Милорад Грчић поднео оставку на место директора ЕПС и поручио да Зорана Михајловић уништава енергетски сектор

У писму оставке Грчић упозорио премијерку на то да министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић води у пропаст енергетски сектор

Милорад Грчић (Извор: Пламен)

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић поднео је неопозиву оставку на ту функцију и о томе писмено обавестио председника Србије Александра Вучића и председницу Владе Србије Ану Брнабић, сазнаје Танјуг.

Грчићеву оставку после низа крупних проблема у производњи електричне енергије у Термоелектранама Никола Тесла у последњих месец дана најавио је крајем године председник Вучић.

У писму упућеном премијерки, Грчић објашњава да је најпре писао председнику јер је, како каже, и посао вршиоца дужности директора Електропривреде Србије, али и политички ангажман и чланство у Српској напредној странци прихватио искључиво због Александра Вучића, чврсто верујући у његове идеје.

„Не знам никога ко није грешио и проблеме који постоје, али и успехе које смо остварили, могу набрајати данима. Уместо тога, као одговоран и честит човек, подносим своју оставку, због онога сто се у народу зове објективна одговорност”.

Додао је да је посао в.д. директора ЕПС-а обављао у сложеним околностима као што су велике поплаве 2014. године, али и „застрашујућа кампања против рударског комплекса и термоенергетског сектора”.

Зорана Михајловић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Сумирајући резултате свог рада, Грчић је признао да није било довољно нових инвестиција иако се претходних шест година, навео је, радило на модернизацији и изградњи нових производних капацитета. Осврнуо се и на однос са Министарством рударства и енергетике: „Упркос опструкцијама оних који би требало да буду директна подршка као што је ресорно министарство, покренуто је и Поље Е”.

Према његовим речима, ЕПС се већ дуже време „бори са лобијем који би Србију да баци на колена, да затвори копове и термоелектране”.

„Раде то за туђи интерес, потпуно отворено. Сковали су планове да Србија остане без струје, али их је зауставио Александар Вучић. Без њега и његове одлучности и преданости читав низ инвестиција остао би мртво слово на папиру. Захваљујући подршци и залагању председника Србије, неће бити угашени блокови А1 и А2 у ТЕ Никола Тесла А, неће бити угашена термоелектрана Костолац А. Био је план да се ови блокови угасе најкасније 2023. и срећом то није дозвољено”, навео је Грчић.

У наставку писма упозорио је премијерку на то да министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић води у пропаст енергетски сектор.

Милорад Грчић: Грађане ће много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара

„Поштована председнице Владе Србије, на крају овог, опширног излагања, желим да вам скренем пажњу на један важан моменат. Сада, када више нисам вршилац дужности директора ЕПС, када могу да кажем оно што ми на срцу лежи, не марећи за хијерархију, упозоравам вас на следеће. Уколико госпођа Зорана Михајловић остане на челу Министарства рударства и енергетике дуже од три месеца, ако буде водила то министарство и један једини дан после избора, наш електроенергетски систем је осуђен на смртну казну, на потпуну пропаст. Госпођа Михајловић радећи за своје менторе из западних амбасада и своје пословне партнере, не уништава само једно од најважнијих министарстава, она потпуно разграђује наш целокупни електроенергетски потенцијал и уништава тај сектор, који је срце наше државе”, написао је Грчић и замолио Брнабићеву да предузме све како би на чело ресорног министарства након избора „дошао неко ко воли своју државу, а не само свој џеп и своју фотељу, коју покушава да сачува преко западних амбасадора”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар