Зорана Михајловић: Ко је против литијума, нека баци свој мобилни

Они који су против литијума, нека онда баце своје мобилне телефоне, лап-топове, јер све је то литијум. Они који су против развоја, против фабрика електричних возила, само показују да су лицемери, каже Михајловићева

Зорана Михајловић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је за ТВ Прва да јучерашњи еколошки протест искоришћен за предизборни скуп појединих политичара.

„Појединци су се јуче кроз причу о екологији кандидовали за градску или републички Скупштину и то треба рећи људима који су јуче дошли јер заиста брину о животној средини, они су злоупотребљени. Чули сте Ћуту који се бори за одређену позицију и Зеленовића који жели да сачува своју политичку каријеру. Он се сада наводно бори за здравље људи и животну средину, а када је био градоначелник Шапца затварао је амбуланте, јер људи тамо нису гласали за њега”, истакла је Михајловићева, преноси Танјуг.

Она је додала да је ваздух важан за све, али да нико нема тапију на животну средину, не можемо да бројимо зелена крвна зрнца, нико не може да прети затварањем мостова и ауто-путева, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Рио Сава: Лицемерно залагање за чист ваздух уз противљење пројекту који омогућава „зелену транзицију“

„Они који су против литијума, нека онда баце своје мобилне телефоне, лап-топове, јер све је то литијум. Они који су против развоја, против фабрика електричних возила, само показују да су лицемери. Моја порука је – региструјте своју политичку организацију и кандидујте свој програм на изборима, али реците да су заправо били на предизборном еколошком протесту који сте организовали због себе”, рекла је Зорана Михајловић.

Она је додала да су се јуче могле чути и бројне неистине у вези са рударством и заштитом животне средине.

„Прва лаж која се чула, на којој је базиран јучерашњи протест је да је Влада потписала уговор са Рио Тинтом. Не постоји никакав уговор о експлоатацији јадарита. Друга лаж је да је донет просторни план за изградњу рудника и термоелектрана на лигнит. Влада није донела просторни план, то је широка тема о којој се дискутује и важно је да водимо рачуна о енергетској транзицији и декарбонизацији. Трећа лаж је да у Мачви, Лозници и Јадру све пропасти, ако будемо имали рудник, фабрику батерија и фабрику електричних возила”, рекла је Михајловићева.

Томислав Момировић: Пројекат Рио Тинта доноси много веће плате

Она је поновила да Србија има доказане резерве јадарита, јединственог минерала.

„Желимо да имамо комплетан ланац производње, од рудника, преко фабрике батерија до производње електричних возила. Говоримо о утицају на БДП од готово 50 одсто, говоримо о више од 17 милијарди евра прихода годишње. То значи и велики број радних места, и плате које су дупло веће од плата у Зиђину, а тамо су око 100.000. У области око Лознице, у околини Јадра годинама бележимо пад броја становника, ако не учинимо све да зауставимо тај тренд, имаћемо празна места”, каже Михајловићева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. 1854 Американац, иначе поглавица Сијетл у свом писму Сађанском председнику Пирсу између осталог поручује :
  Наставите да прљате свој властити кревет и једне ноћи угушићете се у властитом смећу.

  19
 2. Онај ко је за литијум нека оде у неки активан рудник литијума и измери параметре којима се утврђује степен загађења. Њене фразе су исте као Вучићеве, као Брнабићкине… Из истог центра одлучивања су проистекле. Из истог центра су и паре. У истој установи би сви требали да служе исте казне.
  Комотно је могла да каже: ко није за леп и лагодан живот, тај је против производње и промета дроге. Срби, производите, продајте и користите дрогу, укључите своју децу у проституцију, ширите полне болести педерисањем. Живот ће вам тада бити бољи, уживаћете у њему. Не мислите о будућности. Она за вас и вашу децу не постоји. Све што постоји и што треба да траје је за нас и нашу децу. Ко је против лепршавог осећаја нирване, тај је против напредне Србије. Што је најгоре, тај је против председника!

  25
 3. Хвала министруљи на овом савету, можда ћу је и послушати. Оно што ме много више мучи од дилеме да ли треба бацити све те савремене скламерије је где бацити и како се отарасити олоша, фукаре, сецикеса, бескичмењака и осталог људкосг талога коме и она припада?!

  27
 4. Шојић би сада рекао:Како изврћеее…И клевеће.

  12
 5. И Немачка има литијума, ништа мање од Србије, па није кренула у рскопавање!
  И Немци имају мобилне, лаптопове, компјутере, таблете… па нису кренули у
  раскопавање!

  12
 6. Дошапнули су лукавци овој блајханој госпоји како да испадне паметна. Узалуд. Ево контрапитања за њу : зашто да бацим свој уређај који је уредно плаћен? Или треба да га додатно доплатим уништеним здрављем и разореним екосистемом да би неки трећи профитирали на мени. Госпођа мисли да је ова земља њена приватна прћија коју може да уновчи, а не власништво свих нас. Не верујем да би се то зло икада ишчистило из окружења какве год да су савремене технолохије примењене.

  11
 7. Дилетантска изјава промискуитетне….

Оставите коментар