Александар Вучић: Да сам на Путиновом месту, нисам сигуран да бих изашао у сусрет нашим молбама

За нас је гас кључно питање, ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона метара кубних, а имали смо пре и 261 милион, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за нашу земљу и грађане цена гаса од изузетног значаја.

Вучић је током обраћања јавности указао на то да уколико цена гаса из Русије буде 500 долара за 1.000 кубних метара, то ће значити годишњи директан губитак за нашу земљу од 600 милиона евра.

„Ако имамо цену од 300 долара по 1.000 кубних метара, а нама је потребно три милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу и ако добијемо цену од 500 која је значајно боља него цена на берзи, то је директно 600 милиона евра губитка за нашу земљу на годишњем нивоу”, појаснио је Вучић, пренео је Танјуг.

Председник истиче да ће то индиректно значити губитак од више од милијарду евра јер са том ценом Србија неће моћи да привуче инвеститоре.

Како је појаснио, оперативни трошкови компанија ће бити већи, то ће утицати на инфлацију, а и додатно ће повлачити цену електричне енергије.

Љубиша Спасојевић: Слатке полуистине, масне лажи и горка економска истина

Вучић наводи да из тих разлога има трему пред сутрашњи састанак са руским председником Владимиром Путином иако има, како каже, добре и пријатељске односе са њим.

„Али, имам одговорност за земљу и борићу се, борићу се за интересе наше земље и замолићу га да нам изађе у сусрет. Знам шта ћу да га молим и нисам сигуран да бих ја да сам на његовом месту то прихватио. Одатле је трема, али борићу се и молићу, молићу за своју земљу и народ”, казао је Вучић.

Председник је додао да су резерве гаса наше земље пале на 128 милиона метара гаса кубних и да ће сутра једна од најважнијих тема у разговору са председником Владимиром Путином бити – гас за нашу земљу.

„За нас је гас кључно питање, ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона метара кубних, а имали смо пре и 261 милион”, рекао је Вучић.

Каже да је то због тога што свакодневно трошимо гас да не бисмо увозили струју која је на берзи пут пута већа од производне цене у нашој земљи.

Александар Вучић: Питање свих питања у Србији је гас

Вучић напомиње да због тога не морамо да увозимо неопходне количине струје по тако високим ценама, које на дневном нивоу износе више милиона евра.

То су тренутно огромни губици за многе земље, а посебно за државе у региону.

„На берзи је цена гаса била у јутарњим часовима 1.064 долара, а ми плаћамо гас 270 долара, а цена струје је између 250 и 300 по мегавата у целој Европи, док је код нас цена 50 евра по мегавату”, навео је Вучић.

Зашто сви ћуте на Куртијеве приче о уједињењу Косова и Албаније

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће по повратку из Русије упутити писмо свим шефовима држава и влада у којем ће затражити објашњене и одговор на питање – како је могуће да Аљбин Курти говори о уједињењу Косова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте и да ли би, на сличне изјаве из Србије, такође ћутали.

„Како је могуће да Курти, премијер привремених институција у Приштини, свако мало, али на врло јасан начин и пре три дана поново, јасно и прецизно говори и то, не као неко ко се залаже, већ о сопственој жели за уједињење Косова и Албаније”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је констатовао да нико, ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала.

„Ни такозвани известиоци за КиМ, ни известиоци за било шта, нико из Европске комисије, Европског парламента, нико од шефова држава, влада, министара земаља чланица ЕУ. Нико није”, указао је председник Србије.

Аљбин Курти: Независност Косова не значи независност од Албаније, већ ослобађање од Србије

Зато ће, истиче, његово писмо садржати просто питање – да ли то значи да ће тако да ћуте и да неће реаговати уколико би било ко одавде, из Београд, говорио о уједињењу са неким другим.

„Или бисте исте секунде реаговали, осим што бисте имали десетине помагача и денунцијаната који би нас одмах пријавили због неодговорних изјава, или бих ја завршио на ломачи, као у средњем веку…”, додао је Вучић и упитао „По ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србима све забрањено?”.

При томе, наглашава, не каже да ће се Србија залагати за уједињење са неким другим, јер се залаже за међународно признате границе и поштовање међународног јавног права.

„Али, тражићу објашњење и питати шта бисте рекли да је то неко из Србије или РС? Да ли би био сличан или исти одговор, или је онима које сте ви рађали све дозвољено, а Срби ништа не смеју ни да питају. Ја ћу да се дрзнем, да питам и тражим објашњење”, рекао је Вучић.

Додао је да ће то објашњење тражити у званичној форми од свих шефова држава и влада.

Аљбин Курти (Фото: AFP 2021/ARMEND NIMANI)

„Морам да питам како би реаговали да такве изјаве долазе из Београда, какве долазе из Приштине, јер једном са тим мора да се прекине и не може више објашњење да буде – пустите, кога брига шта прича Курти. Али, зато кажу – кад Вучић то прича то може и да се деси, што је било објашњење једног од најважнијих политичких представника које сам питао”, рекао је Вучић.

Поново је упита да ли то значи да неко има право на неодговорност, ако је Албанац или припада неким другим народима, али немате право, не на неодговорност, већ на исте аршине, ако сте Србин.

„Само желимо да то неко јасно каже”, закључио је Вучић.

Ускоро добре вести за „Фијат”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ускоро очекује добре вести за крагујевачки Фијат, али да о томе још не може да говори.

Вучић је, на питање да ли ће сутра подсетити председника Русије Владимира Путина да је пре шест или седам година обећао увоз српског Фијата у Русију, рекао да се не стиди тога што је молио Путина и за то, као што ће га сутра молити за гас.

Навео је да Русија у то време није могла да донесе ту одлуку због Белорусије и Евроазијске уније.

Данас: Вучићеве фабрике батерија и аутомобила – велелепне и неоствариве

Каже да крагујевачки Фијат сада има мању производњу модела фијат 500 Л него раније и да је та фабрика пре била међу првим компанијама по извозу и доприносу БДП-у наше земље, што сада није случај.

„Надамо се да ћемо ускоро имати добре вести за Фијат, али о томе још не могу да говорим и о томе ће више причати Ана Брнабић када неке ствари буду завршене, што ће бити добре вести за крагујевачке раднике”, казао је председник, пренео је Танјуг.

Закон о експропријацији у складу са Уставом

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је закон о експропријацији у складу са Уставом Републике Србије и да нема никакве везе са Рио Тинтом, већ је био потребан како би се избегли проблеми у изградњи инфраструктурних пројеката. На питање да ли ће због негативног мишљења и критика јавности замолити да се повуче предлог закона о експропријацији, као што је урадио са законом о полицији, објаснио да као председник не може да враћа законе који му се не свиђају, већ само ако сматра да нису у складу са Уставом.

Нова.рс: Документ ЕУ открива да је Вучић обећао политичку подршку за Рио Тинто

„Што се тиче закона који третирају експропријацију, они су усклађени са Уставом Републике. Тај закон нема никакве везе са Рио Тинтом или слично. Суочавамо се са проблемима приликом изградње пројеката. Када градимо једна тунел, изгубимо 160 дана у чекању за минирање тунела, јер желимо да избегнемо сваку могућност повреде нечије имовине”, казао је он. Вучић је поновио да ће око Рио Тинта народ донети одлуку и да је уверен да народ увек доноси паметну одлуку, јер сагледа све аспекте.„Не може народ да одлучи док ми немамо ништа, јер не знамо шта да га питамо. Чекамо Рио Тинто да дође и каже шта жели“, указао је Вучић, пренео је Танјуг.

Као независни кандидат добио бих још више гласова

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић изјавио је, на питање да ли ће у суботу на Скупштини СНС дати оставку на место председника странке, да би добио још више гласова ако би на председничке изборе изашао као независни кандидат.

„Када бих вам рекао колико бих гласова добио само да се одрекнем политичке партије и да кажем да идем на неке изборе, на којима народ непосредно гласа, као независни кандидат… Ни сами не бисте веровали колико људи подржава и поштује оно што радим, чак и из оних странака које говоре најгоре о мени сваког дана. Али, то је нека друга врста партијске политике која ме не интересује или бар ме не интересује до Скупштине СНС”, навео је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар