Зорана Михајловић: Јадар развојна шанса, надриеколози узбуњују народ

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике истакла да противници овог и других пројеката желе да узбуњују народ

Зорана Михајловић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

ПРИБОЈ – Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас у Прибоју, где је отворена нова топлана на биомасу, да је за поједине политичаре и оне који то желе да буду очигледно почела предизборна кампања, у којој ће главна тема бити заштита животне средине, односно злоупотреба овог питања.

Она је, одговарајући на питање новинара о нападима на њу због пројекта „Јадар”, рекла да је то развојна шанса за Србију, али да постоје услови који треба да буду испуњени.

„Србија је једина у свету која има јадарит, а унутар њега су и литијум и бор – критичне минералне сировине када говоримо о климатским променама у свету. Овај пројекат је добар, то је развојни пројекат који ће обезбедити другачију позицију и слику Србије у свету када говоримо и о енергетици и борби против климатских промена. Мислим да је то добар пројекат, али постоје услови које мора да испуни”, истакла је Михајловићева.

Блиц: Фирма ујака министарке Зоране Михајловић истражује има ли литијума у Ваљеву

Додаје да се први тиче животне средине и да ће морати да се испуне сви стандарди, не само наши већ и светски у овој области. Други услов је да Србији обезбеди максималну корист, а то је комплетан ланац производње, навела је она.

„Поред рудника, желимо и фабрику литијумских батерија и електричних возила. То значи и посао за више хиљада људи, од тога само две хиљаде у руднику и допринос БДП-у од 17 милијарди евра. Трећи услов је да грађани то подрже на референдуму пошто добију све информације”, рекла је она.

Михајловићева је истакла да противници овог и других пројеката желе да узбуњују народ.

Зорана Михајловић: Ко је против литијума, нека баци свој мобилни

„Шта год они говорили, суштина је да држава мора да уради све да земља настави да се развија. Сви који желе да се врате 140 година уназад, а и тада су против изградње железнице говорили да је то црна змија, да жене неће због пруге имати деце, нека се и врате у то доба, али нека баце своје мобилне телефоне, лаптопове, нека искључе струју. Све је то литијум и бакар, а Србија је пребогата тим критичним минералима. Понављам, све што буде здраво, потрудићемо се да буде реализовано”, поручила је министарка, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

  1. Уф, где да почне човек да размршава ово клупко полуистина…

    “Србија је једина у свету која има јадарит” – да али није битно, јер јадарит није једини извор литијума; осим минералних извора попут јадарита и других, литијум може да се добија и из слане воде (brine) и из глине.

    Српске резерве литијума (не руде, него литијума који може да се добије из те руде) су релативно мале у светским размерама. Од око 86 милиона укупних тона литијума по релативно скорим проценама, Србија има око 1,2 милиона тона, значи око 1,5%. Извор: https://pubs.usgs.gov/periodicals/mcs2021/mcs2021-lithium.pdf

    “то је развојни пројекат који ће обезбедити другачију позицију и слику Србије у свету када говоримо и о енергетици и борби против климатских промена” – госпођо министарко, ако ћеш да се бориш против климатских промена, прво једи мање, немој да се возикаш аутом него иди пешке или бициклом, и смањи мало те наслаге креча на лицу. Све то утиче на загађење. Немој да се бориш против климатских промена само преко туђе грбаче.

    “Други услов је да Србији обезбеди максималну корист, а то је комплетан ланац производње, навела је она. Поред рудника, желимо и фабрику литијумских батерија и електричних возила” – трт, желим и ја понија за рођендан, што би рекли Американци. Ово је прича за наивне.

    Не постоји фирма у свету (сигурно не на западу, за Кину не могу да тврдим) која може уговором да гарантује тако нешто, значи комплетан ланац производње. Просто због тога што то раде различите фирме. Фирме попут Рио Тинта ваде руду и рафинишу сировине, фирме попут Panasonic и LG Chem праве батерије, а Тесла и остали праве аутомобиле. Тесла купује батеријске ћелије од Панасоника, али упоредо развија и своје. Фирма Lucid, која је од 2007. правила батерије за друге, сада је избацила свој потпуно нови ауто на америчко тржиште. Питање је да ли ће таква фирма моћи да опстане као независна на дуже време, или ће је купити нека велика ауто компанија. Али нико не прави све, па не може ни Србији тако нешто да понуди.

    Да се разумемо, нисам ја против индустријског напретка, напротив. Србија мора да се развије да би опстала, да задржи младе у земљи, да привуче назад оне које су отишли, да има довољно и људи и хране и воде и енергије и оружја, јер увек може да затреба. И схватам да сиромашније земље морају често да свесно прихвате оно што богати неће, у циљу економског развоја. Енглеска се није бринула о загађивању у време угља и парних машина, па је тако постала индустријска велесила. Кина у последњих 40 година није могла да се развија чисто као Шведска јер је требало подићи из сиромаштва стотине милиона људи, али зато сада Кина може да купи Шведску. Чистоћа је луксуз богатих, нажалост.

    Нисам технолог па не могу да тврдим да ли литијум из јадарита може да се рафинише еколошки прихватљивим поступком, или да ли би такав поступак, ако може да се развије, био исплатив.

    Проблем није првенствено у загађењу, него у неповерењу народа према властима. Народ се толико навикао да га власти лажу о свему и свачему да онда не верује и оно што је истина. Тако је то са лажовима; кад околина схвати да си лажов, џаба ти после истина, неће ти веровати ни кад кажеш да је вода мокра.

    19
  2. Развојна шанса Србије је храна и пијаћа вода, за шта Србија има
    више него добре услове.
    Без литујума Србија може, али без здраве хране и здраве пијаће
    воде – не може!

  3. …почели су да раде у селу које се зове Недељице. Граде базу са продавницама, спаваоницама, право радничко насеље…
    https://jobs.riotinto.com/job/14080831/2022-graduate-program-serbia-belgrade-rs/
    У Лозници је осетно више новца у промету, граде се станови, купује се, у оставинским поступцима учествују адвокатске канц. из Београда, пуни ресторани, мајсторске дневнице 50 евра.
    Рио Тинто је регистрован у Србији 2001. градоначелник Лознице је на власти у Лозници од 2004.
    Зорана Михајловић је део власти од 2000.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading