Машинерија лажних вести: Којо украјински генерал, Бјела Рус који је спалио село, „син Драган“ погинуо као херој Украјине

Ненад Окановић, познатији као „син Драган“, постао је Олексиј Степаненко Оканович, украјински херој који се жртвовао и разнео мост у Харкову

Фото: Спутњик/Снимак екрана

Никола Којо, Драган Бјелогрлић, Милош Биковић, Радош Бајић, Ненад Окановић, Сека Алексић, Кристијан Голубовић, па и Чак Норис, променили су имена, зграбили пушке и отишли у жариште сукоба у Украјини да „бране ту земљу од агресора”. Ако вам то звучи нестварно, одлично, зато што тако и јесте, иако се по друштвеним мрежама тврди супротно.

Док трају криза у Украјини и западна медијска пропаганда против Русије, претежно домаћи корисници друштвених мрежа сликама и описима представљају махом српске јавне личности као украјинске хероје који се боре против „агресора” или су рањени или погинули у биткама на истоку Европе.

Упркос томе што је већина тих фотографија објављена из забаве, неки су их схватили сасвим озбиљно, па су се, ни криви ни дужни, наши глумци, певачи, политичари, чак и ријалити звезде, нашли у средишту препирки на интернету, јер су њихове фотографије подељене даље више десетина пута.

Тако је Никола Којо на „Твитеру” постао Николај Којченко, генерал-водник који „кроз прозор посматра разорени Кијев”.

Драгану Бјелогрлићу је наденута улога „руског окупационог војника” који пије пиво након што је спалио једно село. Објављена слика је, као што можете да претпоставите, преузета из филма „Лепа села лепо горе”.

Радош Бајић представљен је као Радашин Раковски, „дух Кијева”, становник Житомира и командант украјинских ваздушних снага који је изашао из пензије да би се „борио против агресора”. „Срећан лов, добри господине”, написано је уз Бајићеву слику на „Твитеру”.

Ненад Окановић постао је Олексиј Степаненко Оканович, украјински херој који се жртвовао и разнео мост у Харкову.

Милош Биковић није променио националност, али је зато постао Алекса Ђурић, херој са Косова, који се са својом четом налази у харковској области. „Још увек нема јавне осуде из Србије нити НАТО-а. Ово је срамотно”, наводи се уз фотографију из предстојећег филма „Кошаре”.

Чак је и Чак Норис постао херој Украјине, Максим Норијенко, генерал-водник специјалних јединица који брани Кијев.

Објављена је и слика Секе Алексић у маскирној кошуљи, уз натпис: „Ова храбра жена помешала је црно и златно да камуфлира украјинске трупе и збуни руске освајаче, зову је Сестра Алексевич”.

Јутјубери Милош Милаковић и Даниел Ђукић постали су „два храбра хрватска волонтера који бране Мариупољ и Украјину”.

Ријалити звезде Кристијан Голубовић и Иван Митровић Биза представљени су као Алказур „Хусејн” Голубовичајев и Иван Бизанов.

Први је вођа „чеченског одреда смрти” који се ушуњао у Кијев и покушао да убије украјинског председника Владимира Зеленског, а други цивил који је блокирао пут са пет својих пријатеља како би спречио пролазак руског војног конвоја, због чега је упуцан у ноге.

Међу „украјниским херојима” нашао се и репер Сандокан МЦ, за ког се наводи да је „храбри украјински средњошколац који је дао живот да би одбранио своју мајку и сестру од руских војника који су упали у њихов дом у намери да их силују и убију. Усмртио је два војника голим рукама и упуцан је у груди током битке”.

Иако поједини корисници друштвених мрежа захтевају да се објаве легитимни извори информација које се нуде уз слике и наводе да су оне лажне, има и оних који су без поговора поверовали у њихову аутентичност и упутили саучешће и жаљење.

Притом, корисници који су поставили фотографије неодговорно не одступају од свог става да су оне праве, чиме само доливају уље на већ стравичну ватру и подстичу даље сукобе на друштвеним мрежама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

1 reply

 1. Машинерија лажних вѣсти?
  Убио ме Бог ако ишта разумѣм.
  Нѣко се сѣти да објави слику познате личности као украјинског хероја с коментаром таквим да само комплетни идиот или нѣко ко нѣје одавле то може схватити озбиљно, а камоли као вѣст, па макар и лажну. Услѣди низ штосева по истом калупу. Сви коментатори су из Србије, без обзира на то што махом опште на енглеском језику (енглески нѣ знам, нѣсам на твитеру, фејсбуку па ни вконтакте или телеграму, и нѣје ми све доступно; ко има све то, живаца и врѣмена нѣка ме исправи ако грѣшим, можда се на причу заиста упецао и нѣко са стране?). Изузетак је твит са Чаком Норисом, који је, изгледа, направио нѣки Македонац по задатој мустри.
  Коментара на све то зезање нѣма много, понѣгдѣ их уопште и нѣма. То јест – без будалаштине о „лажној вѣсти“ са дизањем прашине читава забава би остала нѣпримећена у широј јавности
  Хумор је, дакле, типично српски, шта год о њему мислили, и нимало на ползу Украјинцима, тачнѣје – њиховој власти
  Да у српској редакцији Спутњика имају имало соли у глави, овај БЕСПЛАТАН штос, по потрѣби модификован, потрудили би се да потуре тамо гдѣ су га и адресирали неуки српски твитераши. Али у тој редакцији очито нико никад нѣје уживао у хумору Монти Пајтона. Тешко да су и за Гогоља чули. А заје*анција је страшно оружје. Умѣсто тога, они праве буру, нѣпостојећу чак и у чаши воде, и реагују управо супротно. CNN-овски.
  Тако је то кад врло битан посао прѣпустиш дудуцима. По линији, никако вертикалној.

  13

Оставите коментар