рачуни око 22 милиона домаћинстава ће порасти на око 2.000 фунти (2.626 долара), након што је британски енергетски регулатор подигао горњу границу дуалних (струја-гас) цена енергије за 54 одсто, наводи Си-Ен-Ен, а преноси Билтен Агенције за енергетику Републике Србије.

То је највећи скок цена од када је британски регулатор почео да ограничава повећања цена 2017. године.

Сити, средиште британске финансијске моћи (Фото: Викимедија)

Повећање ће удвостручити, на пет милиона, број домаћинстава у Енглеској која живе у „енергетском сиромаштву“, то јест која издвајају најмање 10 одсто својих укупних примања на рачуне за енергију, показује анализа независне аналитичке фирме „Резолушен фондејшен“.

„Ово је највећи шок цена енергије у живом сећању“, рекао је Адам Скорер, извршни директор Националне енергетске акције, добротворне организације за борбу против енергетског сиромаштва.

Каже да су рачуни Британаца већ порасли за 12 одсто, прошлог октобра, последњи пут када је горња граница цена била прилагођена, након што је глобална криза у снабдевању природним гасом подигла велепродајне цене на рекордне нивое, преноси Политика.

Удвостручене цене хране у Турској, инфлација преко 60 одсто

Инфлација у Турској је премашила 60 одсто а цене хране у тој земљи су удвостручене, изјавио је амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић и додао да су грађани веома незадовољни због поскупљења.

„Поскупљења су и за нас странце који живимо у Турској више него очигледна, а овдашња роба је постала скупа и у поређењу са ценама другде у Европи“, рекао је он за ТВ К1.

Марковић је навео да су поскупеле свакодневне потрепштине, као што је кућна хемија, храна, посебно месо, које је и иначе у Турској увек било скупље него код нас, а сада је та разлика још већа и месо је, према његовим речима, сада мање доступно ширим слојевима грађана.

Као веома важну чињеницу за тренутни стандард Турака навео је чињеницу да велики број грађана, више од 40 одсто, прима минималне плате.

„Минимална плата се уназад осам година усклађивала сваког 1. јануара са инфлацијом за претходну годину и била је увек између 330 и 350 евра. Ове године се први пут десило да је прописана минимална нето зарада око 270 евра“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима у турским радњама нема несташица, а једина роба које није било довољно било је сунцокретово уље, али је интервентним увозом 30.000 тона из Русије тај проблем решен.

„Проблем је, међутим, куповна моћ грађана која је рапидно опала у односу на претходне године“, истакао је Марковић.

Када је реч о ценама горива, навео је да је гориво у Турској и иначе јефтиније него, рецимо, код нас и да се пре украјинске кризе продавало по 85 до 90 евроценти, али да је сада поскупело на 1,30 евра односно 1,35 евра колико кошта литар дизела.

Марковић је навео да је Турска потпуно зависна од увоза гаса и да је он за домаћинства поскупео 100 одсто у односу на децембар, што је велики удар на кућне буџете, јер се у овој земљи за кување мање употребљавају електрични шпорети већ се обично кува на шпоретима на гас.

Оценио је да грађани за сада немају поверење у мере које влада предузима ради стабилизовања тржишта и да су се резултати тек очекивали, али да се онда појавио нови проблем због ситуације у Украјини, а то је да ће туристичка сезона бити много лошија од оне на коју се рачунало.

„Од 15 милиона туриста очекиваних у овој сезони, 50 одсто су западни, а остало су туристи из Украјине и Русије. Очекивало се да из Украјине дође два и по милиона људи, што се неће десити, а из Русије шест милиона, а реално је очекивати да дође око милион“, навео је Марковић, преноси Танјуг.

Када је о Русима реч, указао је да основни проблем није у томе да ли они могу или хоће да дођу на летовање у Турску већ у томе што руске туристичке агенције имају авионе који су у лизингу, осигурани код међународних осигуравача, а са њима сада не могу да изађу из земље.

У таквој ситуацији као ослонац остаје турски авиопревозник Туркиш ерлајнз, који је осигуран у Турској, међутим Марковић указује да турска компанија нема капацитет да превезе толики број туриста.

Зато се туристичка привреда преоријентише на запад и на наше тржиште, за које су, тврди амбасадор, цене аранжмана снижене за 20 одсто у односу на прошлогодишње.Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. InDIREKTni pozdrav od MEDVEDA Ruskog.

    Sličan pozdrav dolazi „uskoro“ od PANDE Kineske.

    Što bi rekao moj deda Dragomir:

    Ne čačkaj medveda, a pogotovo DVA.

Оставите коментар