Митрополит Јоаникије: Црна Гора пројектована да буде мала Украјина

Догађаји у Украјини су последице безбожништва које се тако било укоренило. А то нам не делује непознато: и код нас је много подела и завађа, упозорио митрополит црногорско-приморски

Митрополит Јоаникије (Фото: Јутјуб)

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на Недељу Православља, уз саслужење подгоричког свештенства Свету службу Божију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У литургијској беседи он је многобројним верницима рекао да Недељу Православља зовемо и Чистом недељом.

„Није случајно, зато што смо у току ових првих дана поста чистили и своју душу и своје тело постом и молитвом да би у нама засијало лик Божји, да бисмо очишћени својом душом, срцем и мишљу били способни, пријемчиви да се у нама огледне само лице Божије по којем смо створени, по слици и прилици Божјој, по икони Божјој”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсетио је да је данашњи празник установљен поводом победе Православља, иконопоштовања над иконоборцима и идолопоклоницима.

„Јер, за православну веру је карактеристично то да верује у оваплоћење Христово, у Његово истинско очовечење, у очовечење и оваплоћење Сина Божијега, самога Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Иконоборци су говорили, оправдавали своју злу науку да је Бог невидљив и да га зато не можемо сликати”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да је данашњи празник – празник Божије лепоте, Божије светлости и Божијег савршенства.

„Исповедамо да је православна вера таква да она увек ствара, да обнавља, да улепшава, да препорађа, да нас чини јаким и добрим, да усавршава у нама сваки дар који смо од Бога примили. На шта би личили наши храмови да их не украшавамо и не улепшавамо. А улепшавамо их и украшавамо да би вечна слава Божија засијала кроз ликове светих које сликамо. И тако исповедамо и оваплоћење Христово и Његово страдање и смрт и васкрсење. Тако исповедамо и наше спасење”, рекао је он.

Рекао је да та дуговремена борба Православља с иконоборцима у много чему подсећа на борбу Православља с атеизмом, комунизмом, са безбожним идеологијама нашег времена.

Митрополит Јоаникије: Црква не дијели народ на Србе и Црногорце

„И та борба траје, ево, преко стотину година, откад је то зло дошло нама из Европе, из протестантске Европе – то зло безбожништва, атеизма и комунизма. И ево та борба траје и понела је премного жртава. Замислите само колико у Русији, а нажалост и код нас. И код свих словенских народа. И надамо се да ће, као што је иконоборство морало да узмакне и престане, тако и комунистичка безбожна идеологија устукнути пред Православљем. Јер, Православље има лепоту, има истину, има правду, има милост, има човештво, богољубље и човекољубље. И то је наше оружје с којим се боримо и војујемо”, казао је Владика Јоаникије.

Додао је да ми православни верујемо да пред тим оружјем не може нико одолети.

Рекао је да су догађаји у Украјини последице безбожништва које се тако било укоренило.

„Многи светски мешетари су, наравно, ту гледали свој интерес. Као што видите, премного је лажи. Ми морамо да саосећамо са православним народом у Украјини, пре свега да се молимо Богу за тај народ, који се, нажалост, међусобно завадио. А то нам не делује непознато: и код нас је много подела и завађа. Па и Црна Гора је пројектована да буде мала Украјина”, упозорио је Митрополит Јоаникије.

Поручио је да се нада да ће се стање у Украјини брзо смирити.

„Данас је најтеже Украјинској православној цркви, нашој браћи коју предводи Блажењејши Митрополит Онуфрије. То је канонска Црква која је у јединству са Московском Патријаршијом и са свим другим Православним Црквама у васељени. Њима је најтеже”, рекао је Владика.

Наоружана група заузела манастир Украјинске православне цркве Московске патријашије

Позвао је верне на прикупљање помоћи православној браћи у Украјини, што су они чинили већ у току данашњег богослужења.

„Тамо су дубоки корени Православља. Тамо је велики ослонац целог Православља. И сви православни треба да се моле да дође до мира у братској Украјини”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Након Литургије, храм је опходила празнична литија с иконама, а онда је, по традицији прослављања празника, прочитан Синодик Православља.

Опрема: Стање ствари

(Правда/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 13. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. В. Преосвештенство: ЦГ јесте мала Украјина, само због брдског мутавог самомесијанства (које се огледа и у Вашој самоласкавој квалификацији), није успела, као ни никад у историји, да оствари нити једну од три ставке које квалификују озбиљну украјинизацију: ни Ослобођење, ни Спасење, а поготово ни Одмазду.

  6
  3
 2. Зашто се зове Украјинска православна црква Московске патријаршије? Зашто се не зове једноставно Руска Православна Црква, ма где се налазила? Свештенство само на индиректан начин поспешује, иницира и даје импулс идеји о каквом цепању! Јер ако се каже „Украјинска православна црква Московске патријаршије“, увек ће се наћи неко који ће рећи у стилу:“Хоћемо Украјинску православну цркву, независну од Москве, шта ће нам Москва?“ Па и Милови министри у Црној Гори су се залагали за Црногорску православну цркву, независну од СПЦ, зар не? Чувено им је било: „Хоћемо Православље, а не Србославље!“.
  На сву срећу Путин не слуша овакве владике типа Јоаникија, него је прави хришћански ратник у правом смислу те речи! Лансирана је даље позната прича од такозваних „духовника“, заправо највећа глупост о каквом доласку руског цара, и то са циљаном маргинализацијом искрених бораца за Божију правду попут Путина, и наравно са циљаним заглупљивањем људи, који треба да игноришу сваког ко није „ЦАР“. Опасна ЛАТИНСКА ПРЕВАРА!

  16
  4
 3. Vi ste isto Mitropolite deo onih koji predadoste deo SPC, naslednicima Broza. Na fotografijama, vidim da ste neizmerno raspolozeni.

Оставите коментар