Нова.рс: Документ ЕУ открива да је Вучић обећао политичку подршку за Рио Тинто

Нова.рс дошла у посед документа Одељења Европске комисије који показује да је председник Србије на састанку са директором Рио Тинта, Јакобом Стаусхолмом, обећао подршку пројекту

Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Председник Србије Александар Вучић обећао је политичку подршку пројекту “Јадар” компаније Рио Тинто која планира да експлоатише литијум у нашој земљи, показују документи Европске комисије до којих је дошао портал Нова.рс.

Нова.рс дошла је у посед документа Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију и предузетништво, а који показује да је председник Србије на састанку са директором Рио Тинта, Јакобом Стаусхолмом, обећао подршку пројекту наводећи да ће то бити значајно за српску економију.

На састанку Рио Тинта са представницима Европске комисије почетком јуна наведено је да председник Србије сматра да ће пројекат ове компаније бити значајан економски скок за српску економију за наредних 10-15 година. Како се наводи у овом документу, српске власти су заинтересоване да оптимално цео ланац производње буде развијен у Србији од прављења батерија до електричних возила.

Извор: НСПМ

Европска комисија наводи да је Рио Тинто већ успоставио иницијалне контакте са немачком ауто-индустријом и додаје да се у округу Лознице планира производња литијума за батерије од екстракције до обраде. На састанку Рио Тинта и Европске комисије наведено је и то да ЕК води са српским властима разговоре о могућностима развоја стратешког партнерства у производњи сировина и батерија користећи српске преговоре о приступању Унији и ближе интеграције са европским ланцима за производњу.

Да је Европа озбиљна када се ради о пројекту Рио Тинта указује и документ са састанка у јулу између Рио Тинта и Одељења ЕК за унутрашње тржиште, где се помињу партнерске активности са српским властима, али и намера за одржавањем састанка о стратешком партнерству у септембру, док би у октобру био састанак на високом нивоу на којем би били комесар ЕУ за проширење Оливер Вархеји и потпредседник ЕК Марош Шефчовић.

Опрема: Стање ствари

(Нова/НСПМ, 27. 10. 2021)

ПАКТ: Зоран Дробњак потписао пуномоћје компанији „Рио Сава“ да у име „Путева Србије“ прибавља техничку документацију за изградњу пута Лозница-Ваљево

Удружења траже од Тужилаштва и полиције да, како наводе, коначно стану на страну народа и правде и под хитно ухапсе Зорана Дробњака

Зоран Дробњак (Извор: НСПМ)

Директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак потписао је пуномоћје компанији Рио Сава да у име Путева Србије прибавља техничку документацију и реализује захтеве пред другим државним органима у вези државног пута ИБ реда број 27 Лозница-Ваљево, саопштио је Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ).

„Ово је крунски доказ да се врх државе, на начин који није забележен ни у банана републикама, понаша као посилни крупног капитала, али и доказ да је пројекат Јадар унапред договорен, а да су најаве референдума чиста фарса и обмана великих промотера, по злу чувене компаније Рио Тинто, Вучића и (министарке Зоране) Михаиловић“, наводи се у саопштењу, пише Н1.

ПАКТ, Коалиција против корупције у животној средини и Не дамо Јадар наводе да су дошли у посед документа у којем се преносе овлашћења јавног предузећа на приватну страну компанију, „чиме се ствара зависан однос државе према компанији, али и прејудицира коначна одлука о Стратешкој процени утицаја на животну средину за пројекат ‘Јадар’“.

Блиц: Фирма ујака министарке Зоране Михајловић истражује има ли литијума у Ваљеву

„Удружења постављају питање директору Путева Србије на основу којих овлашћења је потписао пуномоћје компанији Рио Сава да уместо јавног предузећа, а за ‘јавни’ пут прибавља локацијске услове, изради Идејно решење, Идејни пројекат и на крају и сам пројекат за грађевинску дозволу“, наводи се у саопштењу.

Удружења подсећају да је Просторни план за обилазницу око Лознице ИБ 27 усвојен у локалном парламенту и да се тада протестовало испред лозничке Скупштине, док је власт правдала усвајање Просторног плана за пут Лозница-Ваљево интересом грађана и да он нема никакве везе са Рио Тинтом, иако води директно до локације планираног рудника.

„Покреће се и питање зашто би Рио Сава Еџплоратион чинила ‘бесплатну’ услугу и ствара ли се тиме однос зависности и преузетих обавеза између Путева Србије и Рио Саве или државе и Рио Саве“, додаје се у саопштењу.

Еколошке организације траже да РЕМ забрани спотове Рио Тинта на РТС

Удружења траже од Тужилаштва и полиције да, како наводе, „коначно стану на страну народа и правде и под хитно ухапсе Зорана Дробњака, а промотерима Рио Тинта Вучићу и Михаиловићки поручују да су све намере и планиране обмане око референдума разобличене и да самим тим престаје и потреба да се Рио Тинто скандалозно рекламира на РТС-у“.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 27. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар