Игор Стрелков: Успорено напредовање руских трупа у Украјини

Напредовање руских трупа је успорено, али се и даље дешавају континуирани оперативни успеси у низу области. Нема основа да се пропагандно говори о „растућој паници” и „поразу руских трупа” – они су неосновани

Игор Стрелков (Извор: Фејсбук страница Печата)

Преносимо вам најновију анализу Игора Стрелкова о стању на фронту:

 • У Харкову су у току уличне борбе. Руским трупама је тешко, јер:
 1. Авијација и артиљерија се не могу и неће масовно користити у густо насељеним градским блоковима, док непријатељ има и користи тешку опрему.
 2. Укупан број снага укључених у операцију је ограничен, док непријатељ има на располагању не само бројне регуларне трупе, већ и територијалну одбрану која добро познаје град и задаје ударе из заседе.
 • За сада је преурањено говорити о томе да се град стави под макар и делимичну контролу.
 • Ни Суми, ни Херсон, ни Бердјанск, ни други блокирани велики градови се још не рашчишћавају, а мало је вероватно да ће њихово рашчишћавање почети данас. Недостају додатне снаге.
 • Као што сам јуче писао, Мариупољ је припремљен за одбрану у режиму „тврђаве” – у њему су остављене релативно велике снаге „националистичких батаљона” и јединица Оружаних снага Украјине. Мариупољ би требало да нападну (у јуришу) снаге ДНР, а то ће бити изузетно тешко, с обзиром на значајне губитке које су регуларне снаге Доњецке пешадије већ претрпеле у биткама. Мариупољ још није био блокиран у тренутку писања текста (или се то не зна). У области Волновахе се настављају борбе.
 • Одушевљење појединаца да је „још само 100 километара остало до опкољавања целе групације Војске Украјине у Донбасу” је помало смешно. Непријатељ још није поражен, а ових 100 километара може се прелазити доста дуго… Надајмо се да ће због масовне употребе авијације бити могуће „затегнути омчу” што је могуће чвршће и ипак затворити „котао” у блиској будућности – све док Војска Украјине није из њега повукла своје главне снаге у Дњепропетровск.
 • Запорожје још није блокирано.
 • У близини Кијева – воде се битке од оперативног значаја, без дубоких продора, али са напредовањем и са намером да се припреме за даљу офанзиву блокирања Кијева са запада (док је град блокиран само са северозапада). Задатак није лак, јер се приградска села дуж путева спајају једно са другим и борбе се морају водити практично у урбаним срединама.
 • Са истока, јединице „централног фронта” постепено се приближавају граду, али им је остало још неколико десетина километара до границе града.
 • У близини Николајева – ситуација без значајних промена.
 • Напредовање руских трупа је успорено, али се и даље дешавају континуирани оперативни успеси у низу области. Нема основа да се пропагандно говори о „растућој паници” и „поразу руских трупа” – они су неосновани. Оружане снаге Украјине трпе велике губитке и принуђене су да се повуку, остављајући „тврђаве-гарнизоне” у нади да ће успети да прикаче велике руске снаге и угасе темпо напредовања.

Игор Гиркин, познатији под псеудонимом Игор Иванович Стрелков – био је први министар Одбране ДНР. У својој каријери је ратовао у Предњестровљу, у Босни на страни Војске Републике Српске, у Чеченији и у Донбасу. Он је данас пуковник ФСБ у пензији. Бави се војном аналитиком, пише за разне интернет портале.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Печата, 27. 2. 2022)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

5 replies

 1. @”Укупан број снага укључених у операцију је ограничен, док непријатељ има на располагању (…) Недостају додатне снаге.”

  -Ovo je zaista cudno, skoro zabrinjavajuce, i ne znam cime se moze objasniti.
  Losa pocetna procena?

 2. Ко верује овом шарлатану и преваранту Стрелкову?
  Пропаганда је чудо невиђено. Помоћу ње се изгубљен рат претвара у добијен – најбољи доказ за то је онакј комичар од украјинског “председника” Зеленског.
  Његова пропаганда је пример гротескне пропаганде – далеко “више” од Стрелкова! По овом комичару (а те податке је данас пренео и српски Информер) Руси су изгубили скоро 50 авиона а Украјина 19, десет пута је више мртвих Руса него Украјинаца, Руси изгубили на стотине тенкова а украјинска деца се играју на њиховим, итд., итд…

  Глупости до глупости! Чуј, Зеленски и Информер пребројали уништене руске авионе и тенкове! Од њихове “истине” ниједном Украјинцу неће бити боље.

  Слична је ситуација и са “војним аналитичарем” Игором Стрелковим (право име му је Игор Гиркин) – који пише “извештаје” и има “прецизне” податке – које вероватно добија директно са “својих” сателита.
  Стрелков је мало лукавији од Зеленског и пише тако да изгледа да је стручан и да има тачне податке.

  Иначе преварант Стрелков (Гиркин) се 2014 у Донбасу на превару (уз помоћ локалних превараната) прогласио за главног команданта Доњецке народне републике (ДНР). После катастрофалних грешака у “руковођењу” ратним операцијама ДНР изгубила Горловку и Славјанску. После тога су га најурили са Донбаса, јер се испоставило да је он стручњак за ратовање као Остап Бендер за шах.

  И не само то! Стрелков се показао и као велика кукавици и бици за Славјанск када је побегао са јединицом! Он је стално био на граници криминала (био је чак и у РС 1992.) и нема никаквих шанси да има релевантне војне податке у овом рату. Једноставно, човек измишља “извештаје” користећи неке западне портале а можда добија податке директно са Бироа рада где добија социјалну помоћ. Иначе је противник Путина.

  Руска операција у Украјини се одвија по плану и не може брже јер руска војска настоји да максимално заштити цивиле. У сваком случају Русија ће разоружати Украјину и успоставити зону безопасности. Звучи парадоксално али Путин заслужује Нобелову награду за мир, јер је интервенцијом у Украјини спречио Трећи светски рат, који би се десио кроз неколико година – после уласка Украјине у НАТО!

  Др Миодраг Кулић

  16
 3. Поштовани господине Кулићу, слажем се са сваком речју коју сте написали, Стрелков је и преварант и дилетант.

  Имао бих једно питање – на телеграм каналу #РусскийШёпот један од Руса који живе у Немачкој наводи да многи власници руских продавница, као и власници аутомобила са руским таблама, имају проблеме. Остављају им претеће поруке, смеће по аутомобилима и тсл. Је л’ имате неку информацију више о томе?

 4. Поштовани господине Јоване
  Не знам за такве случајеве, али је то сасвим могуће! Немачка одавно није демократска држава и понаша се силеђијски према слободно мислећим људима – и свим онима који не следе идеолошке “препоруке”. То се јасно видело у време “пандемије” короне, када су немачки политичари и многи други вршили ужасан притисак на невакцинисане. Увели су 2Г правило, где само они који су примили вакцину (и то само у року од 6 месеци) и они који су прележали вакцину (3 месеца) могу да улазе у све јавне објекте, док су невакцинисани могли само у самопослуге, апотеке и болнице.

  Доживео сам своју 1933. Да није Путин повео оправдани рат у Украјини, невакцинисани би у Немачкој и Аустрији били потпуно изоловани и малтретирани и морали би свака 3 месеца да плаћају казне од 600 евра! Тим поводом написао сам писмо протеста Немачком Бундестагу (2 пута) и Европском парламенту, и послао сам га многим новинама и политичарима – https://www.koreni.rs/kuda-srljas-evropo-mengeleoidi-su-te-opet-zajasili/, и то је негде записано јер су неке формулације биле оштре и вредне за фијоку. А када дође време погрома стићи ће ми “рачун на наплату”. Јер у Немачкој се демократија укида веома лако и брзо уз велику подршку народа – тако лако да је колико сутра могуће, да не само Руси, већ и русофили допадну “установе за преваспитавање и небески транспорт”. “Не стигнеш чак ни да видиш смрт.”

  Али, од недеље је почео невиђен лов на виђеније Русе у Немачкој – уверен сам да ће им бити забрањен улазак не само у кафиће, … Данас (јуче) је градоначелник Минхена, Дитер Рајтер, дао отказ главном диригенту Минхенске филхармоније Валерију Гергијеву јер је “одбио да осуди руску агресију и јер је Путинов пријатељ.” И све европске музичке институције су дале отказ овом чувеном диригенту! Цела Европа се фашизовала.

  Немачка је предодређена земља за поновну фашизацију – можда и бруталнију него ону над Јеврејима. Дубоко сам се разочарао у њу и напустио бих је одмах. Али, како оставити великку породицу и кукавички побећи?!

  Децу у школи подучавају да гледају само АРД и ЦДФ јер се само тамо говори истина! Чувајте Србију која је и овако израњављена тешким путем кроз светску историју једна од мало оаза демократије у односу на лажну и лицемерну демократију на Западу. Чувајте Србију а свакако и оне с којима се не слажете – тако ћете сачувати и себе и Србију.

  Др Миодраг Кулић

  11
 5. @Др Миодраг Кулић

  Честитам на коментару. Ове реченице ваља поновити:

  “Чувајте Србију која је и овако израњављена тешким путем кроз светску историју једна од мало оаза демократије у односу на лажну и лицемерну демократију на Западу. ”

  “Чувајте Србију а свакако и оне с којима се не слажете – тако ћете сачувати и себе и Србију.”

Оставите коментар