Политика: Руска трка са временом

Руси су постали апсолутни владари неба над Украјином и то је можда кључ у успешном привођењу овог рата у корист Москве

Напуштена руска возила (Фото: Инстаграм)

Руска војска покушава да циљеве у Украјини оствари путем „блицкрига“. Муњевити рат који су осмислили немачки генерали уочи напада на Пољску 1939. године подразумева употребу ваздухопловства, механизације и брзог напредовања. Крупне снаге непријатеља и градове, трупе у напредовању заобилазе а са тачкама отпора касније се баве јединице у другом ешалону.

Исти принцип ратовања су применили и Американци у Заливском рату.

Али, за разлику, од снага којима је командовао Шварцкоф, Руси данас имају веће изазове. Како се до сада показало, Украјинци се не предају као Ирачани због чега је већи део украјинске војске сачувао борбену способност. Руске ударне трупе које су продрле дубоко на запад сада се суочавају са непријатељем који пресеца линије снабдевања. На друштвеним мрежама све је више снимака уништене руске технике, обележеном латиничним словом Z. На једном снимку види се колона камиона код Херсона, која је уништена турским беспилотним летелицама „барјактар“.

Игор Стрелков: Успорено напредовање руских трупа у Украјини

Очигледно је да су највећи успех постигли руски клинови који су стигли из Белорусије. Украјинци очигледно нису одатле очекивали напад тако да је највећи део трупа остао на истоку и југу, према Доњецку, Луганску и Криму. Ипак, тај успех са севера неће донети превагу у овом рату. Руси могу и да стигну на обод Кијева али шта даље. Градска борба је ноћна мора за сваку војску. При чему, помоћ коју најављују западне земље, да ће Украјини испоручити противоклопне системе, могла би из основа да измени слику на терену.

Руси су постали апсолутни владари неба над Украјином и то је можда кључ у успешном привођењу овог рата у корист Москве. Руски јуришници Су 25 могу да паралишу путеве и снабдевања са запада. То је од кључне важности јер осим противоклопних система Немачка је најавила да ће послати ракете „стингер“. То су оне ракете којима су Талибани уништавали хеликоптере СССР-а у Авганистану и које би сада могле да Русима ускрате ваздушну премоћ. Због тога, ако жели брзи крај операције, Руска војска мора у наредним данима да Украјини затвори путеве снабдевања са запада и натера трупе на истоку, које су остале без дотура муниције и хране, да се предају.

М. Лакић

(Политика, 27. 2. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading