Милорад Грчић: Грађане ће много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара

Србија се не може одрећи угља у потпуности у овом тренутку јер ћемо се на тај начин одрећи енергетске независности, рекао в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић

Зорана Михајловић и Милорад Грчић (Извор: НСПМ)

Верујем да ће грађане много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара „Колубаре” и „Костолца”, рекао је в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић поводом изјаве министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да је штета од штрајка у Колубари пола милиона евра.

У саопштењу достављеном медијима Грчић наводи да рудари имају право на обуставу рада.

„По закону, рудари имају право на штрајк и обуставу рада на 16 сати, а у случају протеста упозорења у Каленићу рудари нису радили само од 7 до 13 часова и није била угрожена производња угља и електричне енергије. Увек ћу стати на страну рудара, јер они и када штрајкују раде више у корист Србије него појединци који само штанцују изјаве и раде за увозне лобије“, рекао је Грчић и додао да верује да ће грађане много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара „Колубаре” и „Костолца”.

„Подсећам Министарство рударства и енергетике да је још 2018. године Влада Србије формирала радну групу за реализацију пројекта изградње ТЕ „Колубара Б“. На основу те одлуке ЕПС је кренуо у реализацију пројекта. Напомињем да је пројекат био у складу са преузетим и будућим обавезама Србије у области енергетике и заштите животне средине, те нема ниједног разлога да овај пројекат буде избачен из инвестиционог плана. Такође, 5. фебруара 2020. године Министарство рударства и енергетике је донело и решење о образовању пројектне групе за вођење преговора о уговору за реализацију изградње ТЕ „Колубара Б“ и добијена је сагласност за улазак у преговоре са потенцијалним кинеским понуђачем. Међутим, министарка Зорана Михајловић је одлучила да за један дан промени све одлуке и Владе Србије и министарства без икаквих претходних анализа и консултација. Као да је држава за себе од које почиње све. А верујем да није“, каже Грчић.

Он је навео да јавност мора да зна истину да је ТЕ „Колубара Б“ замена за термо капацитете грађене 1970. године и касније, који ће ускоро морати да се гасе. ЈП ЕПС од 2024. године остаје без могућности производње базне електричне енергије, због преузетих обавеза наше земље према Европској унији.

„Повлаче се из рада ТЕ „Колубара А“ и ТЕ „Морава“ укупне снаге 324 МW, постројења за одсумпоравање на свим термо блоковима додатно умањују производњу електричне енергије за 120 МW, а за потребе топлодалековода ка Новом Београду, умањује се за додатних 160 МW. Зато нам је потребна ТЕ „Колубара Б”, јер је ефикаснија, има мању емисију ЦО2 и има само 350 МW. Грађани Србије треба да знају шта би биле последице обустављања пројекта и брзе декарбонизације Србије. Били бисмо једни од ретких земаља са декарбонизацијом електроенергетског сектора у већем проценту него што ЕУ захтева за своје чланице, изгубили бисмо неколико десетина хиљада радних места и у ЕПС и осталим пратећим компанијама у Србији. Оно што је за грађане најважније је да би дошло до скока цена електричне енергије зависно од количине увоза. Виша цена струје одразила би се и на конкурентност српске привреде, а Србија би постала електроенергетски зависна“, објашњава Грчић.

Додаје да Србија не може да се одрекне угља у потпуности у овом тренутку јер ћемо се на тај начин одрећи енергетске независности.

Деспотовић: Стратешке одлуке се не доносе преко ноћи

У саопштењу је дата и реакција Јована Деспотовића, председника Надзорног одбора Јавног предузећа „Електропривреда Србије”, поводом данашње изјаве Зоране Михајловић да министарство обуставља даљу градњу ТЕ „Колубара Б”.

„Стратешке одлуке у електроенергетском сектору не доносе се преко ноћи и зато је неопходно што пре решити актуелно питање градње термоелектране „Колубара Б”. ЕПС је све кораке спроводио у складу са одлукама Владе Србије и Министарства рударства и енергетике“, рекао је

У саопштењу достављеном медијима, наводи се да Деспотовић каже да је Министарство енергетике заобишло Надзорни одбор ЕПС при доношењу ове стратешке одлуке и да чланови НО у овом периоду треба максимално да се укључе у сагледавање правца развоја ЕПС-а у будућности.

„Морам да напоменем да тачка о „Колубари Б” није повучена са седнице, како тврди министарка, већ је НО информисан о статусу пројекта и допису потпредседнице Владе Србије и за ту тачку није ни било предвиђено гласање“, рекао је Деспотовић.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 26. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Србија да иступи из ССП, или нас у перспективи НЕМА.. Пре неколико година боравећи послом у ТЕНТу “Б” један инжињер ми рече да су скоро две трећине резерви лигнита Србије на простору Обилића и околине. Оно што се вади на простору тзв. “уже” Србије је нискокалорично и самим тим непрофитабилно због превеликог удела јаловине. Тако да.. Или ћемо систем Обилић у целости да реинтегришемо у ЕПС, или ћемо морати по угаљ на тенковима.. Па сад.. Нисмо “довољно” колонија, него морамо да “пуцамо себи и у другу ногу”..

Оставите коментар