Слободан Антонић: Дехуманизација Срба (и Руса) не слути на добро

Овакво денунцирање „рускоколонаша” и „Срба-путиноида” није баш пријатно, будући да су Срби тренутно једини „Руси” које САД и ЕУ могу да дохвате

Слободан Антонић (Фото: Александар Милачић/Спутњик)

Интервенција Русије у Украјини покренула је праву хистерију у медијима широм ЕУ и САД. Путин је одмах назван „Хитлером 21. века” (овде; в. овде и овде), поставши „лопов, разбојник, убица и лажов” (овде). Завладала је права „култура згражавања, која као олуја брише из јавности свако другачије мишљење – више се не разговара, већ згражава” (исто).

Хистерија се убрзо претворила у линч. Европа се вратила на средњовековну концепцију колективног кажњавања. Најављена је „заплена имовине руске елите” (овде), „финансијски рат против Русије” до „колапса руске економије” (овде), почело је отпуштање Руса који одбијају да осуде своју земљу (овде), раширило се „малтретирање деце руског порекла у вртићима и школама” (овде), покренуто је избацивање Руса из свих спортова (овде), па су чак и сироте руске мачке искључене из међународних такмичења и доделе педигреа (овде).

Санкције и за руске мачке – забрањено им учешће на међународним изложбама

У Србији су компрадори одавно преузели западну матрицу „демонизовања Русије и хитлеризације Путина“. И пре уласка руске војске у Украјину, Danas је, рецимо, имао наслове: „Крваве руке Владимира Путина” (овде), „Постоје реалне шансе да Путин постане осуђени ратни злочинац” (овде), или „Вечито лизање руског длана” (мисли се на Србе; овде).

Сада као да су све бремзе попустиле. N1 је у наслов ставио Чанково мудро запажање: „Путин почео напад истог дана када је Хитлер представио свој програм” (овде). Al Jazeera је, такође кроз наслов, истакла велеумно упозорење Милорада Поповића: „Московски фашизам прети западном Балкану” (овде). А Теофил Панчић је улазак у Украјину упоредио с инвазијом „на мирну Пољску 1939“ (хе-хе, јер Путин=Хитлер, намиг-намиг, гур-гур).

Томислав Марковић је, такође на Al Jazeeri, добио наслов којим је истакнута његова генијална синапса: „Ко се руга жртвама Сребренице, тај се радује и мртвима у Украјини” (овде). А држећи се исте конгенијалности, једна чланица ГО ДС-а, уз подршку своје странке (овде), затражила је у Danasu да се одмах „филм супержене Јасмиле Жбанић Quo Vadis Aida?” прикаже на РТС-у (овде). Јер, наравно, Руси=Срби, а Украјина=Сребреница.

Марковић се прославио и чланком „Смрт фашизму, слава Украјини!”. То је исто као да је рекао „Смрт фашизму, за дом спремни!”, пошто је „слава Украјини” лозинка под којом су укронацисти, током 2. светског рата, извршили геноцид над Пољацима и Јеврејима (в. овде 1:56:05-1:56:18). Марковић је „руски фашизам” и „повампирено кукасто зло” повезао с „овдашњим путиноидима” и „рускоколонашима”, поименице прозвавши Владимира Димитријевића, Ђорђа Вукадиновића и Емира Кустурицу – чији је ангажман у академском позоришту Руске војске изједначио с прикључењем „Вермахтовом позоришту, 1. септембра 1939. године, на позив Вилхелма Кајтела” (овде).

Најмаштовитији су, наравно, били колумнисти Peščanika. Један је одмах подвукао да су „Срби у Путину листом препознали свог Милошевића”, а како су Срби свагда „одобравали разарања Вуковара и Дубровника, три године бомбардовања Сарајева, стотине побијене сарајевске деце, геноцид у источној Босни, протеривање милион становника Косова”, сада су, ето, одушевљени што ће Путин „омогућити нашој врлој омладини да доврши ствар у Сарајеву и на Косову – зато је Србија листом уз Путина”. Уз упозорење да „руско министарство спољних послова у Европи и Америци успоставља тесне пријатељске везе са свим неонацистичким партијама и покретима”, као „српски неонациста” посебно је апострофиран Драгослав Бокан (овде).

Драгослав Бокан: Напади на мене – завист, неразумевање и увреде

Други Peščanikov коментатор, иначе украјински „књижевник”, устврдио је да „руски диверзанти у цивилним оделима улазе у мирне украјинске градове и тероришу их”, да се „Руси у нашим градовима појављују у белим лекарским мантилима, у униформама наших ватрогасаца и спасилаца, подмећу мине у цивилне зграде и заробљавају цивиле”, упоредивши то с „филмом Alien, кад непријатељ скаче на тебе из сваког ћошка, као зомби заражен непознатим вирусом”. „Ово је борба са зомбијима који су без разлога одлучили да нам униште животе”, закључио је овај објективни и поуздани коментатор нашег врлог Peščanikа (овде).

Још маштовитији је био Peščanikov књижевни теоретичар, иначе у тој мери стручан да се својевремено прославио приписујући (овде) Добрици Ћосићу речи његовог књижевног лика о Србима као патолошким лажовима (уп. овде). Он је сад оптужио београдски споменик Стефану Немањи да, ни мање ни више, „обележава и обзнањује постављање у вазалски однос (…) Србије у односу на петро-империју с истока Европе”. Тај споменик заправо је „камен-међаш једне петро-империје”, као и „други руски пројекти”, попут „помоћи Русије у завршавању цркве Светог Саве”. Peščanikov Шерлок Холмс подсетио је да су „дуго остали нејасни прави разлози Кустурициног промовисања” споменика Немањи, али сад кад је Куста позван за редитеља у руски Војни театар коначно је раскринкан „овај филмаџија, предузимач и самоуки урбаниста” (овде).

Још раније је Дејан Тиаго Станковић, у окупираном Нину, објавио „да су српски русофили заправо класична пета колона и потенцијални квислинзи, били плаћени или неплаћени” (овде). Сада је, видимо, почела и појединачна прозивка, која се – с НАТО чизмом у Београду – лако претвара у прављење спискова и трпање у камионе.

Уз то видимо и како се у атлантистички оквир антируске хистерије стављају и сви Срби. Јесте, не постоје геноцидни народи – само појединци, али Срби су, подучава нас Peščanik, поздрављали геноцид у Сребреници, испраћали тенкове за Вуковар цвећем, бирали Милошевића=Хитлера, а и сада навијају за Путина=Хитлера и Русе=фашисте, дакле ипак…

Овакво денунцирање „рускоколонаша” и „Срба-путиноида” није баш пријатно, будући да су Срби тренутно једини „Руси” које САД и ЕУ могу да дохвате. За разлику од овдашње компрадорске елите која за службу атлантистима уредно добија колонијалну ренту, Срби воле Русе првенствено о свом трошку. С Peščanikovim диктумом, међутим, да „Срби листом воле Путина”, на неки начин сви смо проглашени за осмог путника који се спрема да изнутра разори Балкан и ЕУ.

Таква дехуманизација Срба (и Руса) не слути на добро. Када чак и споменик првом Немањићу прогласите знамењем руског империјализма, после тога можете набедити било кога за било шта. У Србији, наново, „само камен није крив“ – поготово онај од ког су Срби правили своје цркве и своје споменике. Ради се, очигледно, на рушењу људи и симбола. И очекују од нас да све то само гледамо?

Текст је пренет уз дозволу редакције Правде

Наслов и опрема: Стање ствари

(Правда, 4. 3. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

8 replies

 1. Slobodan Antonić govori istinu (crno na belo).
  Zato ovaj komentar počinjem sa:
  JE SUIS RUSIA .

  Razlog. Da se svi podsetimo kako funkcioniše anglosaksonska imperija zla i laži, kada su u pitanju drugi koji „njih bezuslovno ne slušaju“.

  Francuski list Charlie Hebdo (Šarlo ebdo), je taj slogan
  koristio prvo za sebe pa onda je sav anglosaksonsko-katoličko-protestantski svet „primenio“ slogan svaki put kada bi poginuo neko od „njihovih demokratskih građana“, za tkzv.solidarnost i „mi smo sa vama“.

  Zbog aktuelne situacije, ističem Odesa 2014 godina
  48 ljudi (ne anglosaksonaca, ne katolika, ne protestanata i ne poslušnih pravoslavaca), je živo spaljeno u zgradi opštine u Odesi, od
  Ukro-Banderovaca, novih boraca za „demokratsku“
  Ukrajinu.

  Muk, tišina, ćutanje, satima,danima i godinama, kako
  Šarlo Ebdoa, tako svih medija u „demokratsko-anglosaksonskom-katoličko-protestanskom svetu“.

  Samo radi Francuske i Francuza. Setite se.
  Godine 1944 u Londonu pred iskrcavanje anglosaksonaca na Francusku, premijer Engleske,
  Vinston Čerčil kaže Generalu Šarlu De Golu, ovim rečima:
  Slušaj šta ti ja kažem, ili letiš naglavačke iz Engleske.
  De Gol mu odgovara:
  Imaš pravo da se osramotiš.

  De Gol je“izveo“ Francusku iz NATO-cizma, ali čim je
  umro, ponovo su „dobrovoljno“ ušli-vratili Francusku.

  Današnji premijer Engleske, Boris Džonson, je između ostalih „lepih“ želja upućenih Srbiji godine 1999 je
  rekao:
  Srbiju treba vratiti u kameno doba.

  On je tada bio NOVINAR.

  JA SAM RUSIJA.

  40
 2. Ништа нѣ слути на добро, али, зачудо, све ово доживљавам као огромно олакшање. Кад прѣдуги низ година – у који може стати читав живот – трпиш једноумље под заставом „плурализма“, често потпуно идиотска поповања о свему и свачему, безочно мешетарење у свѣм областима која доносе добит, – и то од ликова за које знаш да иначе нѣсу способни „ни вола у гујицу убости“, али нѣмаш начина да им икако одговориш, јер је сав јавни простор или прѣтплаћен или једноставно отет у корист баш таквог профила људи, па уколико желиш да се по савѣсти бавиш својим послом, то мораш радити џабе или на своју штету, умѣсто да за уложени труд примиш пристојну надокнаду, – кад се, дакле, све то накупи, онда се и овако разобручено зло може примити с олакшањем. Наравно да остаје и жал због општег суноврата, нѣсрѣће, распада, дивљачког гажења свѣх врѣдности; остаје и природан, људски страх; али ти си те нѣсрѣће и страхове већ проживѣо у себѣ, па те нѣ могу обузети толико да западнеш у очајање или безумље.

  Управо то се догађа нѣсрѣћницима којима се бави Антонић. Привид личне самоувѣрености, достојанства, па и основног кућног васпитања прсао је као мѣхур од сапунице. Више нѣ знају гдѣ ударају, причају којештарије лишене смисла и елементарне логике, своју вапијућу нѣписменост више и нѣ покушавају да прикрију. У сваком њиховом гесту осѣтиш животињски страх за свој мали животић. Засад само реже и сикћу, чиме показују да су спремни и на прави злочин, ако им се за тако нѣшто укаже прилика. А указаће се им се ако успѣју да вас заварају својом накострешеношћу, па у њима нѣ виде оно што они заиста јесу: испрѣпадани слабићи, сѣцикесе и чанколизи, којима се руши свѣт у коме су навикли да паразитирају. Таквима је опасно само окретати леђа.

  30
 3. Отровани

  Отровани
  Испрепадани
  Дресирани
  Поткупљени

  Пљују
  Увис
  Према
  Богу

  Поносно
  Плутају
  Бујицом
  Фекалија

  Момчило

  24
 4. @Момчило

  Поносно
  Плутају
  Бујицом
  Фекалија

  Срчу
  Мртву
  Воду
  Залажу
  Мртвим
  Крувом
  Своји
  На
  Своме

  Вилама
  Растурени
  Гумном
  Гнојиво
  Које
  Ровци
  Не рове
  Отровано

  Праштајте добри Момчило, покварих Ваше врле версе јер усудих се да надовежем…

  14
 5. Како најбрже уништити један Народ?
  Поставити идиоте на чело државе и Цркве.

  или ова народна,
  „Од свих непријатеља, домаћи је најгори.“

  Регулаторне смернице власти усмеравају мишљења већине,
  одржавајући се лажним јавним признањем и прихватањем,
  преко јавних медија, лажних ауторитета, њихових мишљења, полемика ..
  предвиђања и „статистика“.

  ###
  „Широм света, суочени смо са монолитном и немилосрдном завером која се
  првенствено ослања на тајна средства за ширење своје сфере утицаја, на
  пенетрацију уместо инвазије, на субверзију уместо избора, на застрашивање уместо
  слободног говора, на партизане ноћу уместо војске током дана.“

  „То је систем који је искористио огромне људске и материјалне ресурсе за изградњу
  кохезивне машине високих перформанси која комбинује војне, дипломатске,
  обавештајне, економске, научне и политичке операције. Његове припреме вребају,
  а не објављују се; његове грешке вребају, а не пише у насловима; његове
  несугласице су ућуткане, а не похваљене. Ниједан трошак није доведен у питање,
  ниједна гласина није штампана, ниједна мистерија није откривена.“
  – Председник Ј.Ф. Кенеди
  27. априла 1961, Удружењe издавача новина
  ###

  Сви стручњаци у држави су већ давно замењени идиотима и комесарима који се
  не држе закона и права (која махом ни не познају), већ верно служе и испуњавају
  све налоге и наредбе, само свом краљу који их је и поставио.
  Политичари, научници, академици, лекари, извршна власт.. преображени су у једну
  велику и безличну дружину дворских луда и музиканата, који ће за пар новчића
  играти и свирати, само како им уврнути краљ заповеда.

  Што је луђа и снажнија заблуда, то су очајнији они који деле ову заблуду,
  покушавајући да физички промене стварни свет око себе како би поново створили
  своје унутрашње лудило у умишљеном физичком свету.
  Дакле, оно што се јасно да приметити је екстремна ментална болест тих бирократа,
  који своје унутрашње лудило пројектују на свет око себе.
  То је нека врста психолошког „украшавања“ света или вапајући покушај
  усклађивања спољног света са унутрашњим лудилом.

  Закључци из досадашње „новонормалне“ дресуре или тортуре којој смо сви изложени.

  Нико неће доћи да нас спаси нити то треба да очекујемо.

  Постављени властодржци су већма глупи, безобзирни примитивни издајници
  и сурови тирани.

  Свако даље трпљење и подношење тортуре, напредоваће ка још чвршћој тиранији.

  Наша једина права која можемо задржати и остварити су она, за која смо спремни
  да се боримо.

  „бити добро прилагођен дубоко болесном друштву није показатељ здравља.“
  Krishanmurti

  Прво и основно, ако желимо да вратимо темеље праведног и здравог друштва,
  ови „изузетни кретени“ који су узурпирали власт, морају бити склоњени.
  То је једини начин да се вратимо на „старо нормално“ и повратимо своје животне
  токове на пут здравог, разумног и просперитетног обстанка друшва.

  Ако што пре то не учинимо, онда је као дан јасно да нас ускоро очекују
  „наредне мере“ које ће бити још оштрије и још погубније, а наши ионако већ тешки
  и туробни снови ће бити још страшнији и немирнији и претвориће се
  у сваконоћне море.

  ###
  Ово је оснава и једино решење за излазак из рупе у коју смо упали.
  Дакле избор постоји, само га треба спровести.
  ###

  Srbin koji pamti:

  „Setite se.“

  Можда кључна реч у ово време.

  11
 6. Истина ослобађа,
  о Украјини и глобалном систему

  https://stormhaven.blog/2022/01/20/liberal-support-of-fascism-in-ukraine-is-the-danger-to-canadians-not-russia/

  ширите даље

 7. Да, добро је да је професор Антонић ово истакао, на жалост не само бедни сорошоиди, него и многи неупућени патриоти међу Србадијом, не знају да је парола „Слава Украјини“ у ствари парола бандероваца-укронациста из Другог светског рата, истоветна суштински оној коју су усташки клеронацисти узвикививали у покличу „За дом спремни“. Тако да су сорошоиди прочитани, никаква пропаганда не може прикрити њихов наводни антинацизам и антифашизам, јер на делу показују да су неонацисти…

  17
 8. @Зоран Николић (Ваљево)
  Хвала Зоране. Изврсно се уклапа.

Оставите коментар