Политика: Дритан Абазовић изједначио статус СПЦ и тзв. ЦПЦ

Мандатар за састав Владе Црне Горе у платформи изједначио СПЦ и НВО ЦПЦ тако што је написао да се „те две верске заједнице осећају дискриминисане, што није добро за демократско друштво”

Фото: Скупштина.ме

ПОДГОРИЦА – Мандатар за састав Владе Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је принципе на основу којих ће његов кабинет владати, али и измењену верзију јавних обећања кад је реч о коалиционом уговору с партијама које ће узети учешћа у формирању мањинске владе.

Седница Скупштине Црне Горе на којој би требало да се изабере 43. и прва мањинска влада вероватно ће бити одржана у наредних петнаестак дана, након што Абазовић Скупштини достави састав будуће владе уз потписе подршке 49 посланика.

Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта, одмах је поручио Абазовићу: „Уколико мандатар за састав нове владе Дритан Абазовић стварно жели добро Црној Гори, ја га позивам да врати мандат и да се формира техничка влада, у коју ће ући сви, а уколико Ервин Ибрахимовић, потпредседник парламента, закаже седницу, добиће кривичну пријаву.”

Црна Гора: СНП иде у мањинску Владу

Свако друго решење политичке кризе које има за циљ политичку корупцију, како је рекао, повод је да заједно с Демократском Црном Гором Демократска народна партија формира организациони одбор протеста, „који ће окупити људе и довести до критичне масе која ће их натерати да прихвате ове захтеве”.

Мандатар Абазовић поручује да треба што пре формирати проевропску владу. Као свој велики политички успех види спремност Социјалистичке народне партије да уђе у мањинску владу.

„Та одлука СНП-а је велики корак ка помирењу у Црној Гори, јер готово 30 година нико није могао да их убеди да буду део власти.”

Након што је добио прилику да буде мандатар, Абазовић је у делу платформе о којој се у јавности говори, али нигде није званично обелодањена, изједначио статус Српске православне цркве (СПЦ) и невладине организације Црногорска православна црква (НВО ЦПЦ) на начин што се, како је рекао, „те две верске заједнице осећају дискриминисане, што није добро за демократско друштво”.

Дритан Абазовић (Фото: Спутњику уступила Влада Црне Горе)

Темељни уговор са СПЦ, ако буде потписан, како је рекао, мора бити у складу с Уставом и законом, јер такав документ, ако није законит, не може проћи секретаријат владе за законодавство. Абазовић више није категоричан као пре коју недељу, кад је саопштавао да се попис становништва „мора одржати јер је то законска обавеза”.

У платформи за формирање европске владе, према наводима појединих подгоричких медија, наведено је да ће попис становништва бити одржан само „уз консензус свих потписника”. То што је уставна обавеза изгледа да сада више не обавезује Абазовића, већ би консензус да буде јачи од Устава Црне Горе и Закона о попису становништва.

Резолуција, за сада неформална, а касније обавезујућа само за њене потписнике, предвиђа да „сваки члан владе мора имати јасан став о агресији Русије”.

Мило Ђукановић и Дритан Абазовић: Одлуке Русије о Доњецку и Луганску нарушавају међународно право

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић за „Политику” каже да су само избори, у оваквим приликама, инклузиван процес, а све остало је нелегитимно и угрожавање стабилности Црне Горе.

„Ниједан од актера саге о новој мањинској, техничкој, инклузивној влади нема капацитет да, појединачно или збирно, води државу у најизазовнијем времену у последњих неколико деценија”, каже Даниловић.

Горан Даниловић: Чудесна победа у плитком брлогу

За Демократски фронт и Демократе, формирање мањинске владе представља прекрајање изборне воље грађана од 30. августа 2020. године, кад је након 30 година владања смењена Демократска партија социјалиста лидера Мила Ђукановића, који сада креће у нову „офанзиву” повратка на власт.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. #fUÇKoff
    #fURAoff
    #BritainAbazi

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading