Робот Ameca са „љутином“ реаговао када је рука истраживача нарушила његов „лични простор“

Док је већина оних који су видели снимак у коментарима изразила одушевљење понашањем машине, поједини су ипак имали помешана осећања „узбуђења и страха“

Фото: Снимак екрана

Машина која се промовише као најнапреднији хуманоидни робот на свету потпуно је запрепастила своје креаторе пошто је са очигледном љутином реаговала и зграбила за руку истраживача који је нарушио њен „лични простор“.

На недавно објављеном видео-снимку интеракције робота, названог „Амека“ (Ameca) и истраживача који држи прст испред његовог лица и демонстрира како робот прати кретње и како реагује на приближавање и одмицање прста. Пошто истраживач крене да му прстом додирне нос, робот га љутито хвата за руку и склања је.

Робот који невероватно подсећа на живо биће, а кога развија британска компанија „Engineered Arts“, најављен је као „будуће лице роботике“ и „савршена човеколика роботска платформа за интеракцију човека и робота“.

Машина сиве боје донекле подсећа на роботе из холивудске адаптације дела Исака Асимова Ја, робот из 2004. Наводно, Амека већ уме да изрази читав низ људских емоција, које прате реалистични покрети очију и лица.

На снимку који је фирма са седиштем у Корнволу поделила на Јутјубу, каже се да „Амека реагује када нешто повреди њен ‘лични простор’“. Програмери напомињу да је овакво понашање почело да их плаши, мада се навикавају на њега.

Док је већина оних који су видели снимак у коментарима изразила одушевљење понашањем машине, поједини су ипак имали помешана осећања „узбуђења и страха“, а било је и објава на Твитеру у којима се тврди да је ово „прва опомена“ о опасностима до којих би могла да доведе употреба оваквих технологија.

Међутим, као и многе раније демонстрације које су објављивали из „Engineered Arts“-а, чини се да је ова реакција робота унапред испрограмирана. У претходном снимку, видело се како се Амека „буди“, помера рамена и радознало посматра своје руке пре него што се ‘изненади’, ‘наљути’ и ‘осмехне’ када „примети“ да је снима камера.

Ова врста робота је доступна за куповину или изнајмљивање, али тренутно постоји само стационарни модел. Програмери раде на надоградњи машине која уме да опонаша људске емоције и гримасе, структуру костију и текстуру коже.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 26. 12. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар