Амбасада Украјине: У руском нападу оштећен манастир Успенска лавра

Према саопштењу, Свјатогорска Успенска лавра Украјинске православне цркве Московске патријаршије је манастир у Свјатогорску, у Доњецкој области, о којем први писани помен датира из 1526. године

Фото: svlavra.church.ua

БЕОГРАД – Украјинска амбасада у Србији саопштила је данас да је у ваздушном удару руских снага у суботу оштећена највећа православна светиња на истоку Украјине Свјатогорска Успенска лавра.

Како се наводи у саопштењу, авионска бомба експлодирала је 50 метара од моста који повезује десну и леву обалу реке Северски Донец, а који се налази поред улаза у Свјатогорску лавру.

„Од страшне силине ваздушног удара поломљена су стакла на Успенском саборном храму и Покровском храму”, наводи се у саопштењу украјинске амбасаде.

Наводи се да је такође погођена и гостионица лавре, у којој се, наводи се у саопштењу, тада налазило 520 избеглица, од којих 200 деце.

„Неки су повређени од разбијеног стакла са прозора. Сви који живе у манастиру су након напада провели ноћ у подрумима”, наводи амбасада.

Према саопштењу, Свјатогорска Успенска лавра Украјинске православне цркве Московске патријаршије је манастир у Свјатогорску, у Доњецкој области, о којем први писани помен датира из 1526. године.

Фото: Амбасада Украјине у Србији

Амбасада подсећа и на саопштење митрополита кијевског и целе Украјине Онуфрија који је у четвртак, између осталог, поручио да се у свим црквама и манастирима Украјинске православне цркве настављају појачане молитве за што скорији мир и престанак крвопролића.

„Ми доследно позивамо на мирно решавање сукоба кроз дијалог. Рат је најгори грех на свету. Рат нас тера да на другу особу не гледамо као на икону Божију, већ као на непријатеља кога треба убити. Стога нема оправдања за оне који започињу ратове”, навео је митрополит Онуфрије.

Он је, такође, позвао на обезбеђивање хуманитарних коридора за евакуацију цивила и затражио да се “покаже људско саосећање и хришћанско милосрђе, те организују изручења рањених и размене ратних заробљеника”.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 13. 3. 2022)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар